Alla inlägg under november 2014

Av Bengt Bertilsson - 10 november 2014 05:00

Morgonstund har guld i mund

   

Morgontimmarna är guld värda

   

Den som går upp i tid för mycket uträttat.

   

När jag senast upplevde i soluppgång minns jag inte.

   

Men på farsdag så fick jag den som present

   



Av Bengt Bertilsson - 9 november 2014 08:15

Försäsong eller är det dags att på allvar börjar mata våra vinterfåglar. Fast det känns lite konstigt temperaturmätaren visar dagligen + 8 och gräset verkar t.o.m växa.

 

Oavsett några av mina vinterfåglar har kommit hit och kollat och jag hade inte satt ut mina fågel automater.

 

Säsongen brukar i allmänhet vara mellan nov och fram till april men under fyra dagar räknar tusentals människor runt om i landet de arter som syns vid bostaden eller fågelmatningen. Det största antalet av varje art som ses vid något tillfälle rapporteras på SOF:s hemsida.

 

Så skall ni vara med är det dags att börja locka på vinterfåglarna nu annars kanske grannen fågelbord lockar mer.

Här under presenterar vi de vanligaste fåglarna som du kan få se i din närhet under vintern.

Av Bengt Bertilsson - 8 november 2014 05:00

Jag tog in mina tomatplantor för att låta de sista tomaterna få mogna och trodde jag skördat de sista för en vecka sedan och jag skulle slängt ut plantorna för de var vissna.

 

Men så kom det annat i vägen så de fick vara kvar och nu växer det tomater ibland veden

 

Av Bengt Bertilsson - 7 november 2014 09:09

Det var en gång en bredkäftad afrikansk groda som gick på en promenad. Han mötte en antilop och sa:

 - Jag är den bredkäftade afrikanska grodan. Jag äter sniglar och myror. Vad äter du?

 - Jag äter gräset på marken sa antilopen.

 Grodan gick vidare vid floden mötte han en krokodil. Grodan sa:

 - Jag är den bredkäftade afrikanska grodan. Jag äter sniglar och myror. Vad äter du?

 - Jag äter bredkäftade afrikanska grodor, sa krokodilen.

 - Jaha, finns det såna?

 åsså ska man ju snörpa ihop munnen när man säger "jasså finns det såna?"

Hade lovat hustrun igår att följa med till badhuset ånyo och detta betydde att stiga upp i svinottan för att vara på badhuset 06,15. Sagt och gjort vi stod där när portarna slog upp och strax låg vi i bassängen och simmade fram och tillbaka utan att komma någonstans fast det går väl ut på detta mestadels att komma tillbaka annars så säger det glurp och man bli där i vattnet. Nu var vi inte ensamma utan det var fler som simmade somliga fort andra lika sakta som mig och plötsligt så blev jag på simmad av en som simmade ryggsim hade inga ögon i nacken.
Glurp sa det förresten efter 20 min då kroppen var stum och jag kravlade mig upp på torra land.
Trotts att jag befunnit mig i vatten så var det gott med ett glas citrondricka som badhuset bjöd på.
Efteråt gjorde jag som världsstjärnorna gick till varmbassängen och simmade ner mig och därefter en stund med hustrun i bubbelpoolen var jag tämligen mör i kroppen.

Därefter serverades det frukost som förvisso kostade men väl värt sitt pris i rådande situation för då var jag åtminstone trött och belåten. Tyckte även hustrun så tämligen belåten också, fast detta lär betyda att om 14 dagar blir det att stiga upp i ottan.

Av Bengt Bertilsson - 6 november 2014 11:00

Att jag aldrig lär mig att vara tyst och öppna munnen och säga fel saker. Kanske skall jag slå mig hårt i skallen så jag lär mig.

Klockan var ca 9,00 idag på morgon och hustrun Anne Bertilsson satt och stickade och slötittade på teven då jag kom och satte mig bredvid i en fåtölj och varifrån jag fick tanken vet jag inte för plötsligt säger jag skall vi åka till badhuset. Tror du det var en som tappade hakan av överraskning. Innan jag hann ändra mig kontrade hon med annars blir det IKEA.

Så nu har jag varit på badhuset och simmat ett simborgarmärke. Ge man sen ett finger så ta de hela handen för sen i något dolt sinnelag har jag lovat återvända dit i arla morgonstund i morgon för att simma och äta frukost

Av Bengt Bertilsson - 6 november 2014 06:15

Skördat mina morötter då SMHI varnar för regn som övergår i blötsnö. Ett oväder söderifrån med ihållande regn som övergår i blötsnö under kvällen eller natten. 0-2 plusgrader. Nordostlig vind som ökar kan det vara vintern som är på G.

 

Normalt brukar jag skörda morötter lång tidigare men i år har husbonden varit lat och sen mår de inte illa där de står egentligen istället för att ligga i källaren. Det sägs t.o.m att de tål lite frost också, men nu tog jag det säkra och tog upp de sista som var kvar.

 

Fast i våras trodde jag inte det skulle bli några morötter efter att grävlingen varit där och grävt i jakt efter insekter som fanns i odlingskragarna. Värst var det i odlingen av olik färgade morötter där flertalet plantor var uppgrävd och jag planterade de på nytt och några växte rejält. 

 

Tur i oturen så blev skörden av vanliga morötter dess bättre då grävlingen inte hann gräva i den odlingskragen.

 

Som synes inga större mängder men dessa räker ett tag för oss i familjen och dessa är garantanterat närodlade och biodynamisk odling utan bekämpningsmedel.

 

Av Bengt Bertilsson - 5 november 2014 11:03

Varit i boa och fick se att det låg rimmat sidfläsk i disken och direkt blev jag sugen på rullsylta. Samtidigt så kommer jag att tänka på tiden som charkuterist och styckare att vid denna tid på året och fram till jul rullades det och kokade syltor i massor. 

Rullsylta kan göra på många sätt men jag gör den enklaste varianten om det är så att sidan är lätt att rulla ihop. Fast ibland måste fläskbiten delas/skäras med ett snitt och sen rullas ihop. Nu var fläsket rimmar eller som de sa förr saltat, men det går lika bra med färskt fläsk också.

 

För att få den goa smacken på rullsylta strör jag efter behag vitpeppar och kryddpeppar på fläsket, hade det varit färskt fläsk även salt. Sen snörar jag ihop fläskbiten med bomullssnöre och lägger syltorna i en gryta med vatten. I grytan lägger jag några lagerblad några vit och kryddpeppar korn.

 

När vattnet börjar kokar skruva ner värmen och lått vattnet sjuda i minst en timme eller tills du kan köra en koksticka genom fläsket då är det färdigt, finns de som använder sig av temperaturmätare och då lär temperaturen visar ca 75 grader tror jag.

 

Jag låter syltorna ligga kvar i grytan tills vattnet svalnat. Därefter gör jag en saltlake och där saltar jag efter behag genom avsmakning. Tänk på att fläsket är salt och salta du för mycket kan du tvingas avsalta syltorna istället innan du skall äta dessa

 

Efter ett dygn blir det dags att avsmaka syltorna, skär några skivor och lägg dessa på en brödskiva, lite senap eller rödbetor på förhöjer smakupplevelsen.

 

Sen vän av god ordning, rullsylta är en tradition, som är vanlig på det svenska julbordet, men det smakar lika gott oavsett tidpunkt på året.

Mat
Av Bengt Bertilsson - 4 november 2014 11:50

Kanske dags att skörda mina morötter som fortvarande får stå kvar i min odlingskrage. Så jag gick ut idag och rykte upp några gröna platsstjälkar och vad får jag upp.

 

3 bauta morötter och som synes några andra morötter då jag sådde detta år en blandning av olika färger av morötter. Morötter är vanligen orangefärgade, även om vita, gula, röda, och lila varianter också förekommer.

Moroten är en av våra mest populära grönsaker. Anledningarna till det är många. Moroten är billig, den håller sig fräsch i kyl länge, finns att få tag på året om, är väldigt vacker i färgen och den är bra för vår hälsa. Man får inte glömma det viktigaste, den goda smaken!

 

Morotens historia är gammal. Det lär ha vuxit en röd variant i Orienten för 3000 år sedan. Den odlade moroten härstammar från vilda exemplar och har kommit fram genom att olika sorter korsats många gånger.

Färgen har skiftat genom århundradena, från purpurfärgad vildrot som därefter blev gul och så småningom vit.

Den orange moroten är fortfarande den mest vanliga. De gamla sorterna - vita, gula, röda och lila morötterna - har funnit vägen tillbaka tack vare deras utseende.

   

Vita morötter är milda i smaken och innehåller inte betakaroten som många allergiker inte tål.

Gula morötter är varken söta eller saftiga och har tidigare ansetts mer som en foderrot än en matrot.

Röda morötter innehåller mer betakaroten och man kan även hitta lykopen, som man annars hittar i tomater.

Lila morötter är mer saftiga än söta och är överraskande nog orange inuti.

Man bör vara försiktig med den då den färgar av sig som en rödbeta när den är skalad. Den behåller dock färgen efter kokning, blir nästintill svart.

Morötter är vanligen orangefärgade, även om vita, gula, röda, och lila varianter också förekommer. Till formen kan morötterna vara koniska, cylindriska eller runda (karottmorötter). Den orange färgen kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot. Detta skyddar också huden mot stark sol. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin.

Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Myten om att morötter kan förbättra synen kommer troligtvis från det faktum att A-vitaminbrist kan påverka synen negativt, ett intag av A-vitaminfyllda morötter kan då återställa synförmågan. Under andra världskriget spred brittiska flygvapnet ett rykte att den plötsliga ökningen i antalet nedskjutna tyska bombplan berodde på att deras piloter genom en morotsrik diet fått mycket bättre mörkerseende. Detta rykte hade till syfte att dölja den riktiga orsaken, radarn.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards