Alla inlägg under december 2013

Av Bengt Bertilsson - 16 december 2013 10:22

Det ljusnade i horisonten

 

Fann jag fler svampar

     

Av Bengt Bertilsson - 16 december 2013 08:39

16 dec och det går fortvarande att plocka svamp.

 

December och det regnar varje dag och 5 – 6 plusgrader är detta kanske ett tecken från ovan att naturen är ur led.

Ute på mitt trädgårdsland fann jag denna svamp i arla morgonstund.

 

Nu var det så mörkt att jag inte fick med alla tre svampar som växte med ca en meters mellanrum.

  

Tog jag in en av dessa för att se var är det för svamp blev jag inte klokare av detta

Av Bengt Bertilsson - 16 december 2013 06:15

Gammelkatta kom gående med munnen full av en kvistar och en mus och stolt visa sin skicklighet.

 

Jag såg ganska fort att denna har hon inte tagit själv för den var stel som en pinne.

 

Hon hade nämligen hittat en mus jag tagit i en musfälla och slängt ut den på åkern utanför.

 

Har råkat få möss i ett utrymme där jag förvarar åtv- material har jag satt musfällor där inne och idag så var det en som fastnat i slagfällan.
 
Gammelkatta kom fram när jag höll på och var mycket intresserad av var jag höll på med.
 
Det luktade nog möss inne i utrymmet var hon mer dock mer intresserad i maten jag hade till fällorna försökte hon t.o.m hoppa in i utrymmet och ta maten jag gillrat fällorna med. Reselut fick jag köra ut henne innan hon fastnade i fällorna. När jag sen gick in följde hon mig i hällarna i tron att hon skulle få mat hon också.
   

Nu fick hon inget utan började plötsligt gå där och jama och ville ut på nytt. Kanske var det så att hon hade sett jag slängt iväg något innan men hon är lite senil tror jag numera. Kom hon väl plötsligt på var det något matnyttigt husse slängde innan för hon sprang ut på åkern och hämtade hem musen.

Av Bengt Bertilsson - 15 december 2013 06:15

Trotts att vi äter det relativt ofta skall det väl inte räknas som julmat men ett julbord utan köttbullar går inte.

Så det blev ett inköp av en storförpackning av blandfärs och blanda ihop detta efter alla konsten regler.

 
Sen ett dagsverke med att rulla lagom stora

 

Steka och dessa var lagom fett i för det behövdes inte smörja pannan mer än en gång.

 

Slutresultatet.

 

125 st räknade jag dessa till när jag skulle frysa in dessa i lämpligt antal i förpackningar så det är bara att ta upp och värma sen när gästerna kommer. Fast det med 125 var vad som var över när kocken testat resultatet lite då och då.

Mat
Av Bengt Bertilsson - 14 december 2013 06:15

Det är bråda dagar innan Lucia-dagen, då skall nämligen slakten vara avklarad. Julskinkan inköptes tidigt i år när jag fick se de hade fina frysta julskinkor för 39,90 kr/kg en vecka senare såldes dessa för 29,90 kr/kg som kampanjvara. Tror ni jag kände mig blåst på 30 kr smällde jag dock till med en till.
Nu ser jag nu att de säljer färdigkokt dansk julskinka för 34,90 kr/kg och svensk för 59,90 kr/kg. Börjar jag undra var syssla handlarna med och var är rätt pris på vårt kött vi köper.
Julslakten är idag ett minne blott, men annars minns jag från min barndom slakten på gården. Pappa ville inte jag skulle se på när de slaktade grisen utan sa till mig att gå in till mamma och hämta något. Så fort jag hade sprungit in satte de slaktpistolen mot pannan på grisen och även om jag hörde skott och skriket tänkte jag inte på detta då.

När jag sen blev äldre kom minerna istället som charkuterist när jag styckade grisar. Stycka kött har jag inga problem med har styckat tusentals grisar. Fast problem och problem sitter idag med yrkesskador kanske p. g. a detta.  Dessutom så är jag lärd från barnsben att ta tillvara på det mesta som finns på en gris blev det lite svinn av en gris egentligen när man vet hur man ta till vara på allt, finns det gränser förstås.

Men det är annat idag allt kött köps som regel i förpackade tråg som innehåller en gas som bevara hållbarheten. Köttet är magert så vi tvingas lägga i stekfett, annat var det förr då det fanns en rejäl fettrad på köttet. Idag föds grisarna upp med kraftfoder och vi har framavlat grisar som skall växa snabbt och får inte bli feta. Får jag idag leta efter skinkor med fett på så det blir doppspad.

Mat
Av Bengt Bertilsson - 13 december 2013 06:15

Ibland så händer det plötsligt.

 

Lampan där upp tändes.

   

Satt på min farstutrappa i går på morgonen. Vädret var grått och trist när jag först kom ut och plötsligt ser jag en rund sol tittar fram precis över trädtopparna i SO måste det varit när som vid denna tid visar sig.

   

Under den närmaste timmen pågick sen en kamp där uppe mellan dimmolnen och solen vem som skulle lyckas bestämma resten av dagen brukar det sluta i antiklimax när jag försöker få en bild och solskenet tar över.

Av Bengt Bertilsson - 12 december 2013 06:15

Tar en dag i sänder och ser var som händer och det är en hel del som skall bestyras på de stora godsen när det gäller att bunkra upp för julen. Julbaket är igång och julbrödet och bullarna är bakade.

 

Förr var det även pepparkaksbakning med barnen och vi försökte även baka med våra barnbarn när dessa blev så stora att de kunde vara med. Men det sista har vi avstått detta år för tiden verkar inte räcka till för detta.
Skulle sen alla barnbarn komma, finns det bara plats för ett visst antal samtidigt. Skulle vi få baka i flera veckor innan alla fått komma om de har tid förstås. Dels har de numera andra aktiviteter som de också skall vara på får våra barn baka med de istället.
Fast visst är det speciellt när barnbarnen kom för att baka. De tyckte det var roligt en liten stund, sen var degen godare att äta än att vänta på att dessa skulle bakas först. Sen rusade alltid någon iväg och lekte och kom sen tillbaka och var avundsjuk på den som bakat sina att hen har mer än jag.

Mat
Av Bengt Bertilsson - 11 december 2013 12:22

Dagens julstök är inte i närheten av det som skedde i det gamla bondesamhället. Då var det mycket som skulle hinnas med under december månad och allting skulle ske i en viss bestämd ordning.

Idag är det mer oorganiserad oordning istället som gäller. Fönsterrutorna är pustade till advent och julgardinerna de åkte upp samtidigt som adventsstjärnor och ljusstakar. Fast det där med fönstren var kanske inte så bra. För nu så kom stormen Sven och hälsade på och skitade ner rutorna så det går knappt att se ut när solen lyser. Nu lyser solen mestadels av sin frånvaro men han kunde lugnat ner sig lite för han behöver inte tänka på hur det ser ut.

Sen det där med den 9 december, på Anna-dagen, skulle ölet bryggas och lutfisken läggas i blöt. Ölet var sedan klart att smakas av omkring Tomas-dagen, den 21 december.
Lutfisken den köper jag idag färsiglutad i boa och julöl blir väl en back lättöl som vanligt. Sen för övrigt är julen vit så någon besök på bolaget blir det inte i är för att inhandla någon julsprit.

 

Istället så drömmer jag om en vit jul bokstavligt och drömmar har jag gott om nu.


Mat

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards