Alla inlägg under juni 2014

Av Bengt Bertilsson - 24 juni 2014 06:00

Kärt barn har många namn. Det finns de som säger blek kantarell andra sommarkantarell men det finns de som säger hasselkantarell, men någon källa på detta har jag inte hittat. Däremot har jag hittat som sagt kantareller och tyvärr så hade jag inget med mig att lägga dessa får de växa till sig till nästa gång jag har vägarna förbi.

 
Sommar kan bero på dessa finns redan runt midsommar i våra marker men annars växer kantareller allmänt i mossig barrskog eller blandskog, särskilt under försommaren märkte jag när jag var ute på senaste skogpromenaden.
Nu är jag ingen svampexpert men jag har noterat att de verkar växa lite överallt och är knappast kräsna av sig då de återfinns i många olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar, men även i björkhagar, i kanter av björkkärr har jag hittat kantareller.
Sen har det hänt att jag hittat inne i mörka och risiga granplanteringar gäller det att titta nedåt lite överallt.

Av Bengt Bertilsson - 23 juni 2014 06:15

Sommarblommor överallt och var dessa heter är de flesta namnlösa fast jag sett de flesta många gånger faller de flesta i glömska i mitt huvud.

       
Istället ser jag dessa som livsnjutare.

       
Kan detta bero på stressen i mitt huvud eller kroppen att jag tar mig inte tid att ta reda på det kanske rent av.

       
Kanske är jag inte ensam för har vi nutidsmänniskor tid att stanna upp och se var är det för blommor som växer där.

       
Blomstertiden är kort för många blommor och snart tar den slut så njuter jag av dessa den tid som de blommar.

       
Går jag tyvärr många gånger de förbi när jag är ute på mina promenader i min omgivning.

       
Tog jag mig tid att stanna upp och se var jag annars lätt missar.

   

Av Bengt Bertilsson - 22 juni 2014 06:15

Nog har jag sett växter som har skjutit upp genom asfalten på vägar och trottoarer blir ofta första tanken jag ställer mig hur klarar dessa av att växa där. Ta t.e.x maskrosor som är mjuka i sin uppbyggnad ändå klarar detta, var det förvisso inte en maskros utan två små träd som växer igenom asfalten och dessa är inte lika mjuka.

 

Ser vi noga så finns det små sprickor i asfalten som delvisst förklara fenomenet och troligen krävs det inte stora utrymmen för en liten växt att spira upp.
Det finns en annan förklaring också

Förklaringen på fenomenet handlar om hydraulik. Inom fysiken är det välkänt att det är nästan omöjligt att pressa samman vätska. Fenomenet används i många tekniska sammanhang, där man pumpar vätska, i regel olja, fram och tillbaka mellan olika tankar. Man kan till exempel lyfta mycket tunga saker med hydraulik utan att behöva speciellt mycket kraft. Om man med en liten kolv pressar in vätska i ett stort kärl kommer mängden vätska i det stora kärlet att öka endast en aning. Om det ligger ett föremål på ytan kommer det emellertid att lyftas med upp även om det är tungt. Den lilla kolven måste visserligen röra sig en lång bit, men man behöver inte använda mycket kraft för det. I princip är det samma sak som sker i en växt som gror under ett lager med asfalt. Växten suger upp vatten och pumpar in det i cellerna, som utvidgar sig. Cellerna består till övervägande delen av cellulosa, som inte kan pressas sönder, och vattnet inne i dem kan inte heller pressas samman. Så när trycket nedifrån blir tillräckligt stort ger ytan mer sig och ger växten plats att växa vidare.

 

Sen har vi växter som lever i s.k Symbios fast dessa kanske bokstavligt mer lever i ett samboförhållande där slumpen gett utrymme för detta ställer jag mig frågan hur kommer framtiden att bli.
Två trädslag i ett med olika förutsättningar har naturen utnyttjat varandra att leva lär rönnen troligen i framtiden dra det kortaste strået eller så blir det deras död tillsammans.

Av Bengt Bertilsson - 21 juni 2014 07:53

Naturmorgon med troll och vättar på fäboden hör vi fäbodjäntan sjunga och trollfar han plockat fram sitt handklaver spela en hambo.

 
Ser jag visuellt bilden av detta bredvid min farstutrappa samtidigt som jag lyssna på naturmorgon i ena örat och naturmorgon live i det andra samtidigt som jag sitter och dricker mitt morgonkaffe.

 
Njuter av ännu en dag och dagen till ära sommarsolståndet som dock visuellt inte syns då ett grått molntäcke ligger och skymmer solen har den ändå lyckats höja morgontemperaturen från +5,3 till 10,7 under programmet sändningstid.

 
Förväntas regn senare idag fast detta sa de igår också och av detta blev det inget av kunde vi njuta av sill och egen färskpotatis dagen till ära.

 
Trotts rikligt med jordgubbar i vårt jordgubbsland har dessa inte mognat troligen fast vi haft solsken en längre tid beror detta p.g.a avsaknad av vatten istället finns det köpgubbar och med lite socker, grädde så blev midsommarmaten komplett.

 

Av Bengt Bertilsson - 20 juni 2014 07:39

Verkar som det blir en typiskt svensk midsommar. SMHI har utlovat ömsom sol ömson regnskurar och dess emellan svalt väder.

 
Midsommar morgon har börjat så i alla fall och ena stunden är det kolsvarta moln i kanterna och plötsligt spricker det upp och dess emellan har det kommit regndroppar. Inga mängder men så pass stora droppar att stenen blivit blöt.
Igår fick vi dock en rejäl skur som gav 5 mm välbehövligt och det hade gärna fått kommit mer för grönsakslandet där ute är det torrt som fnöske i jorden.
Så gott folk vi får ta dagen som den kommer, blir en runda in till byn och midsommarhandla sen ut och leta efter färskpotatis i egna landet. Lovat plocka en bukett sommarblomster och då det blir att äta ute i eftermiddag när hustrun kommer hem från jobbet så är det bäst jag sätter upp väggar ute på partytältet ifall det blir kylslaget. Nu för tiden sitter vi ute och äter och skiter inne förr var det tvärt om tänk var tiderna förändras.


Av Bengt Bertilsson - 17 juni 2014 18:00

Att plocka upp egen färskpotatis till midsommar är en dröm för många, fast osökt så tänker jag på var de sa förr att plocka upp de där småpotatisarna är som att det är mycket skrik för lite ull när bonden klippte grisen.

 

Potatisen blommar och tron att det skulle finnas något därunder blev lite av guldet blev till sand.

 

Visst fanns det prima nypotatisar i bra storlek, men får dessa växa lite till så hade det blivit lite mer under varje stånd.

 

3 stånd krävdes det för att få ihop detta.

 

Sen var det bara att skölja dessa lite och koka upp.

Av Bengt Bertilsson - 16 juni 2014 05:15

Årets första skörd av dill

 

En rejäl bunt dill

 

Klipps och fryses för kommande vinterförråd.
 

Sått en omgång till så det blir en skörd til senare i höst


Av Bengt Bertilsson - 15 juni 2014 06:15

Nya grannar nästgård.

 

Ute i en hage finnar jag hästidyllen.

 
Kan det vara mer underbart både för ögat och för hästar.

 

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards