Alla inlägg under augusti 2013

Av Bengt Bertilsson - 11 augusti 2013 13:26

De närmaste kvällarna är det dags för årets största och bästa stjärnfall. Om bara molnen håller sig borta kan vi vänta oss en praktfull uppvisning på himlen - uppemot ett fall i minuten. Det har dock ingenting med stjärnor att göra, säger astronomen Marie Rådbo om stjärnfallet.

– Förr trodde man att det var stjärnor som föll. Det förvånar mig eftersom stjärnorna var kvar nästa kväll, säger hon.

Ett mer riktigt namn på fenomenet är meteorregn eller meteorsvärm. Det uppstår när jorden skär en gammal komets bana. Det går därför att räkna ut när det ska inträffa.

Det regn som kan upplevas nu i dagarna kallas Perseiderna och kan ses varje år i augusti. Troligtvis kommer det att synas bäst under kvällen och natten den 12 augusti.
Men astronomer vet inte hur många fall vi kan vänta oss.

– Det ser gynnsamt ut. Det är grus som ger upphov till ljuset. Och det är ganska mycket grus kvar i banan eftersom kometen passerade ganska nyligen, 1992. Månen är också mindre än halv så ljuset från den stör inte så mycket, men det ska ju vara molnfritt också, säger Marie Rådbo.

Trots grusets hastighet på omkring 60 kilometer i sekunden behöver man inte vara rädd för att bli träffad.

– Det landar aldrig på jorden.
FAKTA:
Inga stjärnor som faller

"Stjärnfall" är egentligen meteorer eller gruskorn som bromsas av atmosfären och hettar upp luften framför dem.
Inbromsningen blir så kraftig att ljuset från hetluften kan ses ändå från marken som en meteor. Hettan får gruskornet att gå sönder och dunsta bort helt.

Kometer kan efterlämna moln av grus i sin bana och om jorden korsar molnet så uppstår ofta meteorsvärmar. Den meteorsvärm som kan ses i augusti varje år kallas Perseiderna eftersom det ser ut som att ljuset kommer från stjärnbilden Perseus.

Uppemot 100 meteorer kan ses på en timme i en meteorsvärm. Gruskornens hastighet är cirka 60 kilometer i sekunden. Under kvällen och natten den 12 augusti har Perseiderna sitt maximum.

Källa: Populär Astronomi, astronomi.nu

Av Bengt Bertilsson - 11 augusti 2013 06:15

Nypon kan torkas och malas för att ha till vinterns nyponsoppa, eller till te. För att torka nypon, så plockar du dem när de är mogna, sköljer och rensar noga. Låt sedan torka på en filt eller på ett lakan i ett par dagar eller tills de känns helt torra.

 
Du kan även torka dem längst ner i ugnen på låg temperatur (kring 50 grader) i 5-6 timmar. Mal nyponen i en mixer och förvara i torrt och kallt skåp. För att göra ditt eget nyponté, så tar du cirka 1 tsk per 2 dl vatten.  

  Visste ni att Nypon är bra för immunförsvar och minskad infektion. Inom medicinen har nypon använts som laxering och för att läka sår, då främst med hjälp av nyponrosens blomknoppar. Nypon är dessutom oerhört C-vitaminrikt och kan därmed vara ett bra tips för dig som vill bygga ditt immunförsvar samt motverka förkylning och infektioner. Inuti nyponet finns små håriga E-vitaminrika nötter, som verkar som beståndsdel i flertalet urindrivande teer. Nypon sägs även lindra tandvärk och är ett utmärkt alternativ vid utvärtes omslag. Förutom det höga innehållet av vitamin C och E, så har Nypon stort innehåll av karoten, vilket ger dess orangea färg.  

 
Ovan är vad vi fick ut av en plåt och med facit i hand efter lite pillerjobb nöjda med resultatet, kan det kanske bli ett besök till för att komplittera och torka mer senare.
Omkring nyponets frön finns ett ludd, som kan användas som klipulver, vilket många busfrön har uppmärksammat genom åren.
Enligt överlevnadsguider så är nypon en viktig växt och räknas som den 14: onde viktigaste vildväxten som kan verka i en överlevnadssituation

Mat
Av Bengt Bertilsson - 10 augusti 2013 06:15

Nog för att vi plockade rejält med nypon förra gången insåg vi att det finns mer och det är gott att ha i frysen när vintern kommer och vi vill fylla på med C- vitaminer. Blev det en ny tur ner till Varberg och plocka mer nypon.

 

Ca 30 liter denna gång.

 

Sen är det inte bara plockningen som lockar även utsikten

 

Det är en speciell smak på nyponen intill havsstranden, blir en doft av havsalt i dessa kanske.

 

Alla nypon är ätbara är det nog Vresros (Rosa rugosa) som är vanligast vi råkar hitta. Det är en art av rosor från nordöstra Asien med stora mörkt rosenröda blommor, som är vanlig i trädgårdar och parker Frukterna, nyponen, är stora, C-vitaminrika, tillplattade runda och mjuka i fruktköttet. I Japan kallas de för sjö- eller strandaubergine
Vresrosen kom till Sverige cirka 1780 med Linnés lärjunge Carl Peter Thunberg som varit i Japan där den växer vilt.

I Danmark och runt Nordsjön har den odlats som sandbindare i dynområden, och har med havsströmmarna spritts längs de svenska kusterna. Den påträffas bland annat på sandstränder från Bohuslän till Gästrikland, och även på moränstränder på västkustens kobbar och skär.

 

Den vita formen är vanlig även bland vilda bestånd och jag tyckte mig märka en liten skillnad mellan blommornas nypon.

 
De vita var något mindre och mer rödare
   
Fast detta kan också bero på olika mognadsstadier. Vi testade med att framställa mos av båda . Nypon från vita blommor hade en speciell smak

   

Dagens skörd var god 7 liter nyponmos och lika mycket nyponsoppa. Dessutom så blev det ett avkok på krosset och 10 l nypondricka.

Mat · Natur
Av Bengt Bertilsson - 9 augusti 2013 06:15

En tripp ner till Varberg visade sig lönsam och även om ett sken kan vara falskt men en skenfrukt, eller falsk frukt, har skapats både från en blommas fruktämne och någon annan del av blomman.

 

Plockade ca 28 liter nypon


På 1½ timme p.g.a vid plockning är det nämligen fördelaktigt att noppra nyponen på plats och därmed få mer nypon med sig hem.
 
Det visade sig att vi fick ca 15 % mer innehåll i spannen då stiftkanalerna togs bort.
 

Vi gör det enklast möjliga med nyponen och en grundregel är att en del nypon och två delar vatten kokas upp ca 20 min mot slutet mosa vi nyponen och dessa får stå och dra lite efteråt. Därefter sila vi bort krosset och koka nyponsaften och sockra efter behag. Därefter tappa vi detta på flaskor och 22 liter nypondryck.
 
Krosset blev ca 10 liter och för att suga ut det sista i detta kokade vi upp detta på nytt med lite påfyllning av lite vatten och kunde få ut 4 liter nyponsoppa. För att få nyponsoppa tillsatte vi potatismjöl.
  Dessutom tog vi en lite sats av nypon och gjorde ca 1 liter nyponmos av detta. Nyponmoset framställdes med mindre mängd vatten.
 
Vi har lärt oss att mängden nypon och kross uppväger varandra  

Fakta om nypon.
Kallas skenfrukten hos Rosa-arterna ("nyponbuskar"). Skenfrukten är vanligen röd eller orange, men vissa rosarter, till exempel pimpinellaros (R. spinosissima), har mörklila till svarta nypon. De egentliga frukterna är små borsthåriga, stenhårda nötter som sitter inuti nyponen. Öppningen i toppen på nyponet kallas stiftkanal eftersom stiften från varje fruktämne sticker ut där.

Några rosarter har nypon med ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram (~2%) torkade nypon. Som exempel kan det sägas att ett en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon innehåller även karoten och är därför en källa till A-vitamin.

Nyponens köttiga väggar kan torkas sedan frukterna (vanligen kallade "fröna") rensats bort, och kan användas till nyponsoppa och örtte. Färska nypon kan användas till sylt, gelé och marmelad.

Luddet som omger fröna inuti nyponen kan användas som klipulver.

Exempel på rosarter som ger nypon är bland andra, förutom pimpinellros (R. spinosissima), som nämnts tidigare, vresrosen (R. rugosa), plommonrosen (R. pomifera), mandarinrosen (R. moyesii), samt igelkottsrosen (R. roxburghii).

Nyponen sitter kvar även på vintern. De svartnar då, men går fortfarande att använda. Alla sorters nypon går att äta. Kolhydrathalten är ca 8 %. Nypon betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

Mat · Natur
Av Bengt Bertilsson - 8 augusti 2013 06:15

Populärt kallad mördarsnigel, är en art i familjen skogsniglar. Den är ungefär lika stor som svart skogssnigel (Arion ater) och har en oftast smutsigt rödbrun färg.

 

Den spanska skogssnigeln lever på kadaver samt döda och levande växter. I och med att den spridits passivt genom att ägg och sniglar följer med transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall så har den introducerats och etablerat sig långt utanför sitt ursprungliga utbredningsområde.

 
På många håll uppträder invasivt har den blivit till ett gissel för odlare och i trädgårdar. Öknamnet mördarsnigel kommer dock främst av att den utövar kannibalism.

 

Själv har jag inga i min trädgård vilket jag är tacksam över men stötte på den på en resa i Bohuslän och upptäckte de var skickliga klättrare också

 

Av Bengt Bertilsson - 7 augusti 2013 06:15

Högt gående planer har denna lilla trädgårdssnäcka där jag fann den krypandes på en stång 2 meter upp på mitt partytält jag har stående ute över mina trädgårdsmöbler.

 
Hur den kommit dit är bara detta en prestation för den måste klättrat upp på sidostången 2 meter upp och dagen efter var den bort. Om den krupit ner eller fall ner det får jag aldrig veta för borta är den

Av Bengt Bertilsson - 6 augusti 2013 19:22

En skalbagge i familjen långhorningar

 

Långhorningar (Cerambycidae) är en familj i insektsordningen skalbaggar som omfattar cirka 35 000 arter. Arternas mest karakteristiska drag är de extremt långa antennerna

Av Bengt Bertilsson - 5 augusti 2013 14:55

Boskapsbroms säger vi kanske mestadels och nog för att de kan vara närgångna brukar de bita och sen sticka fångade jag denna på sidorutan där den satt fridfullt och lätt sig fotograferas. Min salige far sa alltid det var en stor ”hästabroms” och stämmer det så satt den på min häst fast jag har fler hästar

 

Fäbromsen är en stor broms med en längd på mellan 18 och 25 millimeter. Till skillnad från vissa andra bromsar så flyger den med ett högt brummande ljud. Hos honorna är mundelarna omvandlade till bladlika stiletter, och med dem biter de hål på huden hos däggdjur. Betten är därför smärtsamma.

Det lär finnas två arter av hästbromsarTabanus bovinusoch Tabanus suedicus. som är mkt svårskiljda åt och som är Sveriges största bromsarter är detta efter efterforskning en suedicus.

Bovinus verkar vara sällsynt i vårt land, kanske tom försvunnen från stora delar av fastlandet men skall finnas Öland/Gottland enl efterforskning

 

Av en väns utsago är det intressantaste med denna bild att lyckats fota en hane! Man ser att det är en hane på att ögonen stöter ihop med varandra. Hanarna bits inte och brukar inte heller lockas till bilar i tron att de utgör boskap Så troligen ville de väl bara titta in i genom rutan eller så satt den och solade sig

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards