Direktlänk till inlägg 23 december 2014

Julskinka

Av Bengt Bertilsson - 23 december 2014 05:00

En jul utan julskinka är ingen jul så den har högsta prioritet och är given på julbordet. Vit eller svart var ett brukligt talesätt förr när julgrisarna såldes privat och under kristiderna fanns det ransonering på fläskköttet har jag fått mig berättas om. Uppväxt på ett litet arrendebondställe var jag aldrig med om att slakta några julgrisar, fast när jag blev vuxen blev det ganska många grisar styckade i min yrkeskarriär ändå.

 

Första julskinkan jag styckade gick inte så bra minns jag, råkade göra den svålfri och detta var inte enligt styckningsreglerna. Sen skulle skinkorna snöras med bomullsgarn så de höll ihop detta var ett konstycke idag använder de nät istället

Färska julskinkor skulle rimmas, (ligga i saltlake) och då fick man tänka på storleken på skinkorna för hela skinkan skulle bli salt minst en vecka skulle den ligga i saltlaken. Många använde sig av saltsprutor och sprutade in saltlösning som påskyndade processen.

Sen skall skinkan tillagas efter alla konstens regler och detta görs på två sätt som regel. Själv växte jag upp med kokt skinka som griljerats i ugnen efteråt. Men hustrun hade en annan tradition med sig där den först ugnsbakats och sen griljeras med senap. I båda fallen tar vi tillvara på spadet som sparas till dopp i grytan.

 

Många tror att julskinkans historia är mycket gammal och går tillbaka till förkristen tid. Ofta motiverat med att julskinkan skulle representera Särimner eller Gyllenborste. Detta är kanske en sanning med modifikation då julskinka omtalas första gången hos Olof Rudbeck i hans Atlantica och förekom främst hos överklassen där den stektes på spett. Den griljerade skinkan blev populär under 1800-talet.

Under senare år har färdigkokt och färdiggriljerad skinka blivit allt vanligare i livsmedelsaffärerna. Även skinkspad kan köpas färdigt av den som vill ha dopp i grytan men vill slippa jobbet med att koka skinkan.

Mat
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Måndag 30 mars 06:00

Våren kom tidigt i år eller så upplever jag det som så när jag ser tillbaka på svunna år vad jag har för prospekt som skall göras inser jag att det är dags för att ta tag i nya detta år..  Veden klyvd och upplagad på gräsmattan tillsvidare. Kompost...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 29 mars 09:23


Aktiemarknaden faller, fonder följer med nedåt, verkar denna produkt vara värd Guld. Fast snart så skiter vi i detta och nöden har ingen pardon torka vi oss i ändalykten och spola ner vårt toapapper i avloppet och det blir sedermera en ny inkomstkäll...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 28 mars 06:00

Finns andra fåglar än tranor även vid sjön, dock inte så många i år. Alla var inte ens vakna när vi dök upp               ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 27 mars 06:00

Om det var lite besökare så var det lite tranor också denna dag då det endast inräknaders 7500 och detta är en halvvering av föregående år siffra vid samma tidpunkt                      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 26 mars 06:00

Årets besök vid Hornborgasjön och trandansen blev sedvanligt blåsig och kall med långkalsonger och termobyxor och toppluvan neddragen. Lyste nyfikna fågelskådare och övriga nyfikna nästan med sin frånvaro i Corona tidevarvet. Fast smittorisken var no...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se