Alla inlägg under april 2013

Av Bengt Bertilsson - 26 april 2013 20:21

Hustrun gjorde mig uppmärksammad på den nedgående solen skapat en fantasisk himmel plötsligt. Molnen färgades plötsligt mörkblå över skogsbrynet som om det var oväder på gång. Lika plötsligt som fenomenet uppstod försvann detta.

       

Men nog ser det fint ut med en normal solnedgång i öster när solen lyser från väster på skogsbrynet framför farstutrappan en fredagskväll när det inte visas något sebart på dumburken satt jag inte mitt i naturen som ett sevärt program som visas på torsdagar utan mittemellan i naturen skådespel istället en fredagskväll.
   

Av Bengt Bertilsson - 26 april 2013 09:59

Utan bara vanliga kanelbullar som hustrun och jag nu konkurera om vem som bakar de bästa bullarna. Våra barnbarn säger alltid att mina är bäst och hustrun brukar hålla med så behöver hon inte baka några själv. Dessutom brukar svärsöner och svägerskor gärna också låta sig smacka på dessa.

 

Skulle dessutom en av svärsöner vara ute och cykla och skaffat sig en cykelkärra för att bränna energi både hit och hem lär han få energi där bak och lite i magen för att orka. Fast känner jag honom rätt tar han sin traktor och släpkärra istället denna gång.  Får han lasta själv, jag kokar kaffe och plocka fram ett bullkalas.



Av Bengt Bertilsson - 26 april 2013 06:15

Händer alltid något på det stora godset nu när vårbruket börjat, var det dags att köra skit. Haft den äran att få hästskit av grannen genom åren att lägga på mina buskar och grönsaksland. Kanske dock sista gången jag får tag i detta då hästen gick till de sälla jaktmarkerna förra året får jag passa på.
     
Men det är inte lätt att gräva fram gödseln då det visade sig vara hårdfryst i gödselstacken när jag kom ner 10 cm och detta i slutet på april. Det är inte första gången detta inträffar.

   

För två år sedan var det likadant om inte värre då det fanns snö 10 cm under vid samma tid.

Med viss stolthet har jag kunnat likt mina tidigare generationer i mitt lilla grönsaksland odlat som de gjorde fast dessa kanske inte såg detta som vi ser på detta idag att odla baseras på ekologisk odling i ett kretsloppstänkande som gör mig självförsörjande likt ett ekologiskt jordbruk här hemma. Dock skall jag erkänna jag springer inte bena av mig när jag handla mat i butiken och leta ekologiskt.

Nu finns det de som hävda att gödseln skulle varit nedgräv i höstas och fått brinna/smällt i jorden likt den skulle fått brinna i gödselstacken. Ren färsk gödsel är inte bra att lägga direkt i landet men denna har åtminstone fått ligga och blivit lite bränd och sen när jag mulla ner denna i jorden blir den fin jordförbättring och tillräckligt med gödning för mina växter. Dessutom så har jag tvåårig kompostjord från kök/trädgårdsavfall som skall blandas tror jag detta är perfekt.
Det jag sen plantera vet jag växer upp i jord utan konstgödning på sin höjd kan det finnas restprodukter från köpmaten som är mindre lämpliga i ett biologiskt ekologiskt odlingssystem får jag bortse från.

Av Bengt Bertilsson - 25 april 2013 08:06

Fantastisk morgon med en energilampa lyser på himmeln och efter gårdagens regn dansar dimman likt älvorna och ett talgoxpar satt uppe i körsbärsträdet och likt psalmen ”Bred ut dina vingar” försökte hanne imponera på honan. Genom dimman tvärs över gärdet bakom skogsbrynet hör jag tranan trumpeta numera allt som ofta.

Detta skall upplevas livé för att få den rätta stämningen då det pågår under en lång stund försökte jag fånga ögonblicket.

Av Bengt Bertilsson - 25 april 2013 07:00

Årets ved ett gediget lass och när jag tittade på den ”Såg vid såg jag såg hvarthelst jag såg” är den sågad nu dessutom också kluven och klar. Väntar vi bara på bra torkväder.

 

Om vi skall följa den gamla bondepraktikan så är jag sent ute, men nu var påsken tidig detta år och hade den varit sen ligger jag rätt i tiden ändå.
Sen skall den enligt Bondepraktikan finnas regler och visa kanske är en skröna finns det även saker som krävs för att veden skall lagras och bli bra ved nästkommande säsong. 
För att brasved ska torka ordentligt så ska veden klyvas helst innan påsken och då innan dymeldagen.
För om den inte klyvs innan dess säger gammal bondepraktika att dymeln kryper in i veden och gör att den endas pyr. Mycket har hänt sedan den skrönan kom, men lite sanning ligger det i ordspråket.

För att få riktigt torr ved avverkas träden på vinter då de innehåller som minst vatten och sedan klyver vi dem på våren så att veden får torka under våren, sommaren och hösten. På så sätt är vi säkra på att fukthalten är låg och brännvärdet högt.
För att veden ska torka bra så måste den även staplas bra. Staplar man den ute i början, så ska den vara ovan mark som är väldrenerad, t ex på EU-pallar. Den får gärna stå på en solig plats där vinddraget är stort. Efter utomhusförvaring tar vi in veden för att den inte ska dra åt sig fukt när värmen hög och luftfuktigheten stiger. Inomhus slipper den väta från regn och varma sommarböljor.

När veden staplas ska den staplas med distanser, så att en lite skogsmus ska kunna krypa igenom. Detta för att vinden ska kunna slinka igenom.

Årets ved ett gediget lass och när jag tittade på den och räkna att detta är en års vedeldning som ligger där fundera jag var betingar denna på marknaden.
Mätt mellan tummen och pekfingret så är det ca 18 kubik. Ponera då att pris för 40 liter säck säjs idag för 55 – 70 kr säcken i butiken.
1 kubik blir 25 säckar á 55 kr summa 1375 kr. Betalar de 70 kr säcken summa 1750 kr och hela vedhögen betingar då ett pris mellan 24750 – 31500 kr beroende av försäljningstillfälle och efterfrågan.
Visst det tar plats att lagra ved men somliga betalar vad som helt för ved. Men det går att köpa storsäck hos ved leverantörer för 750 kr kubiken. Skulle jag köpa/sälja den i storsäck det bli 18 storsäckar á 750 kr/st summa 13500 kr.
Priset för energived av varierande trädslag i löpmeter 2,5 – 5 m säljs idag mellan 260 kr – 350 kr.

Av Bengt Bertilsson - 24 april 2013 05:45

Nu återstår det bara smulor från den rikes bord och det är dags att vårstäda i trädgården blev det lite spill kvar att räfsa ihop och bära till skogs där de kanske kommer till glädje för skogsfåglarna. Eller som en vän till mig föreslog lägg det som en åtel så kanske skogsmössen kommer och lockar till sig ugglorna som sitter här och hoa på nätterna också spana in ett byte.
       

Det har gått åt några säckar med fågelfrö även detta år och tänkte i början av säsongen nu skall jag skriva upp hur mycket jag köpt, men det blev inget av detta och vad spelar det för roll. För även om jag inte är rik så får man prioritera och den glädje jag haft går inte att mäta i pengar utan i upplevelse.



Av Bengt Bertilsson - 22 april 2013 19:56

Blivit ensamt ute på farstutrappan numera när vintersäsongen tagit slut, får jag sitta där ensam.

  Mina ”pjoddar” har alltid suttit där framför mig och hälsat mig välkommen ut, tackat för frukostbordet varit dukat eller om det varit tomt tycker jag mig hört en ilsken signal att det saknas föda. Lyser de med sin frånvaro.

I lördags var all fågelmat slut, automaterna togs bort för nu bör de reda sig själva. Dessutom fanns det ganska mycket spill kvar på marken så lör o söndagen var det rikligt med småfåglar och letade efter överblivna frön. Min igår måndag och idag så är det mestadels skal tycker jag se och vips så var samtliga borta. I dag kan jag dessutom hävda borta med vinden då det blåser rejält.

Nu är de förvisso inte borta helt och hållet för ute i skogsbrynet där är det livat och de Singing in the rain" I holkarna sitter blåmespar och knacka i holken och flyger in och ut och förhoppningsvisst blir det familjebildning framleddes.

Så förhoppningsvisst tidevarv komma tidevarv går och om ett halvår så är det dags att sitta på farstutrappan och beskåda mina ”pjoddar” på nytt då en ny säsong komma skall och till dess njuter vi av allskön fågelsång av gamla och nya gäster i naturen.

Av Bengt Bertilsson - 21 april 2013 20:44

Hälsade på barnbarnen i Kinna idag och Elin o Elias spelade strumpdockteater för oss. Med hjälp av förhoppningsvisst udda strumpor annars får de gå barfota till skolan i morgon. Hade de sytt på ögon och mun på strumporna och med handen fick liv

 

Kom osökt då att tänka på ett barnprogram Lillstrumpa och Syster Yster från 80 – talet skapat för SVT av Staffan Westerberg. Han gjorde sig känd under 70 o 80 – talen i en rad mer eller mindre populära barnprogram med sig själv som dockspelare, men har framför allt blivit omtalad för det surrealistiska programmet Vilse i pannkakan, som av en del barn uppfattades som skrämmande är detta program idag kultförklarat.
Utöver teater bjöds det på grillat och till efterätt bakade Ellen kladdkaka som var en fantastisk god så hon fick skriva av receptet till oss.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards