Alla inlägg under juli 2016

Av Bengt Bertilsson - 16 juli 2016 09:00

4 barnbarn tältade ut på gården och reveljen gick tidigt när de små vaknade och gick ut och väckte de större.

 

Sen blev det spring i bena och de stora fick vara dragare

             

Av Bengt Bertilsson - 15 juli 2016 19:14

Barnbarn på besök från början var det 4 som skulle komma men sen blev det 4 till och 8 barnbarn blev det huset fullt, stora som små och morfar fick hjälp i trädgården.

     

   

Mamma och pappa skulle måla hemma och Clara och Alfred ville också göra det samma

     

Stora som små kan ha kul tillsammans under överseende med morbror Niklas också                    

popcorns tajm och samling vid datorn på kvällen

     

Av Bengt Bertilsson - 12 juli 2016 06:15

Det dignar av bär detta år på våra bärbuskar främst vinbär och egentligen vet vi inte var vi skall göra med alla bär vi har.

 

Dels finns det hallonbuskar som börjat ge skörd och jordgubbar har gett bra skörd. Svarta vinbär plockade hustrun och min systerson 13 liter i helgen. Idag plockade de 7 liter röda vinbär. Dessutom finns det vita vinbär också som inte är mogna riktigt ännu.  

      
Problemet är att vi inte hunnit förbruka alla bär vi plockade 2015 så platsen i frysboxen är begränsade. Skulle kunna koka saft och ha den som de gjorde förr men vi har försökt men misslyckats med hållbarheten så finns det någon som har ett bra recept på saft

 

Mat
Av Bengt Bertilsson - 11 juli 2016 16:45

Plommonsylt eller marmelad duger vilket som. Hustrun en matmor som inte låter något gå förlorat

Vi köpte plommon i boa för en vecka sedan men dessa visade sig inte vara mogna fast de nu fått vara ute i rumstemperatur utan fortvarande hårda som sten och oätliga.
Men hustrun hon fann råd och plockade bort kärnorna och la sen ner de urkärnade plommonen i en gryta med lite vatten i.
Massan fick sen stå på svag värme och koka upp och puttra, samtidigt som hon mosade dessa med en hederlig potatisstöt.
Hällde sen ner syltsocker och rörde om detta en stund tills det var finfördelat och en fin smet och resultatet ser ni här

 

Mat
Av Bengt Bertilsson - 9 juli 2016 17:34

En liten rundtur på Marstrand bjuder på en mängd upplevelser, både för livsnjutaren eller av mer fartfyllt slag följer här ett bildsvep på naturen på Marstrand

                                                         

Av Bengt Bertilsson - 7 juli 2016 18:40

Vänga mosse är en stor, vacker högmosse, som är relativt opåverkad av mänskliga ingrepp. En vandringsled som alla kan vandra oavsett ålder och även den som har ett handikapp kan här komma ut och uppleva naturen på nära håll

Text Vänga mosse länstyrelsen bilderna privata tagna den 7/7 2016 

   

Den representerar en naturmiljö som är utmärkande för Borås och sjuhäradsbygden. Mossen består av två mossar med den slingrande Säveån i mitten.

Rikt fågelliv och gammal kvarndamm

Mossen har ett rikt fågelliv med bland annat ljungpipare, enkelbeckasin, orre, tranor, häger och rovfåglar så som bivråk, sparvuggla, berguv och kungsörn. Restaurering av mossen kommer att göras för att försöka återskapa den mycket artrika myrfågelfauna som fanns tidigare.

                       

På mossen växer främst olika starrarter, blåbär, lingon, pors, sileshår och hjortron. I juli och augusti blommar den vackra rosa klockljungen över hela mossen. Längs med Säveån finns sumpskog av tall, vårtbjörk och klibbal.

Vänga kvarndamm är en förutsättning för att vattenståndet i Vänga mosse ska kunna behållas. En kvarn har funnits på plats i minst 350 år.

                   

Parkeringsplats och anordningar

Vid huvudentrén i reservatets nordöstra del kommer att finnas en parkeringsplats, ett handikappanpassat fågeltorn, bord och bänkar, handikappanpassad grillplats, soptunna och information om reservatet. En mindre entré till reservatet görs i ordning i nordvästra delen av reservatet med en mindre parkeringsplats, bord och bänk och information om reservatet. Skyltade leder och mindre stigar finns i området. På sikt kan det bli aktuellt att kunna låna eller hyra båt eller kanot för att kunna ta sig längs Säveån. 

                     

Föreskrifter för allmänheten

Känn er välkomna att besöka Vänga mosse naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att 

  • skada levande eller döda träd och buskar,
  • gräva upp växter,
  • göra upp eld annat än på anvisad plats,
  • tälta på fastmarksholmar,
  • framföra motordrivet fordon,
  • sätta upp skylt, affisch eller liknande,
  • anordna arrangemang utan tillstånd. 

Fakta

Bildat: 2010
Areal: Cirka 238 hektar
Naturvårdsförvaltare: Borås Stad
Kommun: Borås

Vänga mosse är ett kommunalt naturreservat.

Av Bengt Bertilsson - 5 juli 2016 05:15

Fått låna en högtryckstvätt för att ta bort växtligheten från vår klätterväxt vi haft på väggen.

 

När vi tog bort den sitter det kvar små sporer av växten som växer sig fast in i teglet. Detta går inte att borsta bort har försökt.

 

Först lossnade det inte men det var nog bara jag som var hialöse för när jag gick nära in på teglet så började det lossna och efter några gånger så lossnade det mesta kvar ser jag rester av blekt tegel och jag vågar inte spruta för mycket vatten på tegel och cementfogarna.

 

Passade på att rengöra min farstutrappa också, fick med en rotortvätt men den kunde jag vara utan. Körda ut mina två drängar jag har hemma just nu istället. Med varsin skurborste och sen handskurade de och jag sprutade och tog bort grönalgerna fick vi den riktigt snygg efteråt.

Av Bengt Bertilsson - 4 juli 2016 05:15

Skörade lite i vår lilla trädgårdstäppa i helgen och var tycks några rabarber, gurkor och sallad direkt från landet och mest stolta är vi över årets första gurkskörd kunde skördas

  

Planterade gurkplantor som utförsåldes i våras i boa till överkomligt pris.

    

Brukar så annars själv men husbonnen är lite lat i år och jag har faktiskt inte skött om plantorna så bra mer än vattnat för det har varit så mycket annat på det stora godset

 

Nu var det minigurkor stod det på lappen och visst är de små men rejält tjocka och skörden bra.  st helt okey som vi lagt in i en lake.
Rabarberna blandade vi upp med några jordgubbar vi också plockat tidigare och detta blev saft av. Sallad den kom väl till plats till middagen, tillsammans med morötter fast dessa hade vi inte skördat själva ännu

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards