Alla inlägg under januari 2013

Av Bengt Bertilsson - 26 januari 2013 19:45

Är ni med och räkna Sveriges Ornitologiska Förening största enskilda evenemang. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. De två senaste åren har runt 19 000 fågelbord räknats in. Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta.
Blir inte lätt att hinna räkna alla ”pjoddarna” och då får vi ta till psalmen ”Jag kan icke räkna dem alla” där det är dessutom svårt att veta nr på. Här hemmavid är det så många får jag räkna med bråk vid fågelborden och en del svårbestämda likartade fåglar dyker upp och det kan bli svårt med symmetrin också.
Har barnbarn på besök och jag tillsammans med det 2 åriga stod vi vid ett av köksfönstret och kollade på Talgoxar och Blåmesar som funnit något matnyttigt på gårdsplanen. Troligen frön från ett av Bok träden eller så var det oskalade solrosfrön som ramlat ner från grenarna där ”pjoddarna” annars sitter och försöker öppna fröna misslyckats och fröna ramlat ner på marken.  Om barnbarnet brydde sig om fåglarna låter jag vara osagt då gammelkatta var ute och gjorde ”pjoddarna” sällskap då reagerade han.
Har annars haft så där koll på alla mina stationer idag, kollade mer igår så det finns en lista. Fast vem vet kanske kommer det fler i morgon och sen har vi måndagen också på oss/mig innan rapporten skall vara insänd

Av Bengt Bertilsson - 25 januari 2013 17:45

Gamla och grova Ek-träd har förmåga att fascinera de flesta människor och de är ett viktigt inslag i landskapet.

En gammal Ek som jag precis når runt står en bit in i skogen inte på den bästa platsen för en Ek då andra träd konkurera om utrymmet.

 

Har någon varit framme och gått bärsärkagång och skalat stammen.

     
Fast i det här fallet handlar det nog om det naturliga samspelet i naturen där mossor och lava som växer på trädet tillsammans med insektlarver i trädet blir mat för andra. Då det finns många arter av småfåglar och även rådjur i omgivningen som letar efter matnyttigt.

Av Bengt Bertilsson - 25 januari 2013 15:06

Besök av sidensvansar tillhör inte vanligheten, men fick som de säger oväntat besök av 8 st som flög runt i mitt körsbärsträd.

Av Bengt Bertilsson - 25 januari 2013 10:59

En kopp elvakaffe med ett mumsigt wienerbröd på farstutrappan smakar gott.

 

Wienerbröd tycker även ”pjoddarna” om. För detta fick jag se när jag lyckades få wienerbröd som inte blivit sålda i boa innan jul tog det inte många timmar för ”pjoddarna” att glupskt äta upp allihopa.

  

Fyllde på mina fågelstationer också det blev rusning till jordnötterna. Men det fylldes även på med, talgbollar, solrosfrö samt vildfågelblandning. Dessutom hade jag bröd med solrosfrö och linfrö i som jag smulade sönder så nu skall det bli kalas för alla mina ”pjoddar” och jag kan sen räkna dom alla i den stora fågelräkningshelgen som är nu.

Av Bengt Bertilsson - 25 januari 2013 09:21

Gyllene morgon och tänk att få vakna upp till en sådan är jag tacksam för och livet värt att leva och hoppas få uppleva fler av dessa.

 
Satt igår och hittade foto på en soluppgång för nästan exakt ett år sedan och tänkte skall jag få uppleva en sådan till.

   

Ja faktiskt ett år senare nästan på samma datum inträffar detta.  

       

Bilderna tagna den 25/1 2013 mellan 08,00 – 08,30

Av Bengt Bertilsson - 24 januari 2013 15:07

    

Nog för att kyrkbänkarna står i rad i kyrkan, verkar även kyrkan planterat sin skog lika radsäkert. Nu är det förvisso så en plantering skall se ut om det varit duktiga plantare i farten, men det är sällan detta lyckats till fullo som i denna plantering.
Dock är min lekmanna kunskap ringa om dessa står för tätt och en gallring borde vara aktuell det får skogfolket avgöra.

Av Bengt Bertilsson - 24 januari 2013 12:06

Isen täcker bäckens alla vattenfall hör jag vattnet porla därunder
Film borttagen p.g.a någon kapat filmen och lagt ut annan film
  
 

Av Bengt Bertilsson - 23 januari 2013 20:47

Det är inte Kanaan land jag tänker på det vi läster om i Gamla testamentet i Bibeln namnet på landet väster om floden.

Nej det är vattenkannan och den isbelagda bäcken som nu visar sig i en annan skepnad.

               

En ny istid på antågande eller så är det bara vintern som kommit. Då jag var här på samma plats för 14 dagar sedan och då såg det annorlunda ut. se Vattenfallensdag
               

Även andra platser ser lite annorlunda ut idag mer istappar än förra gången.

 

En vattentrumma där bäckvattnet fryst och bildat ett stort skägg

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards