Alla inlägg under februari 2013

Av Bengt Bertilsson - 6 februari 2013 10:02

Känner mig som fällkniv och ramla nästan framstupa efter jag varit ute i två timmar i snösvängen. Eller så har knäppt ihop jylfen med västen.
       
Blev det att hänga på skyffeln ibland och beskåda snön och rimfrosten  
En decimeter snö i natt när jag vaknade måste bort för vår herre lär nog inte denna gång själv se till att den försvinner lika fort som den kom. Då vädergudarna styr och bestämmer att det skall bli kallt på nytt.
       
Skottat landsvägen mot Hajom och mot Berghem. 
         

 Uppfarten skottad och gårdsplanen likaså

       
Mina fågelstationer insnöade blev det att skotta dit också.

           
Fåglarna satt och väntade på sitt fågelgodis.

 
Går åt energi blev det en paus också för påfyllning av ny energi och detta är naturligt påfyllning av C-vitaminer.

   
Två som inte har energi, utan föredrar att ligger inne och gotta sig.

Av Bengt Bertilsson - 6 februari 2013 06:23

Så kom året första riktiga snöfall och det mesta ligger nedbäddat där ute och detta på både ont och gott.
  Vackert att beskåda och det blir motion av detta också. Vägen var oplogad i arla morgonstund och jag fick spåra som den förste som körde mot Berghemshållet. Möte plogbilen 300 m innan jag kom ut på stora vägen. Plogbil var det förstås inte utan en traktor som någon storbonde troligen äger och vintertid sköter väghållningen ute på landsbygden.
Kommer jag osökt att tänka på min barndom och uppväxt på 50 – talet och pappa spände hästen framför den V-formade träsnöplogen och ibland fick jag sitta bredvidd på plogen när det plogades på gårdsplanen och ner till landsvägen. Fast det var igen väghållning som längre tillbaka i tiden när bönderna skulle sköta väghållningen på landsvägarna. Sen är det nog många som bara sett detta på tv när Emil körde Alfred till doktorn i Mariefred.
Husorganet inte kommit och detta har jag förståelse för att tidningsbudet har det inte lätt. Så det blir att läsa gårdagens nyheter på webben och BT toppar med att sömmerskorna fick stryk och två sparkar i Häcken på Valhalla i året första träningsmatch på plastgräs dessutom. På radion pratar morgonvärdarna på väglaget och snart lär vi kunna läsa på webben ovädret drar fram ut över Sverige också.



Av Bengt Bertilsson - 5 februari 2013 11:26

Allt gult i skogen är inte guld fast det lyser gult. Är det guld värt för naturens kretslopp.
 
Bortanför mitt grönsaksland har jag en riskompost där jag slänger kvistar som inte passar vaken för att elda eller lämpligt till komposten om jag förvisso inte flisa upp det förstås.
     
Där får jag se något som lyser gult och jag tänkte det kan inte vara sant Kantareller i februari månad.

     
När jag närmar mig ser jag det växer en gul svamp på en kvist kan jag konstatera jag det är ingen kantarell men den ser läcker ut och blad som formar sig likt en blomma.
 

Tror jag mig dock det är en Svavelticka i sin begynnelse.
Svampexperterna har hört av sig som du kan läsa i två av kommentarerna och jag konstatera att tro var det samma som att inte veta.

Det var Gullkrös istället och mer om denna svamp Gullkrös (Tremella mesenterica)
Mer fakta om Gullkrös via söklänken nedan och vidare till Gullkrös

Tillhör gruppen gelesvampar.
Gullkrös ser inte ut som en typisk svamp med hatt och fot utan har flikiga bladlika, geleaktiga fruktkroppar. Bredden på fruktkropparna är 2-7 centimeter. Färgen är gul eller orange, mer orangeröd efter intorkning. Svampen är slemmig och kladdig när den är fuktig men torr är den mera hornaktig.

Växer allmänt i hela Sverige, året runt. Till synes tycks svampen leva på döda eller döende grenar av lövträd. Gullkrös parasiterar på skinnsvampar i släktet Peniophora, till exempel tätskinn, genom att den tar näring ur värdsvampens mycel med hjälp av en speciell sorts hyfer, så kallade haustorier, som fungerar som sugorgan.

På engelska kallas svampen ofta för häxsmör (Witch's Butter). Enligt en östeuropeisk legend ska du akta dig om det växer gullkrös vid ingången till ditt hus, för det kan vara ett tecken på att en häxa varit där och förtrollat din stuga. Det enda sättet att bli av med förtrollningen är att sticka sönder svampen så att innehållet rinner ut.

Av Bengt Bertilsson - 5 februari 2013 07:00

Orosmoln där jag satt på farstutrappan i arla morgonstund. Molnen vandra i horisonten i söder    
En måne i nedan kämpade för att lysa mellan molnen.
  Tankarna går till någon av skräckfilmerna där jag väntar varulvarna skall dyka upp. Fast i dessa trakter lär det vara Vargen som kommer.
Det magiska var dock att tittade jag rakt upp var det en stjärnhimmel och i NO mot Kinna klart väder. Från Skene hållet i öster kunde jag se gatlamporna lysa upp över trädtopparna, mens Berghem i SO låg mörka moln över.
Pågår striden i atmosfären om herraväldet i söder och den är som störst sett över Björketorp där månen har en oviss kamp att mellan mörker och ljusa moln få lysa någon timme till innan en gryning kommer och tar över.
Skall vi förlita oss på eternyheterna så kommer det senare i dag komma en energilampa istället där upp och det kan bli en ganska fin dag. Temperaturen ligger runt nollan och det pågår alltid en kamp där upp verkar det som och vi kan inte styra den så mycket även om det sägs vi påverkar den.

Av Bengt Bertilsson - 4 februari 2013 19:51

Satt ute på farstutrappan i afton och det var lugna gatan utanför, då jag plötsligt hör en vindby blåsa från syd. Några trädtoppar rörde sig dock inte och lika plötsligt som den kom försvann den ut någonstans i tomma intet..
10 sekunder senare hör jag åter en vindby, denna gång norr ifrån mig där jag satt, men fortvarande lugna gatan framför mig. Även den nordliga vindbyn försvann lika fort som den sydliga någonstans i tomma intet. Måste erkänna det känns lite kusligt bara höra men inte se något.
Hann det kanske gå 30 sekunder då som ett trollspö ven genom luften börjar de översta grenarna i mina bokträd ruska och jag hörde vattendroppar fall nedåt. Men de övriga grenarna rörde sig inte och likaså min fasadflagga hängde även den slak på sin stång.
Långsökt kom jag att tänka på Fridolf  Rhudin och Thor Modéen där jag satt "Lugn som en filbunke" från någon av ”pilsner” filmerna som gjordes på 40 talet men uttrycket dök upp första gången år 1845 i Johan Jolins pjäs ”En komedi”
Fast komiskt kanske det inte är mer häftigt att höra dessa vindbyar som far i luften över en när vi är ute och på marknivå är det lugnt.
 
Snöfallet gick över och det blev så pass att jag behövde sopa av stengången utanför och piassava borsten den blev tung som en järnklump.

  Gammelkatta gick ute en sväng eller rättare sagt runt husknutarna och bara vetskapen att husse var ute fick henne att komma.



Av Bengt Bertilsson - 4 februari 2013 12:38

Dags för ryggläge  

 

Blötsnön vräker ner och snart ser jag inte ut.
 

Går jag ut ser jag knappt handen framför mig där ute på farstutrapan.

 

Knappt det går se 75 m vad det är för något fordon som kommer och är det två i samma blir det svårare.
 

Av Bengt Bertilsson - 4 februari 2013 09:12

Tänk om vädret kunde bestämma sig hur det skall vara. De fyra årstider är okey, men sen kivas vädergudarna om vem som skall styra vädret dessa hela tiden. Fri uppfostran kan vi kanske kalla det.


Igår en fantasisk förmiddag blev det sådär på eftermiddagen och idag skitväder med ”DDT” väder. Dis dimma och trindsnö om var annat. Temperaturen flyger upp och ner kring nollan och ena stunden tina andra stunden fryser det på för att det sen övergår till att det pinkade regndroppar och andra faller det dassar lock av snö


Sen är vädret periodare detta år. I början av året plusgrader sen en period med minusgrader och nu verkar det som det går inte att bestämma sig kallt eller varmt kan det vara en vit period kanske som skall inträffa för det är väl snart sportlov för våra skolbarn och då blir det tjafs om vilken aktivitet som passar bäst. Finns det risk oavsett att många ändå sitter inne och tittar på en ruta.
 

En finns det de som inte bryr sig om väder och kläder har de inte. De flyger och far där ute och var de får sin energi ifrån det hänger på mig och dig.

Av Bengt Bertilsson - 3 februari 2013 18:21

Nu blev det inget fall men jag fall på knä och den fick mig att stanna upp och beskåda rimfrosten i gräset som glimmade i solskenet.
     

           

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards