Alla inlägg under mars 2013

Av Bengt Bertilsson - 9 mars 2013 07:45

Den finns inte hos mig, men jag tror jag kan påstå det är en av de mest besökta trädgårdarna just nu.

       
När jag står och diskar kan jag se ut via köksfönstret ut genom rutan (behöver putsas) ”pjoddarna” vid fågelautomaten flygandes och sätta sig i busken bredvid fågelautomaten och väntar snällt på varandra att besöka själva automaten.
     
Men även på marken kommer besökare en hackspett och i sällskap av en koltrast och en blåmes.

    
När jag sitter på farstutrappan och njuter av utsikten (spartanskt hävda somliga) kan jag ibland som psalmen inte räkna de alla, men som mest har jag sett 34 st. fåglar på 10 minuter flyga kors och tvärs somliga föredrog att sitta på marken andra uppe vid mina talgbollsautomater som numera innehåller solrosfrö.
  Länsade de två fulla tuber igår. Nog kan jag påstå de verkligen äter tabberasset ännu en gång.

Av Bengt Bertilsson - 8 mars 2013 08:14

Fast skenet bedrar och det är inte skönt när man sticker ut näsan på farstutrappan. Temperaturen visar bara minus 4 men vinden visar mer 44 och katterna ville in snabbt när jag öppnade ytterdörren. Var nästan jag önskade de var svanslösa så jag slapp ha dörren öppen mer än nödvändigt.
Den som tror våren är här lär åka på en rejäl blåsning och det går inte att hänga in några vinterkläder i gardroben ännu utan det är full vinterutrustning som gäller fortvarande för att sitta på farstutrappan går det att njuta även när kölden biter i kinderna.  
Pjoddarna flaxar kors och tvärs runt fågelautomaterna och långt däruppe kom det tre V formade fågelsträck på väg mot nordost. Räknade de till 34 st. totalt. Fast de flög i en organiserad oordning i leden då några ville driva flockar åt annat håll fick dessa rätta sig in i leden när de försvann i horisonten.

Av Bengt Bertilsson - 8 mars 2013 07:00

SMHI definierar meteorologiskt vår som när dygnsmedeltemperaturen är stigande, stadigvarande mellan 0 och +10 °C i minst sju dygn i följd. Detta lär inträffat på några platser i vårt land och överraskande var att det var uppe i norrland det först inträffade detta år och i går meddelades att västkusten fått den också.  

Dock inte här i Sjuhäradsbygden fast många tror våren är kommer med solsken och vårtecken dykt upp kommer bakslaget nu om vi skall tro SMHI.

Ner till minus 10 – 15 grader nattetid och sen klara dagar där temperaturen går upp någon grad över nollan blir det ingen metrologisk vår eller en riktig vår fast vårkänslorna dyker upp lite här och där hos somliga ändå.
Vi lär få både klar himmel dag som nattetid fast frågan är om vi får se någon måne



04 -

- Avtagande halvmåne

 11 -

- Nymåne

 19 -

Ti

- Växande halvmåne

 27 -

On

- Fullmåne

Till påsk då blir det ljust och påskkäringarna kan färdas till Blåkulla oavsett tid på dygnet för nattlampan är tänd.

Av Bengt Bertilsson - 7 mars 2013 07:00

Nog har ni hört den där historian om personen som stoppade bussen som kom körandes på landsvägen och frågade chaffisen om bussen skulle in till byn om han kunde få åka med när ändå bussen körde den vägen.

Det är inte ofta jag själv utnyttja bussen däremot har mina barn åkte bussen många gånger in till byn under sin skoltid. Blev det jag som tvingades gå den de där knappa 2 km till busshållplatsen som tar ca15 - 20 att gå. För att sen ta bussen in till byn och hämta gamla ”Hulda” som var hos doktorn och sen skulle in på en hälsokontroll efteråt.


Stod där och väntade och såg den ena bilen efter den andra köra förbi, men inga bilar stannade och frågade om jag ville åka med. Noterade att i flertalet bilar fanns det bara chaffisen i och var det fler ja en passagerare. Några firmabilar och en extrabuss susade också förbi.
Till slut kom den ordinarie bussen, några minuter försenad men jag hade ingen brådska egentligen. Dörren öppnades och jag steg upp och visade upp mitt blå busskort jag inköpt i fall någon i familjen behöver åka buss nu när de inte tar kontanter på bussarna längre. Kände jag mig lite tafatt hur tusan går det är till för att få resan registerad/betald.
Dröm om min förvåning då säger en vänlig chaffis - idag får du åka med för terminalen är trasig och det är bara att sätta dig ner och följa med.  

Detta kallar jag att vara schangtil och när jag sen steg av bussen sa jag – ”En får la tacke för skjutsen”

Av Bengt Bertilsson - 6 mars 2013 07:30

Gammelkatta hon kan fortvarande och stolt kom hon där med munnen full av mat och kallade på uppmärksamhet. Ljudkvalliten är inte den bästa.

Det är inte ofta hon hörs här hemma, stryker husse kring bena och spinner lite då och då, men förövrigt påkallar hon sällan sin uppmärksamhet.
Fräsa det kan hon däremot om det är så att hon känner sig trängd och kommer lillkatta (dottern) för nära så talar hon vem som bestämmer. Kan även bita till och klösa vilket är inte så bra egentligen när barnbarnen är här på besök.
Så nog kan vi påstå hon är lik med jaktgudinnan men även en hon med kvinnliga drag.  

Av Bengt Bertilsson - 6 mars 2013 07:30

Detta var nästan för bra att vara sant egentligen att en ticka skulle växa på en cement mur.   Visserligen kan vi hitta växtlighet på de mest konstiga ställen fanns misstanken att den måste få näring från något organiskt material.
       

Likt en brottslig återvände jag till platsen där tickan satt och började gräva i löven på marken. Som några nog räknat ut så skall man alltid söka vid roten för där finns oftast förklaringen.

  Hittade en avklippt grenstam på ena sidan.

 
På andra en klump från ett träd eller buske som vuxit intill muren.
Det är bara att konstatera att ibland kan naturen lura oss att tro det nästan är sant.

Av Bengt Bertilsson - 6 mars 2013 07:15

Gammelkatta munnen full med mat. Kanske för att visa husse hur duktig jalktgudinna hon fortvarande är.

Nog ser jag att hon både biter och jammar samtidigt, sen om det är min uppmärksamhet eller lillkatta hon kallar på  

  
En blick som säger det mesta


Lite avvaktande det kan komma någon som vill ta bytet signaleras

 

Lägger hon bytet till slut på marken

Av Bengt Bertilsson - 5 mars 2013 20:10

Satt där på farstutrappan idag och njöt av våren. Solen lyste upp omgivningen och inga mekaniska oljud från mänsklig verksamhet störde. Fåglarna kvittrade och flög kors och tvärs mellan mina fågelstationer.

Till mina två fågelholkar kommer det besökare

  T.o.m det gamla schabraket till holk som jag hittade förra året och blev inte bebott verkar uppmärksammas nu när det är flyttat några meter från naturmorgonsholken.

 

Men det är naturmorgonsholken som är mest attraktiv då från den hör jag någon som verkar sita inne i holken och kallar, dyker det upp en gäst och den kröp sedermera in och det blev kanske kuttrasju var vet jag. Satt där en bra stund och lyssnade och efter ca en minut flög den ena ut hörde jag inifrån kvitter på nytt.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards