Direktlänk till inlägg 3 april 2015

Långfredagen

Av Bengt Bertilsson - 3 april 2015 07:26

Längsta dagen på hela året sa jag förr och var nog inte ensam om detta för det sa flertalet. Fast detta var visuellt som detta upplevdes och avser då flertalet födda och uppväxta för att minnas förbudet till offentliga nöjestillställningar. Ja det var t.o.m i visa kretsar förbudet att leka och fick vi leka var det stillsamma lekar utan skratt. Långfredag skulle det vara tyst och på radion var det stillsamt och musiken dämpad och Tv som var nytt i min barndom har jag ett svagt minne att det var inte nöjesunderhållningen vi fick se denna kväll på Tv. Kyrkobesöket denna dag mer eller mindre obligatoriskt för många familjer. De långfredagsgudstjänster jag upplevde i barndomen sitter dysterheten som ett svart spöke i huvudet.


I dagens sekulariserade samhälle kan detta upplevas konstigt med alla förbud och föreskrifter hur det skulle vara och dagens ungdomar skulle göra revolt direkt men det är inte mer än ett halvt sekel som samhället såg en hel annan syn på vad denna fredag var en speciell fredag.
Fredagen i stilla veckan heter på svenska långfredagen eftersom det var en lång och besvärlig dag för Jesus där han hängde på korset. Att långfredagen uppmärksammas inom kristendomen beror just på att det var den dagen som Jesus – enligt traditionen korsfästes och dog.


Eftersom långfredagen skulle vara en sorgens dag var det förbjudet med ”offentliga tillställningar” under långfredagen fick biografer, restauranger och dansställningar inte ha öppet. Även sport ansågs olämpligt att utöva, fanns även andra dagar där förbud fanns nämligen även juldagen och påskdagen efter klockan sex på morgonen må icke anordnas offentlig tillställning. Länsstyrelsen äger dock medgiva undantag för tillställning, vars innehåll och syfte kan anses förenligt med högtidens helgd.  Förbudet upphörde att gälla den 1 juni 1969. Förbudet mot att anordna offentliga tillställningar på juldagen, långfredagen och påskdagen reglerades i Allmänna ordningsstadgan, SFS 1956:617 §10.


Länsstyrelsen äger dock medgiva undantag för tillställning, vars innehåll och syfte kan anses förenligt med högtidens helgd. Så under mitten av seklet började förbudet successivt att ifrågasättas mer och mer. År 1956 kunde länsstyrelsen göra undantag för filmer som inte avvek från ”det kristna idealet”. Våren 1968 kom en socialdemokratisk motion att upphäva förbudet och trots motstånd ifrån de borgerliga partierna upphävdes förbudet 1969.


Förbudet mot offentliga nöjestillställningar på långfredagen (samt juldagen och påskdagen) togs alltså bort 1969 och första gången som svenskar kunde dans och gå på bio på långfredagen var 27 mars 1970. Vilket väckte protester emot skrev Sydsvenskan 1970:

På trottoaren utanför dansrestaurangen stod demonstranterna. ”Nej till nöjen på långfredag!” förkunnade ett plakat. Reportern frågade pingstpastorn Bo Hörnberg varför Jönköpings frikyrkor protesterade. – Jesus korsfästes på den här dagen. Vem dansar på en begravningsdag? svarade pastorn.


Fast ser vi hur samhället ser på helgdagar har det kanske gått överstyr. Röd dag i almanackan då flyger vi och far som tättingar och vi skall roa oss och det där vi inte hunnit med på vardagarna det skall ske under helgdagen. Det renoveras, trädgårdana skall städas och saknas det något så är flertalet större varuhus öppna så det går att handla det mesta för butikerna har helgöppet som det så fint heter.


Så även i denna familj sonen och min systerson passar på att åka till Ullared och handla på GEKÅS som var en av de sista butikerna som vägrade ha öppet på helgdagar men när grundaren lämna företaget var det nya ägare som öppnade dörrarna direkt.

 
 
Mikael

Mikael

3 april 2015 07:37

Känner igen min barndoms Långfredagar. Idag verkar inte, t.ex TV eller samhället i stort, göra någon särskillnad på denna dag.

http://russulanatur.bloggo.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 16 april 05:30

Årets vit och blå sipppor i i trädgården                ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 15 april 05:30

Liten men detta är en för mycket, lär det dyka upp fler mördarsniglar   Får gå lite närmare nästan för att se den      ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 12 april 07:01


“Lägga rabarber på” är ett uttryck som används i skämtsamt syfte och betyder att lägga beslag på något.   Det liknar att ta något som kanske inte nödvändigtvis är ens eget, men det har en trevligare framtoning än stöld.      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 11 april 15:30


Kallas för vikingargrav fast det är nog mer en vallgrav för infiltration av spillvatten från brunnen så blir det som en gravplats då blommorna kommer från tidigare planteringar på kyrkogården    ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards