Alla inlägg under augusti 2013

Av Bengt Bertilsson - 4 augusti 2013 06:15

Min jakt på sömntornstekel går vidare och undersökt en ny gallbildning av sömntorn.

 

Egentligen en vacker parasit på växten fast det är ingen parasit då växten inte verkar må illa av den heller. Den vissna nyponet är sen förra året nämligen.

 

Bröt den mitt itu först och visst är den vacker med sin blodaktiga färg.

 

Delade ännu mer men någon stekel fann jag inte så jakten går vidare.

 

Men det framträder bon av larver. Om nu detta är stekellarv vet jag inte, då det sägs att det finns andra insekter som också utnyttja gallan

Tidigare inlägg.

Del 1

Del 2

Del 3


Av Bengt Bertilsson - 3 augusti 2013 06:15

Vanlig näbbmus förekommer i många olika sorters biotoper men föredrar blöta skogar och ängar. Den är en god klättrare, och tar sig gärna in i hus för att övervintra. Arten är starkt revirhävdande. Den kan vara aktiv både på dagen och på natten. Födan utgörs huvudsakligen av daggmaskar, insekter och deras larver samt snäckor och ibland även av mindre ryggradsdjur.

 

En av mina två huskatter älskar att fånga dessa, kan hålla på i timmar att försöka fånga den, ofta klarar sig dock musen sig dels för att den är ettrig och dessutom har somliga av dessa ett saliv som de verkar kunna spotta ut som katter inte tycker om.

 
Denna gjorde det inte och hon kom stolt hem och visa upp sin fångst för husse

 

Parningstiden infaller mellan april och oktober. De flesta ungarna föds tidigt under våren eller sommaren. Honan kan föda två till fyra kullar per år. Honan får vanligtvis 4 till 7 ungar per kull och ungarna är ungefär stora som ärtor och väger bara 0,4 gram. Efter 20 till 22 dagar öppnar ungarna sina ögon för första gången och efter ungefär 30 dagar är de självständiga. De lämnar boet när de är en månad gamla. I naturen blir den vanliga näbbmusen cirka 16 månader gammal.

 

Av Bengt Bertilsson - 2 augusti 2013 06:15

Brandliljan står i full blom och 4 klockor blev det till slut.

 

Tyvärr han den första blomman blomma över.

  Innan de tre stod i blom

 

Tidigare inlägg om Brandliljan

Del 1. Del 2. Del 3.

Av Bengt Bertilsson - 1 augusti 2013 06:15

Rogen är en sjö i västra Härjedalen som ligger på en höjd av 758 m ö.h., nedanför Bredåsjön, och har en area på 37 km². Utloppet ligger i Norge och når via ån Röa sjön Femunden som i sin tur avvattnas av Trysilelva. Bilder och text överenstämmer inte med varandra utan bilderna är från vandring i Rogen och text hämtade på webben

 

När landisens tjocka istäcke gled fram över landet skrapade det med sig allt i sin väg. När det slutligen smälte lämnades jord, sten och block och vid iskanten sköts höga ryggar ihop av isen.  

De långa vindlande ryggarna är ibland bara några 10 tal meter breda och ibland flera hundra meter, flera kilometer långa, 30-40 meter höga och bildar ett säreget mönster i landskapet. Här står jag själv på en av dessa ryggar där en stor tall bredder ut sig åt varje sida.

 

Lämnat reservatet via Kärringsjön, trötta och då hade vi ca 8 km kvar att vandra. 

 

Rogens naturreservat och sjön anses vara en källsjö till Klarälven. Vid Kläppnäset upptäcktes 1998 en hällmålning nära stranden. Hällmålningen består av ca tio figurer varav den största är en 50 cm lång älgfigur.   Tyvärr hittade vi inte några hällmålningar, men en båt från svunnen tid som gjort sitt.

  Landskapet kring den stora sjön Rogen är särpräglat med sina väldiga stenblock. Här ett stenröse som var flera hundra meter långt vi gick längs med

  Lavklädda gammeltallar och labyrinter av sjöar. Här kan du vandra eller paddla dag efter dag utan att se vare sig kalhygge eller väg.

 
Rogenmorän är sten och grus som istiden lämnade efter sig i ett nät av ryggar.

  Mellan ryggarna bildades ofta små sjöar. Det till synes oändliga antalet skapar ett flikigt och slingrande blått mönster på fjällkartan.

 

Notera jag är inte ensam som gått här. Naturen själv lagt gatstenen på plats på vandringen ett säreget landskap med både sten och grus som ligger öppet som det skulle legat där sen istiden finkornig och konstatera efteråt att Rogenmorän är ett internationellt känt begrepp bland geologer. Den förekommer även på andra håll i världen, men har fått sitt namn från området kring sjön  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards