Alla inlägg under januari 2013

Av Bengt Bertilsson - 12 januari 2013 06:14

God morgon världen väntar på att naturmorgon skall vakna kl 06,14 i P 1.
Varit ute en sväng på förrädiska vägar där underkylt regn faller be jag er ta det försiktigt när ni skall ut.
På farstutrappan var det annars lugn denna morgon då nordan inte vaknat men troligen flåsade den lite i sömnen då vindmätaren bestående av en fasad flagga viftade till lite då och då.
Fågelautomaten behöver fyllas på men detta får avstå till efter kl 8 då det börjar ljusna där ute. Tänkte mina ”pjoddar” skulle få festa på den sista biten av julosten idag. Julnötterna knäckte jag tidigare i veckan och dessa försvann kvickt ner i deras små magar.   

Av Bengt Bertilsson - 11 januari 2013 12:09

Vader ljus sa herren står det i skrifta och om han skall tillskrivas den lodräta ledningen så fixade Vattenfall de vågrätta. Nu skulle ledningen säkra kontakterna och skickade idag 3 st. SMS till sina undersåtar om strömavbrott kl. 09,00 och fram till kl. 13,00.  Var jag förberedd upp till öron med alternativ sysselsättning under denna tid.
Men dessa anrop var som flertalet som syns i mediorna att ”Vargen kommer” dyker den förvisso upp ibland men den lyser för flertalet med sin frånvaro.
En koll på störningscentralen visade sig att den var nog i faggorna då det stod att läsa 1 pågående planerade avbrott där 51 kunder är berörda. När jag berörs normalt brukar det vara 107 så jag är väl placerad i en gräddfil.
Så nu slapp jag sitta och huttra inne gick jag ut på farstutrappan istället och studerade mina ”pjoddar” somliga fastnade på bild andra flydde ut på fältet.
 
Ordspråket ”trampa inte i brödet” fick jag lära mig när vi var barn sprang i havre/vete åkrarna på vår väg till badplatsen och snedda över åkrarna. Mina ”pjoddar” de gör som vinodlarna istället, trampa i brödet och sitter mitt i maten.
 

Några stjärtmesar dök upp också.
 
Men annars är det blåmesen och talgoxarna som sitter i buskarna.  

Av Bengt Bertilsson - 11 januari 2013 06:50

Bor man på landet är detta inget unikt och ett år hade vi över 50 strömavbrott under ett år. Fast detta fixade några duktiga Vattenfalljobbare som hade tjötat på ledningen att sätter vi upp en extra stolpe så behöver inte ledningarna korsa varandra. Mycket riktigt året därefter inget oplanerat strömavbrott.
Fast nog har vi flera minnen från oplanerade men förväntade strömavbrott och det är lite som tiden kommit ikapp under fredagen den 7 januari 2005 började det och den 8 januari då var det kaos här. Gudrun hade slagit till. Stormen Per januari även den närmare bestämt 14 januari.
Denna gång är det ett planerat avbrott, fast frågan är vet Vattenfall vad de tänker. I mellandagarna fick jag ett brev att det planerade strömavbrott är inställt, problemet var att jag inte fått något om att det planerades ett strömavbrott. För en vecka sedan kom ett nytt brev att det blir ett strömavbrott och nu sitter jag här och väntar blir det eller blir det inget?

Laddat för ett längre strömavbrott fast vädergudarna ställer till det lite. 3 minusgrader och nordan lär kyla ut kåken fort. Varmvattnet i elementen lär ganska snart sluta cirkulera så det blir att köra med åkarbrasor här inne. Någon sprit har jag inte hemma till köket, fast sprit det har jag överhuvudtaget inte så det blir gasol köket om det behövs värmas något, t.ex en kopp kaffe så går jag ut på farstutrappa och väntar att strömmen kommer.

Av Bengt Bertilsson - 10 januari 2013 20:27

Inte bokstavligt, men skenet från gatlamporna i Skene får kvällshimmeln att lysa över skogsbrynet likt byn står i ljusan lågor eller som i visan ”Det brinner I martallens topp” hämtat från Här dansar Calle Schewen Med Roslagens ros, Han dansar till solen går opp! Där jag sitter och ser horisonten över trädtopparna mot Skene hållet.
Är det förvisso inte soluppgången utan kväll är liknelsen kanske både långsökt som egendomlig. Där jag satt på farstutrappan i kväll i kvällsmörkret och det går bara att se så långt som ute belysningen behagar kasta sitt ljussken över gräsmattan.
I kväll råder tystnaden då trafiken utanför är som regel ganska sparsam vid denna tidpunkt. Det är mer på morgonkvisten den märks. Är det den plötsliga som istället får mig att spetsa mina öron då jag hör hur det prasslar i gräs och några kvistar därute i mörkret knäcks av något djur som rör sig i mörkret kanske på jakt eller för att söka skydd. Mina ”pjoddar” har flugit till sina gömslen och den välfyllda fågelautomaten är nästan länsad på sitt innehåll.  

Av Bengt Bertilsson - 10 januari 2013 09:47

Fördelen med nordanvinden är att nu lutar inte julgranen ute vid fågelautomaten längre.
Sen kommer jag att tänka på Mobergs Kristina när jag såg Koltrasten hittat hem fast det var ingen Astrakan äpple, men Ingrid Marie verkade vara lika gott.

Av Bengt Bertilsson - 10 januari 2013 08:04

Efter 14 dagars vårväder med plusgrader knackade ”Kung Bore” på farstudörren och låg där i puderform på trappan men gräsmattan är lika grön som tidigare. På radion varnar de för hala vägbanor och detta finns nog risk för då det regnade hela dagen i går och det finns ett minustecken på temperaturmätaren.
En nordanvind sveper över trädtopparna och en titt upp på himlavalvet såg det mörkt ut. Men en viss ljusning syntes i horisonten där en morgonsol försöker stiga upp lyser det ljusblått. Tyvärr lite svårt att fånga på foto var det värt ett försök, upplevs det bäst live.  

Av Bengt Bertilsson - 9 januari 2013 20:25

Programmet som sänds varje lördag kl. 06,14 i P 1 för alla som gillar naturen mer eller mindre . Det finns alltid något nytt att lära sig även för en som mestadels ser skillnaden mellan ”Pjoddar” och ”pippifåglar” som flyger som tättingar mellan trädgrenarna och fågelbordet som ett och samma.

Förvisso jag ser skillnaden mellan på några arter, är det tjusningen att sitta där på min farstutrappa och bara njuta av alla som gästar mina fågelautomater. Samtidigt som jag spana över skogsbrynet. Även om det inte händer så mycket finns det detaljer att hitta ibland istället.

Av Bengt Bertilsson - 9 januari 2013 10:48

  Grått och trist där ute hindra inte mina ”pjoddar” från att flyga till min fågelautomat där de sitter på rad och flyger fram och tillbaka och hämta solrosfrön.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards