Alla inlägg under april 2015

Av Bengt Bertilsson - 13 april 2015 06:15

Jag har inte planterat dessa lökar utan de har växt på denna plats över 30 år minst. I år verkar de också slå ut i blom.

       

Den kommer upp väldigt fint och tidigt på våren sedan när man väntar sig att blomknopparna ska komma så vissnar den ner.

 

Detta fenomen har inträffat många gånger och då vill experter att detta beror på att jorden de växer på är fel. Kejsarkronan vill ha kalkhaltig, grus-, och sandblandad jord inte i torvbaserad jord. Odla i varmt och soligt läge. Gödsla inte varje år, men mylla gärna ner benmjöl, kompostjord eller stenmjöl i jorden var tredje vår.

 

Jag tror mer på att de år som dessa vissnat ner beror på att de kommer upp förtidigt och frosten tar dessa

Av Bengt Bertilsson - 12 april 2015 06:41

Med täckodling blir det mycket mask i marken sägs det om jag har mer eller mindre mask har jag aldrig tänkt på då jag täckt mina bärbuskar så länge jag minns jag odlat.

 

På hösten blir det löv och på våren har det blivit sågspån

 

Varför jag lagt täckmaterial beror på att jag är ute efter mer växtmaterial som uppstår vid förmultningen.

   

Sen självklart täckningen av jorden minskar på förekomsten av ogräs, fast detta är en sanning med modifikation.

 

Kirskål den trivs lika bra och förekomsten av denna medicinört får jag bedriva bekämpning av varje år.

Av Bengt Bertilsson - 11 april 2015 07:40

Som av en ren händelse eller så har tiden stått still för det kändes som detta där jag stod 2 år sedan nästan exakt vid samma tid och den enda skillnaden är att idag är det dimma i luften.

 

På radion hör jag Naturmorgon rapportera från Hornborgasjön trandans som jag och hustrun besökte själva för 14 dagar sedan att solen var på gång upp över tranorna som hade samlats även denna morgon.

 

Så kanske blir det SMHI väder ändå idag för de har lovat solsken och mellan 15 – 20 plusgrader

 

Ser jag en gul lampa tänds över trädhorisonten i öster.

Av Bengt Bertilsson - 11 april 2015 05:15

Varje höst så rensar jag bort revor från mina plantor och plantera dessa i krukor då jag vill gradera mig ifall rådjuren kommer under vintern och äter upp mina jordgubbsplantor.

     

Jag råkade glömma några på gräsmattan och modernatur tog snabbt hand om dessa som synes för det var knappt jag hittade dessa i gräset.

 

Modernatur har varit snäll vid mina andra plantor och skyddat dessa med naturmaterial 

    

Jag rensade bort skräp och planterade om några av plantorna där krukorna gått sönder och nu står jag där med ett 50 -tal jordgubbsplantor jag inte vet var jag skall göra med dessa.

Av Bengt Bertilsson - 10 april 2015 12:00

Tvätten luktar så gott när man hänger ut den säger hustrun.

 

Problemet var dock att tvättvindan knappast lämpade sig för att hänga ut tvätt på då både linan som stället var kraftigt angripit av alger och smuts.

 

Istället för att fortsätta tjata på mig så tog hon saken i egna händer med hjälp av trasor och borste och vips efter ett gediget arbete så började man se skillnad på den.

   

Slutresultatet blev en tvättvida som ny och nu kan jag inte skylla på att det inte går att hänga ut tvätten längre.

 

Av Bengt Bertilsson - 9 april 2015 18:15

Sommartid och trädgårdsmöblerna fram brukar vara ett bra sätt att tänka på om klockan skall fram eller bakåt. Nu började vi förvisso med sommartid för ca 14 dagar sedan och några trädgårdsmöbler kom inte fram då men nu är de framme och utsatta på sin plats.

 

Hustrun skurade trädgårdsmöblerna och skruvad åt alla lösa skruvar så nu står det statigt och jag rensade stenarna från mossa och i år hade det inte växt så mycket mossa som tidigare år, men som vanligt tog det tid att borta bort.

       

Nu tycker nog andra att det finns högtrycksmaskin som underlätta arbetet och detta är förvisso sant, men jag äger inte någon sådan.

     

Så det blev på det gamla hederliga sättet men det tog hårt på borsten på borstarna.

   

Partytältet som vi hade sparat från föregående år såg inte fint ut men hustrun hällde på skapt tvättmedel och skurborste så såg vi resultatet direkt. Det blev nästan som nytt fast det lär inte hålla en säsong till får det duga till butikerna börja sälja partytält till extrapris så inhandla vi ett nytt då.

   

När allt var klart och solen sken, inte från klarblå himmel men nära på intog jag och hustrun årets första middag ute som bestod av revbenspjäll med potatis och blomkål

Av Bengt Bertilsson - 8 april 2015 19:50

Dags att skola om min pelargonodling som står uppe på andra våningen och jag konstatera att den klarat sig relativt bra fast jag mestadels glömmer bort den där uppe.

 

Jag klippte ner och tog sticklingar som fått stå i några muggar med vatten i 3 veckor.

    

De luktade inte gott när jag nu skulle kolla om det blivit några rötter och det såg faktiskt bra ut och färdiga att plantera i krukor.

 

Fast inte trodde jag att det var så många sticklingar jag tagit. 36 krukor med pelargoner planterade och kommer dessa tillsammans med moder plantorna att klara sig kommer jag att ha minst 50- 60 pelargonblommor att sätta ut till sommaren

Av Bengt Bertilsson - 7 april 2015 05:15

Kan tyckas vara  en långsökt liknelse med japanska Kamikaze, självmordspiloter från andra väldskriget. Satt och slötittade på tv:e när jag hörde en duns på fönsterrutan ikväll och jag förstod direkt var det var för något.  

 

Nedanför satt det en fågel och kände sig nog troligen något omskakad och hade troligen ganska ont i huvudet eller kroppen efter att flugit rakt in i fönsterrutan

Det händer ofta att det flyger in fåglar i våra fönsterrutor och som regel brukar det sluta lyckligt en gång slutade det olyckligt och det var en koltrast som bröt nacken.

Hur gick det då med fågel kanske vän av ordning undra. Jo den satt där nära en timme blixtstilla och jag tog på mig kläder för att gå ut och ta den och sätta den på ett säkert ställe där den kunde få vila sig ännu mer. Nu behövde jag inte detta för när jag öppnad dörren så flög den n i buskarna här utanför. Till synes helt återställd.

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards