Alla inlägg under mars 2014

Av Bengt Bertilsson - 25 mars 2014 00:15

Helt underbart, en slät kopp kaffe ute på farstutrappan vi halvsju tiden igår kväll hör jag ett knorrande ljud komma norr ifrån, först tänkte det är en groda.
Men ljudet närmade sig sakteliga och plötsligt ser jag en mörk siluett mot den lite mörkblå himmeln. Vad var detta tänkte jag och hade förvisso mina aningar.
Tror ni jag blev allt salig när jag sen via cyberrymden olika sidor lyckades få bekräftat detta ljud och bild på en Morkulla och samtidigt också känner igen de andra fågellätena var det som en repris.

 
Kolla gärna länken och upplev känslan samtidigt blev jag lite sentimental när jag ser annonsen på morkullejakt. Kom jag att tänka på min salige fader, han fick ärva farfar hagelbössa och jag kom ihåg han berättade om morkullejakt, dock kan jag aldrig erinra mig jag såg honom skjuta någon,
Fick följa med någon gång på harjakt var kanske inte mer än 7 – 8 år men jag såg aldrig han fick aldrig skjuta något vilt.
Sen fick jag förvisso ärva bössan efter far min, men jag är en soldat med brutet gevär lämnade jag in bössan till polisen.   

Av Bengt Bertilsson - 24 mars 2014 07:49

Om det är några som fått spaden i jorden är detta fortvarande ett oskrivet blad om. Men det har varit en exceptionell vår och vinter, nästan ingen frost i södra Sverige. Det gör att det som planterats på friland i februari kanske kan skördas redan om en månad.

Själv går jag i väntas tidevarv och försöker hålla ut till 1 april och då skulle jag vara en månad tidigare ändå, men det finns de som börjat alla redan.

     

Den varma vintern och våren ger välkomna tillskott i frukt- och grönsaksdisken. Om två– treveckor väntas de första svenska jordgubbarna från växthusodlingar, berättar Olle Olofsson, verksamhetsledare i producentorganisationen Svenska odlarlaget.

Svenskodlade gurkor har redan varit ute i handeln i några veckor och färskpotatisen har också anlänt. Det är den milda vintern och våren som ligger bakom och även gör att många odlare vågat sig på att plantera på friland tidigare än vanligt.

– Det har varit en exceptionell vår och vinter, nästan ingen frost i södra Sverige. Det gör att det som planterats på friland i februari kanske kan skördas redan om en månad, säger Olle Olofsson.

Av Bengt Bertilsson - 24 mars 2014 06:15

Vårkänslorna svallade. Satt på farstutrappan och njöt av ett inferno av fågelsång och alla försökte överrösta varandra. Morgonsolen hade kommit upp över skogsbrynet och nattens regn doftade gott i morgonkylan njöt jag av våren ankomst.
Plötsligt kommer lillkatta som en skottspole runt knuten. Hon har blivit lite rund om magen i vintern och då jag satt i vägen tog hon genvägen emellan spjälorna i räcket. Det är precis hon kommer emellan, satt hon där upp på farstutrappan och vill in.
Då får jag se något hänger i mungiporna och hon anande fara och färde då jag reste mig och hade hon fart upp blev det ännu mer fart på henne ner ifrån trappan. In under den i tron att här sitter jag säker och husse får inte tag i henne.
Vilket i och för sig stämmer, men fann på råd när jag hittade en pinne och slog den i räcket blev det en som snabbt lämnade sitt gömsle.
Kom jag osökt att tänka på Emil och snickarboa och jag ränner nog bra men inte lika fort. Katta iväg och jag efter men ingen chans att få tag i henne och prata förstånd är jag som Naturmorgons Anders Börjesson.

 

Kröp sen ner på alla fyra och där under trappan ligger det jag befarat en fågel och detta visar sig vara en Rödhake som lillkatta fångat och i tron att hon skulle få beröm som hon får när hon kommer med möss hemdragandes har hon missuppfattat det jag sagt till henne.
Nu är detta ett naturligt beteende som alla kattägare vet om och katter är mödarmaskiner om de får bestämma och själva jaga sin föda, får hon rikligt med mat här inne. Men det sitter i deras gener det här med att jaga.
Skulle egentligen ha en lite bjällra runt halsen på henne så hon hördes när hon kommer smygandes. Fast mestadels befinner hon sig inomhus liggandes på sängen eller i vår omgivning har detta aldrig blivit aktuellt. Under hela vintern har hon inte kommit hemdragandes med några fåglar fast det vimlat med dessa runt mina fågelbord.
Sen får jag ta i beaktning alla dessa möss och sorkar som hon istället drar hem skulle dessa också få rumsera fritt i min omgivning. Nej tack säger jag det blir att förmana och försöka lära henne istället.

Av Bengt Bertilsson - 24 mars 2014 00:15

Har tänkt på alla fina bilder som visas för att vi skall börja kompostera vårt avfall.
Kolla Alla bilder på fina behållare och det står någon och stoppa ner material och sen får vi en bild av fin mylla som kommer ut. Men är det så det ser ut i verkligheten i våra komposter?
Är verkligheten inte lika fin och detta talar vi tyst om för att något går snett i processen kommer farstutrappan att spegla detta kommande dagar. Men först lite om principen och den som vil veta mer finns det många andra ställen att finna fakta och tips på nätet.

Så här startar du din kompost
Det enklaste sättet att starta en kompost är att lägga 20-30 cm Kompostmull/Toaströ i botten blandat med luftigt trädgårdsavfall av kvistar och grenar.
När du sedan kastar hushållsavfall första gången så ta grepen och rör in det ordentligt.
Det är viktigt att du håller komposten lucker för god syresättning.

Detta kan du kompostera

  • Matrester  
  • Frukt och grönt (skal och rester)          
  • Bröd och kakor          
  • Kyckling och kött (undvik ben)          
  • Fiskrens, räk- och kräftskal (omröres noggrant)     
  • Mjöl, ris, och pasta          
  • Mjölkprodukter              
  • Äggskal (tar lång tid)     
  • Kaffe- och tesump (inkl filter och påsar)     
  • Hushållspapper, dagstidningar och servetter (rivna)            
  • Vissna blommor och färskt gräs
  • Trädgårdsavfall (flisade grenar och kvistar, nyfallna löv)

Daglig skötsel

Kompostprocessen alstrar värme och då bildas kondensvatten. Börjar komposten lukta illa är innehållet för blött och kompakt. Blanda in torrt trädgårdsavfall och Kompostmull och rör om. Finns det myror i komposten är den för torr. Tillför blött hushållsavfall och rör om. Vattna helst inte direkt i komposten, det rinner bara rakt igenom.
Låt aldrig färskt hushållsavfall ligga kvar på ytan, utan täck med strömaterial och blanda ner ordentligt varje gång nytt avfall läggs i komposten. Då blir det inga problem med lukt, flugor eller råttor!
För att processen inte ska stanna av bör man tillföra avfall i komposten ofta - helst varje dag. Gör man det kan komposten hållas igång hela vintern, även om det är minusgrader!

Att tänka på
Syre
Vid varje tillfälle du kastar något i komposten bör du röra in det nya avfallet med det som redan finns i komposten. Använd en grep eller liten spad som ständigt står vid komposten. God syresättning är en av tre faktorer för ett bra resultat. 

Vatten  
Rätt fuktighet är viktigt för att komposten skall fungera effektivt. En bra tumregel för fuktigheten i komposten är att kompostmaterialet skall kännas som en urkramad tvättsvamp.  

Kol/Kväve    
Kol och kväve måste vara i balans för en effektiv nedbrytning. Det bästa sättet att uppnå balans är att inte lägga i för stora mängder av en sak utan att blanda väl mellan hushålls- och trädgårdsavfall. Under årstider då det inte finns trädgårdsavfall fungerar det bra med kompostmull.


Kommande dagar visar jag verkligheten här på min Blogg hur det går snett men slutresultatet blir bra ändå.

Av Bengt Bertilsson - 23 mars 2014 06:15

Gamla trädgårdar har sin blomsterprakt och förökar sig för varje år.

 

På min vandring i det fina vårvädret fann jag en gammal trädgård.

 

Där gräsmattan klipps mer sällan.  

 

Där växer Vårstjärnor (Scilla forbesii)

Men den är inte ensam

Av Bengt Bertilsson - 23 mars 2014 05:15

Dagens fröpåsar har både hängslen och livrem. Dessutom är de stora och färggranna men innehållet det får vi nästan ha ett förstoringsglas för att hitta.

 
Tänkte vi skulle odla lite mer exotisk i år och inköpte i helgen en påse Physalis frö från Weibulls pris 29,95.

 

Svensk företag har jag fått lära mig men när jag kollade påsen står det Norsk IMP på påsen.

 
När jag sen öppnade påsen då ligger det en påse till i påsen började jag fundera behövs det både hängslen och livrem. Öppnade den lilla påsen och där hittar jag några förskrämda frön längst ner i den lilla påsen.

 
Försökte räkna dessa men det gick runt i skalen, men när jag planterade tyckte jag mig hittat 42 st frön. För att vara säker på att det skulle bli någon planta så plantera två frö i varje kruka och sen gallra bort den som växt minst.
Så nu återstår det att vänta och se.  Mycket skrik för lite ull, sa bonden när han klippte grisen

Av Bengt Bertilsson - 23 mars 2014 00:15

Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka, detta skrev Karin Boye i diktsamlingen.

 

Årets första vitsippa ett bevis för detta när den är på väg att brista


Av Bengt Bertilsson - 22 mars 2014 05:15

Vår i luften och det börjar spira lite här och där när jag vänder blicken nedåt. Somligt är matnyttigt annnat är mer ett ogräs i mina ögon är det något jag får leva med.

 

Denna vårprimör den är jag inte förtjust i men den gillas av fjärillarna senare om den får växa upp och bli stor..

 

Guldstjärna verkar sprida sig bra i min trädgård

 

Snart är gräsmattorna och änga fulla av dessa, men Maskros sägs vara som bäst nu när de sprödda bladen kommer upp.

 
Kirskål ogräs för mig men det är en medicinväxt från början. Plockar varje år och revorna blir meterlånga.

En grönt stånd har dykt upp i trädgårdslandet. Jag har inte sått den men den självsår sig själv och knappast matnyttigt för oss utan mer ogräset som växer i trädgårdslandet.

 

Det har ett enormt rottsystem och jag förstår varför det är svårt att bli av med i trädgårdslandet    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards