Alla inlägg under april 2016

Av Bengt Bertilsson - 3 april 2016 05:15

Vad vet jag inte men mystiskt ser det ut. Kan det vara höga halter av humus vilket färgar vattnet p.g.a dikning som verkar vara här en av orsakerna då jag googlade på rödbrunt vatten fann jag sulfatjordsförsurning som jag misstänker detta beror på.

 

Den som vistas ute i skog och mark har någon gång lagt märke till en det - en märklig rödbrun färg i dikesvatten eller mindre vattendrag. Jag tänker på järn för var jag lärde mig i skolan så handlar det om en utfällningar av metaller i naturen.

Sulfidjordar – en potentiell miljöbov

I områden där sulfidjordar förekommer bildas ofta sura sulfatjordar vilket ofta leder till att vattenkemin i vattendragen periodvis påverkas mycket negativt. Höga metallkoncentrationer och lågt pH kan då i vissa situationer leda till fiskdöd. Sulfidjordarna är ofta näringsrika och lämpliga som jordbruksmark. För att möjliggöra uppodling har därför grundvattenytan på många platser sänkts, man har dikat ur, med följd att det i stället har bildats sura sulfatjordar. Även schaktning i samband med byggande, exempelvis vid vägbyggen, kan leda till att sulfidjordar exponeras för syre. För att undvika aktiviteter som bidrar till att sulfidmineralen oxiderar, med följd att metaller och syra frigörs, är det därför viktigt att man känner till var de sulfidhaltiga jordarna förekommer.

Min hypotes blir då att detta område räknas som kustnära och i mark som ligger kustnära kan den innehålla sulfidjord. Delar av Västergötland och Hornborgasjön var jag kommer ihåg från historia lektionerna en gång en del av ett större hav och sulfidjordarna bildades för flera tusen år sedan när vattnet var salt.

Samma fenomen kan vi hitta i Västerbotten men även i finska kustområde där flacka landskap var gynnsamt för uppkomsten av sulfidjord.

Ett material som är svart memorerad lera med hög halt av järnsulfid. Så länge den ligger täckt är den ofarlig för miljön. Men när den kommer i kontakt med syre oxideras järnsulfiden till svavelsyra och lakar ur metaller i jorden. Med regnvattnet förs metaller som aluminium ut i vattendrag och förgiftar fisken. Aluminium täpper till gälarna så att fisken inte kan andas. Fisken kvävs, eller om man så vill, drunknar i vattnet.

I Västerbotten upptäckte de en fiskdöd som den kunde spåra till sulfatjordsförsurning i början av 1900-talet. Då visste man inte vad det berodde på. Nu vet forskarna att det var de omfattande dikningarna och sänkningar av sjöar för att skapa mer åkermark som ledde till att sulfidjordarna kom i kontakt med syre, vilket löste upp miljöfarliga metaller. Men hos den stora allmänheten är det här fortfarande okänt.

Hur är det med omfattande dikningar och sänkningar och om vad annat kring Hornborgasjön. Det finns forskare som anser att klimatförändringarnas extrema väderfenomen, som torra somrar, kommer att öka oxideringen av sulfidjordarna varför kan inte detta ske på andra håll såsom i våra mindre vattendrag.

Det finns inte bara fåglar vid Trandansen vid Hornborgasjön som vi kan studera. Den som varit vid Trandansen och gått från parkeringen ner/upp till naturrummet passera över en bäck och denna fotograferade jag 2014.

 

Jag och hustrun fick se något som rörde sig i vattnet, det var inte lätt att se ibland vass och botten såg inte så trevlig ut, något rödaktigt grums, men det var faktiskt småfiskar också.

 

Aha tänkte jag dessa är väl inne här och leker eller så är det yngel som skall ut till sjön och detta blir inte lätt och de lär knappast bli långlivade när de skall genom nålsögat med fåglar

 

I år 2016 kom jag att tänka på bäcken och tog ett kort där simma ingen fick längre och vad det är för grums som finns i bäcken har jag en hypotes om den stämmer vet jag inte men kanske någon vet får vederbörande höra av sig.
Kanske är det miljöförstöring inne på ett naturreservat som beror på gödning av åkermarken som finns på andra sidan vägen där kreatur går och betar. Skulle tagit fler bilder som mer bevisa hur det ser ut, men denna klokhet hade jag inte i jakten på Trandansen.

Av Bengt Bertilsson - 2 april 2016 05:15

Inflation och allt förändras kan det vara svårt att hänga med eller så är jag förblindad av antal säckar och tänkte därefter.

 
Vi är fångade i bondfångeri och köper mer för ögat för dels har vi ett behov av somliga produkter och ibland tror vi har ett behov av detta.
För bara något år sedan så köpte jag kalk i 25 kg säckar och fick betala för 4 säckar 100 kr och när priskriget pågick som bäst 5 säckar för 100 kr.

Sen dök det upp en avart 6 säckar för 99 kr men när jag kom till butiken så var det endast 12,5 kg i säckarna.

Förra året så upptäckte jag att det var bara 20 kg i säckarna men jag fick betala också 100 kr. Det visade sig att denna kalk var kornad

I veckan fick jag betala för 3 säckar för 100 kr och det var 25 kg i dessa. Tror jag bar att jag får snällt betala var butikerna tar för pris då de vet hur de skall tjäna pengar på oss trädgårdsodlare.   

Av Bengt Bertilsson - 1 april 2016 07:51

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Men idag är det 1 april och då skall de av.

 

Visst skulle jag bytt tidigare men lagen säger att det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Moder natur lurade oss lite idag för i arla morgonstund så rapporterades det halka på småvägar här i bygda.

 

 Dubbdäck får användas t.o.m 15 april men du får köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards