Alla inlägg under maj 2013

Av Bengt Bertilsson - 14 maj 2013 07:58

Ute på fältet står de gamla tistlarna kvar

 
Gammalt gräs täcker fortvarande visuellt när jag på avstånd studera fältet.

 

Ser jag grönskan spirar där under och vattendropparna samlas på bladen ser jag också kommande tistlar och nässlor

Studera jag noga så hittar jag också en trädgårdssnäcka

   

Av Bengt Bertilsson - 14 maj 2013 07:44

Imse Vimse spindel klättar upp för trå´n. Ner faller regnet, spolar spindeln bort. Upp stiger solen torkar bort allt regn. Imse Vimse spindel klättrar upp igen.

 

Även om jag inte såg hen där på trå´n så har hen varit där och spunnit sin tråd.

 

Spindeln använder nätkörtlar på bakkroppen för att framställa tråden. Den vanligaste metoden spindlar använder för att framställa spindelnät är att dra ett antal stödtrådar att hänga upp nätet på, ett antal radiella trådar från mitten till stödtrådarena, och en tråd i spiral från mitten.

 

Spindelväv används ofta i tecknade serier för att visa att något stått orörligt en lång tid.

 

Nog har naturen befunnit sig i vila en tid är dessa spunna i nutid och visade sig när solen bröt igenom och vattendropparna avslöjade näten ibland gamla tistlar som inte vissnat ner.

 

Nog kan vi säga den utfört ett gediget arbete

 

I solskenet glittrar nätet.

             

Av Bengt Bertilsson - 14 maj 2013 06:50

Spökligt där ute på farstutrappan när färgprakten lyste med sin frånvaro.

 

Utsikten ligger inbäddad i dimma.

 

Solen orkar inte pytsa ut färgen.

 

Träden verkar kala som på hösten och var tog löven vägen

 

Annat var det igår.

 

Skillnaden beror på detta som föll igår kväll och i natt

 

Dessutom känns det som istiden kommer på besök då temperaturmätaren endast visade 2,5 plus i arla morgonstund, så även om metrologiska sommaren är kommen så är verkligheten något annat


Av Bengt Bertilsson - 13 maj 2013 12:45

Söndagssteken är klar fast det blev först måndag som den blev mör och fin att skära i. Att tillaga en tjälknöl tar tid. Sätt ugnen på 75°C (65-100°C). Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende av vald ugnstemperatur och köttstorlek

Tyvärr har jag ingen ugn med termostat för denna ugn sköter vädergudarna helt och hållet. De ser till att den är iskall, stekhet och ibland ljummen.
 
Men den fick ligga i skottkärran i ca 48 timmar.
 
Sen sållade jag bort kvistar och annat skräp.

 

Slutresultatet ca en säck med min planteringsjord.

          

Att klumpen var genomfryst betyder inte att det saknas liv i den för det fanns fyra som larvade sig

 

En som slingrade sig.

 

Trädgårdsborren (Phyllopertha horticola) är besläktad med ollonborren. Den vuxna trädgårdsborren är ca. 10 mm lång, rödbrun på bakkroppen och blågrönt metallfärgad på huvudet och på bröstet. Den flyger i ca. 2 veckor i stora svärmar ovanför gräsarealen i sluet av av maj/-början av juni. I denna period lägger den sina ägg i jorden under gräset.

I juli kläcker larven, som är C-formad med ett brunt huvud och har 3 par ben. I slutet av juli är den inte mer än ca. ½ cm lång, gråaktig till färgen och lite svår att finna. I augusti och framför allt i september växer larverna till ca. 2 cm. och blir mjölkvita till färgen. Nu kan de göra betydligt mer skada genom att gnaga av gräsets rötter. På så sätt bildas i september stora områden med visset gräs, som kan ”dras av som en matta”. Under det vissna gräset ses larverna.
Fast dessa är en plåga är de samtidigt en länk i ekosystemet. Fåglarna är ofta de första att uppdaga trädgårdsborrens larver i gräsmattan. Redan i augusti sitter de och hackar i gräset efter läckra larver och gör på så sätt ofta skada på gräset. I september/oktober börjar gräset att vissna och kan dras av i tovor eller som en matta, för att rötterna är avgnagda.

Av Bengt Bertilsson - 13 maj 2013 10:50

Trotts både jag och Carl von Linné har småländska rötter men sen så skiljer vi oss åt. Ser blommor ute i naturen men sen står jag där och klia mig i huvudet var är det för blomma. Denna tycker jag mig är en himmelsblå scilla som likna den på Odla med P 1

 

Tuvig blåstjärna är en lågväxt lökväxt som bildar små tuvlika grupper. Bladen är smala och det utgår fyra eller fem blad från varje lök. Tuvig blåstjärna blommar i april-maj, blommorna är nästan upprätta och sitter tre eller fyra tillsammans på tämligen långa skaft. Varje blomma har ett litet stödblad. Kalkbladen är violettblå.

 

Sen finns det en snarliknande blomma Rysk blåstjärna är en liten ört som kan bli upp till två decimeter hög och som har klarblå, nickande blommor. De två till tre bladen sitter vid basen av stjälken, de är rännformiga och upp till två centimeter breda. Rysk blåstjärna blommar i april-maj, blomställningen är en ganska fåblommig klase med nickande något klocklika blommor som sitter på korta skaft. Stödbladen är mycket små och hinnlika. Kalkbladen är fria och vanligen matt klarblå, sällan vita. De utspärrade ståndarna har långa, smala strängar och blå ståndarknappar.

Av Bengt Bertilsson - 13 maj 2013 06:15

Händer inte så mycket men ändå så händer det alltid något att njuta av.

 

Utsikten okey finns alltid detaljer att notera och nu när det dessutom börjar grönska, klaga jag inte.

 

Nyutslagen björk känner jag mig smått salig i själen. En skapelse över en natt dessutom.

 

Naturmorgonsholken ser förvisso tom och övergiven här men att försöka fånga den på bild brukar bli en kapplöpning med tiden.

 

Då dyker en av blåmesparet upp som bestämt sig att bosätta sig i den.

 

Har jag sen tur där jag sitter kan jag få se en Älg också där ute.  

   Sädesärlan kommer vippandes på gräsmattan i jakt efter småinsekter.

Av Bengt Bertilsson - 12 maj 2013 10:38

Förvisso sägs det att det är upplägget som sätter piff på maten är jag inte den som bryr mig om detta. Sen får alla mästerkockar och Hell's Kitchen kock skrika.

 
Hustrun hon överraskar mig verkligen denna dag och trolla fram en Kladdkaka med jordgubbar upptäcker jag när kylskåpsdörren öppnades. Något smakprov fick jag inte utan får vänta till efterrätten. Det jag trodde skulle bli tvårättsmiddag blir en trerättsmiddag som jag vänta på att avnjuta.
Detta provsmak skall ett av våra barnbarn få som ligger sjuk och vår son som känner sig lite hängig idag får åka och vara barnvakt när vi övriga åker på barnkalas för ett annat barnbarn som fyllt 5 år

 

 Får han drömmar istället.

Av Bengt Bertilsson - 12 maj 2013 09:38

Kärlek är nöd och lust och det är inte alltid en dans på rosor utan det kan bränna till också. Har jag en hustru som vet ur hon skall göra med det som kan svida till. Våren bjuder nämligen på härliga nässlor som inte bara är roliga att plocka utan även kan användas till den här lysande soppan. Enkel, snabblagad och magiskt krämig.

 
Efter en promenad ute på våra ägor igår kväll såg vi nässlorna börjat växa lite överallt och detta erkänner jag är ett ogräs där trimmen får klippa ner detta. Är jag gift med en matmor som vet bättre vad det går att göra med dessa spröda nässelblad.
Utgick det ett påbud att idag skall det plockas nässlor, erkänner jag ännu en gång detta lockade inte, fast andra säger det är roligt. Men hustrun hon kröp fram som en trimmer ute i trädgården och mitt samvete sa att ut med dig ”gubbe” och hjälp till.
Nu skall jag inte skryta, mitt bidrag var ringa plockade hustrun merparten och totalt 250 gr och av detta blev det ca 2 liter nässelsoppa och efter att fått provsmaka ger jag en femetta.
Så nu blir det en tvårättsmåltid idag bestående av nässelsoppa,ägghalvor ett hembakade thekakor och huvudrätten plommonoch bacon späckad köttfärslimpa. Jag är stolt över min hustru hon vet hur det skall gå till att visa sin kärlek till gubben när det gäller mat, det där andra behåller jag för mig själv   

    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards