Alla inlägg under mars 2015

Av Bengt Bertilsson - 22 mars 2015 00:15

Metrologiska våren kom tidigt detta år tror det var runt den 15 febr och det har varit ett fint vårväder nästan hela tiden sedan dess. Men nu kom första rejäla bakslaget lagom till vårdagsgjämningen

Vårdagsjämning den 20 mars med solförmörkelse gick i grått och men hyfsat väder ändå. Den 21 mars började med att temperaturen varierar.

I arla morgonstund visade temperaturer mätaren + 5. Men när gryningsljuset kom +-0 och duggregn.

 Vid 7-tiden snöblask, men vid 8 -tiden skiner solen, +2,5 och uppehåll.

Framåt förmiddagen begav vi oss till barn o barnbarnen uppe i Sparsör och temperaturen norr om Borås den var bara +0,5 och vinden isande.

   

Satt jag och tittade ut genom fönstret och ser det blir grått utanför

   

Öppnade altandörren och det blev helt grått och som synes allt försvann

   

Ovädret varade någon minut sen började klarna upp på nytt

   

Efter ca 5 min då var det klart väder över nejden.

Resten av dagen var det ömsom klart väder och resan hem till farstutrappan varierade det med ett rejält trinsnöoväder över Borås stad.

 

Väl hemma klarhimmel och +2,5
Dagen led sedermera mot sitt slut och temperaturmätaren kröp allt längre ner och till slut så visade den minusgrader och en stjänklar himmel började växa fram under aftonen. Kanske t.o.m norrsken kan visa sig om jag orkar vara vaken.   

 

Av Bengt Bertilsson - 21 mars 2015 06:15

Vanligast är det att luften går ur mig när jag håller på med något ute i trädgården. Just nu handlar det mest om ved förvisso och plötsligt så händer det att luften försvann och där stod jag med en skottkärra där luften gått ur däcket.

Nu har jag två skottkärror så det var ingen panik så sett. Men jag tog med mig däcket och begav mig till ”Järnboa” för att köpa ett nytt däck då dessa är slanglösa. Någon anser kanske jag skulle kunna köpa en slang och bytta, förvisso men då krävs det lite verktyg och detta har jag inte och leja det blir dyrare har jag tagit reda på.

Jo det fanns däck till kärran 193 kr skulle de ha för detta. Då vände jag mig om och där står en skottkärra med däck och häck för 225 kr. Skillnaden är 32 kr och då får jag en ny skottkärra istället.

Okey varje krona är pengar men nu är det lättmetallskärror och dessa slits hårt med vedkörning så jag tror jag avvaktar några veckor för jag tror t.o.m att dessa säljs på extrapris nu till våren för 199 kr

Av Bengt Bertilsson - 20 mars 2015 10:54

Jag fick uppleva solförmörkelse över Berghem. Mulet hela förmiddagen men plötsligt samtidigt som de på svt visade en totalmömörkelse över Svalbord öppnas en lite glugg i molnen och jag får ser een skymt av solförmörkelser.

           

Av Bengt Bertilsson - 20 mars 2015 09:33

Idag är det vårdagjämning fast detta noteras knappast idag i mediorna där det mest handlat om rockar sockor och nämns det något annat så är det i förbifarten då det blev antiklimax med solmörmörkelsen här i södra delen av landet där dessuton sägs att våren kommer att få ett bakslag i helgen med snö t.o.m


Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.

Natt och dag är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen men nära på och en sak är säker att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit.


Idag får jag dock inte se solen p.g.a grått väder och skulle den dykt upp hade månen skymt den också. Då det inträffar en solförmörkelse. Nästa lär inträffa 2034 också vid vårdagjämning.

Nu dagarna omkring vårdagjämningen kan jag kolla i naturen var öster och väste finns beläget då solen går upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster.

Vårdagjämningen inträffar numera den 20 mars men tidigare inträffade den 21 mars och 2048 inträffar den 19 mars.

Av Bengt Bertilsson - 20 mars 2015 05:00

Skickade förfrågningar till flera viltvårdare för att få vetskap om vad det kunde vara och fick svar från fyra st och dessa var överens i stort var det kunde vara för något älgen hade fått på ryggen

    

Det ser i första hand ut som en hudnybildning, mer sannolikt ett fibrom orsakat av papillomvirus (vårtvirus), eller annan större godartad hudtumör. Troligen inte böld, med tanke på placering och utseendet att det ligger på huden, inte under huden. Om det är fibrom så påverkar det inte älgen särskilt, och man behöver inte avliva djuret pga denna knöl. Det ser ut som huden är lite hårlös, men slät och inte sårig.

 

Detta skrev 

Erik Ågren

Viltpatolog SVA

Av Bengt Bertilsson - 19 mars 2015 06:00

Något är sjukt i alla fall för var är det denna älg har på ryggen?

    

En böld av något slag och i så fall varifrån kan denna kommit. Älgen kan ha en skada av något slag, men den kan också kanske blivit biten av älgflugan som sägs kan ge böldutslag.

 


Bilden har inte högsta kvallité p.g.a jag tog några kort tyvärr var avståndet ca 250 m blev det exklusiva bilder jag tog på älgen på kalhygget då det visar sig att denna älg har också skador och troligen en stor svulst/böld på ryggen. Har jag dröjt medvetet att publicera och efterfråga först eventuellt orsak tog jag kontakt med jägare och viltvårdare och båda anser älgen i detta fall en kalv säger dom ser frisk ut för övrigt. Sjuka djur brukar vara avmagrade men denna verkar inte lida av den mer än var nu en böld kan göra ont kan vara tillräckligt. Dock är jaktvårdare i området underrättade för att eventuellt hålla koll efter älgen.

   

Mina älgar jag haft här utanför har varit lite mystik kring. Troligen är detta den andra älgen av två som syntes i veckan varav den ena jag såg var skadad, som visade sig ha ett benbrott och denna avlivades och den var dessutom inflammerad att köttet gick inte att använda.

Den andra älgen såg jag bara skymten av är detta kanske denna som var är tillsammans med den andra älgkalven.

Av Bengt Bertilsson - 18 mars 2015 05:15

Varning men sådan är naturen fast vi vill helst inte se den, men äntligen gör hon nytta katta och visar upp vad som är lagligt jaktbyte. Fast synen som möter en på farstutrappan är kanske inte så trevlig.

    

Sen har vi ett annat problem, katter jagar på instinkten oavsett om de är hungriga eller inte. Efter att käkat egenfångad frukost på farstutrappan gick hon in och åt mat från sin matskål som vanligt. Vilket resulterade i att hon spydde upp allt en stund senare här inne.

Av Bengt Bertilsson - 17 mars 2015 06:15

Blivit stamkund på lasarettet i Skene fast det heter numera inte lasarett utan Närhälsan har de döpt om huset till. För vilken gång i ordningen jag springer där har jag snart slutat räkna men jag får nog ändå påstå att de håller tidsplanerna bra om jag ser från första besöket i somras och sen röntgen både där och på centrallasarettet har jag hunnit med en hemorrojd operation och en ljumskbråck operation.


När jag gjorde bråckoperationen senast snackade jag med läkarna att jag fortvarande hade problem med hemorrojderna och fick då veta att tyvärr händer det ibland att det krävs mer än en operation. Så nu har jag varit och gjort en rektoskopi undersökning och allt tyder på att det blir en ny operation nu i vår.


Samtidigt som jag går till sjukhuset för jag är sjuk får jag samtidigt veta att jag är frisk för jag får på köpet varje gång en liten hälsokontroll och alla värden är bra vilket känns bra samtidigt.


Ps önskar ingen vaken vän eller ovän får hemorrojdproblem så sök läkare i tid om ni får problem

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards