Alla inlägg under januari 2014

Av Bengt Bertilsson - 5 januari 2014 06:15

Inför julen stod vi inför valet mellan svensk och danska julskinkor, det blev en dansk och jag var nog inte ensam.
För i boa där fick de sälja ut de svenska julskinkorna till nedsatt pris efter jul för ingen verkade köpa dyr svensk skinka till jul. Så jag slog till och köpte en svensk skinka till nyår nu när priset var det samma .
Den svenska skall vara så bra och svensk skinka skall ha bättre kvalitet, men inte sjutton kallar jag detta för prima julskinka och jag förstår att ingen betala 49,90 kr/kg för svensk julskinka när man kan köpa dansk innan jul för 29,90 kr/kg.
Eller så kan inte svenska styckare stycka en skinka mer än de får kalla det för skinka för köttet kommer ifrån skinkan på grisen.
Fuskskinka kallar jag detta för de hade snörpt ihop en avlång skinkbit så den såg rund och fin ut och lagt detta i nät, när jag sen grillat denna i ugnen och klippte av nätet så höll inte skinkan ihop.
Dessutom så innehöll den svenska mer vätska av att döma av doppspad än den danska som vägde dessutom mer.
Smaken är som baken, delad uppfattning i familjen, själv fördrar jag den danska när jag jämfört gick den svenska att äta också.  

Mat
Av Bengt Bertilsson - 4 januari 2014 06:00

Kanske är detta en skröna, men nog verkar det nu när marknadskrafterna styr och ställer är det slut på statliga krafter skall styra i vårt land.
Förr betalade vi solidariskt för att bygga upp ett fast telenät men idag är det upp till varje individ att själv ordna så de kan ringa och sätt upp utrusning på hus för att kunna ta emot trådlöst system.

Nya tider verkar gälla för en sak kan jag konstatera att sedan stormen Gudrun drog fram 8 – 9 januari 2005 har vi haft dålig telefonförbindelse i vårt område och detta fenomen verkar uppstått i många områden där t.o.m Telia slutat med fasta telenätet och tvinga in telekunderna i ett mobilt nät som är lika undermåligt i dessa områden.

Nu kommer försvararna av marknadskrafterna att hävda att de såg en nedmontering av förra regeringen också som blev tagna med byxorna nere också efter stormen då Telia vägrade bygga upp det fasta nätet i några områden runt Ljungby/Växjö direkt efter stormen. Men efter regeringsskiftet har det främst blivit mer en regel än ett undantag. Har detta spritt sig som en löpeld över landet.

Det blir inte bättre av att våra folkvalda politiker accepter nedmonteringen av det fasta nätet med hull och hår när inte alternativet fungera. Sen även om det finns enskilda politiker som hävda de motionerat i riksdagen så händer inget. De hävda också de pratar med teleoperatörerna som sen rent ut sagt ”skiter” i dessa telekonsumenter för de tjänar inga stora pengar på det fasta nätet.

Teleoperatörerna tjänar de stora pengarna på alla avgifter de tar in per månad oavsett om folk har täckning eller inte täckning via mobila nätet och nu har teleoperatören lyckats hitta ett kryphål vi har för täta hus även inne i centralorterna. Så det är väl därför som folk i allmänhet sitter med sina smarttelefoner så fort de lämna sitt hem.

Sen om det är sant att om 10 – 15 år finns inte det fasta nätet ute på landsbygden kvar för det finns inga komponenter att hålla det fasta nätet via järntråd vid liv. Men för sjutton se då till att det mobila nätet fungera i vårt område. Det räcker inte att måla en karta generellt att är finns täckning men i verkligheten är den i stort sätt obefintlig.

Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2014 09:36

Så har det varit sedan innan jul i min fasta telefon och Telia vägrade ta emot en felanmälan p.g.a jag har fungerande dataledning hävda det är fel på min egen telefon utrustning.
Mellandagarna lyckades jag komma fram till en mänsklig individ på Telia som konstaterade att vi inte hörde varandra men så pass hörde vi/jag att jag skulle testa mina jack med en annan telefon så ringer hon upp mig via mitt fasta telefon nummer eller via min mobil som jag har täckning om jag befinner mig utomhus. Men hon hörde inte av sig för det knastrade väl så mycket och jag stod inte ute i regnet mer än 5 min och väntade på att hon skulle ringa upp mobilen.
Sen fick vi några dagar med uppehåll vid nyår och plötsligt så kunde vi ringa och höra hyfsat i får fasta telefon, men sen kom regnet igår på nytt och då var det knaster, knaster och åter knaster på nytt i luren.
Idag lyckades jag höra så pass mycket i knastertelefonen att jag lyckades komma fram till felanmälan och återigen konstaterade en mänsklig individ att vi hör knappt varandra och accepterade att jag får göra en felanmälan. Då kryper det fram att det är många i vårt område som har fel på våra telefoner sedan senaste stormen men det är så många att först den 15 januari kan jag få besök av en teleoperatör.
Skulle inte förvåna mig om det är samma fel som de senaste två gångerna fel i en stolpe ca 2 km härifrån där ena tråden är skadad och vatten läcker in i ledningen på nytt
Så det blir att använda sig av djungeltrummor och stå/sitta med mobiltelefonen på farstutrappan framledes om jag/du vill ha kontakt med varandra.

Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2014 07:29

3 D-vädret forsätter och skulle inte detta vara normen så är det en gråskalig himmel som visar sig. Sen kan jag lätt räkna de korta stunder jag fått uppleva på farstutrappan av annat väder, såsom en blek sol som precis hunnit stiga upp ovan trädtopparna i horisonten slukas av molnen resten av dagen.
Frågan är var kommer att hända med naturen just nu.
Mildvädret lär snart sätta fart på växtligheten och det går nu att hitta träd och buskar som löven börjar knoppas på i tron at det alla redan är Vår i antågande. Ogräset ute i trädgårdslandet växer mer och mer för varje dag faktiskt.
De som däremot gillar detta väder bör vara mördarsniglar de fryser inte ihjäl (mer risk för att de drunkna) där de just nu befinner sig. Men skulle det bli rejäl kyla så lär jorden frysa lätt i den blötta marken och ta kål på dessa. Det var nämligen detta de höll på att göra i vintras då tjälen kröp ner i början på året.

Av Bengt Bertilsson - 2 januari 2014 08:55

Morgonstund på farstutrappan den 2 jan och en timme senare
   

Av Bengt Bertilsson - 2 januari 2014 08:52

Morgonstund på farstutrappan kl.8,00 den 1 jan och följ sen en solupgång i SO en timme senare  
         

Av Bengt Bertilsson - 2 januari 2014 00:15

Eller så har vi hög toleransnivå numera. Satt på farstutrappan efter jag hört på radion, sett på Tv och läst på webben att under nyårsdagen ramlade rapporterna in om nyårsnattens händelse som enligt polisen inte varit mer stökig än tidigare nyårsaftnar.
Beror detta på var normalt tillstånd är och var lägger vi ribban numera på vad vi skall acceptera.  
Som vanligt hade det varit mycket fylleri, misshandel och bråk, men inget häpnadsväckande eller några stora personskador enl vakthavande polisbefäl i Göteborg.

Inget häpnadsväckande men hallå där totalt rapporterades 430 händelser in till polisen i Västra Götaland nyårsafton vad som tillkommer under nyårsdagen som är relaterade till nyårsafton är mörkersiffror.
Bland dem, nio misstänkta våldtäkter, som ska ha skett inomhus. Detta är nio för mycket. Antalet anmälningar om misshandel slutade på 37 stycken. Bl.a i Borås misshandlades en 12 åring som blev huvudnyhet i de flesta mediorna, ingen gripen för detta. Sen finns det kanske de som hävda detta skedde på eftermiddagen och ingår inte i själva nyårsfirandet. Oavsett kan vi konstatera endast 9 personer är gripna av totalt 37 anmälningar om misshandel.
Lägg därtill statistiken på antal omhändertagna för fylleri 57 st. Men enligt polisen är detta normalt och kanske är det en norm i samhället.

Av Bengt Bertilsson - 1 januari 2014 00:15

Nyårsafton om kvällen började jag ana ugglor i mossen trotts jag inte är någon nattuggla. Satt sent om kvällen där ute på min farstutrappa och hör två ugglor konverserade med varandra.
Den ene satt norr om min observationsplats och den andre satt söder om mig och jag satt där mitt i mellan och ugglade och lyssnade.
Nyårsafton i all ära är vi här ute förskonad av de värsta smällarna och raketerna var det faktiskt skönt att sitta där ute. Kvällen var ljuvlig, julgranen lyste och två ljuslyktor skapade nyårssken i den annars mörka omgivningen och det lyste några stjärnor på kvällshimmel.
Kände jag mig inte ensam fast det lätt lite spöklikt och det sägs detta rop har lett till att den i folktro förknippas med otur och död. Lätet lär faktiskt vara lätt att härma och kan enkelt imiteras genom att blåsa i kupade händer genom något åtskilda tummar om man inte har som jag tummarna mitt i näven när det gäller detta.
Om det sen är hane eller hona som ropar på varandra misstänkte jag at det var två hannar just den kväll jag hörde. För från båda hållen hördes nämligen dallrande hoo ... ho, ho, hoo-hoo-hoo-hoo vilket sägs vara mest vanligt hannen utropa. Honan brukar visst göra ke-vitt-ljudet.
Vet jag att det finns både könen här för andra kvällar har jag nämligen hört både hoo ... ho, ho, hoo-hoo-hoo-hoo och honan har svarat ke-vitt

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards