Alla inlägg under januari 2017

Av Bengt Bertilsson - 1 januari 2017 06:51

Ett våldsamt slagsmål inträffade här på farstutrappan i arla morgonstund. En kringstrykare dök upp här utanför och försökte tränga sig upp på farstutrappan men då gästen betedde sig störande motades den bort av inneboende vaktpersonal och det blev tassgemäng.
Detta hördes inne i huset och husse rusade ut och då tog strykaren till flykten och inneboende lillkatta kunde följa med in och rapportera vad som hänt.
 

 
Ännu är det lite svårt att se vilka skadorna är då fortvarande mörkret bestämmer vad som går att se. Dock fattas ett antal blommor i en av blomlådorna på räcket.

   

Dessa ligger nedanför och går kanske att rädda och plantera om när det blir ljust ute.

 

Strykaren har dock inte gett upp då den har observerats i ljusdetektorn sken ett flertal gång efteråt går det inte att avblåsa faran över.


Av Bengt Bertilsson - 1 januari 2017 00:15

Trött efter att du firat in ett nytt år, var lugn du får sova lämgre idag

Nyårsnatten blir pyttelite längre än vanligt

 
 
En extra sekund kan få nyårsafton att kännas lite extra lång.

Året inleds med en extra sekund. Klockan ett på nyårsnatten läggs det nämligen till en extra sekund. 

Senast världen fick en extra sekund var under sommaren 2015.

– Vi petar in den här extra sekunden, som vi får göra då och då, beroende på att jordens rotation går lite långsammare med tiden, säger Ulf Kylenfall till P4 Halland.

Han är forskningsingenjör på Onsala Rymdobservatorium, där några av de atomklockor som bidrar till att fastställa den officiella svenska tiden, finns.

Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland uppger att årets sista minut, i grundtidszonen GMT, är 61 sekunder lång. Orsaken är att jordens rotation saktas av. Rotationen avtar på lång sikt med cirka två tusendels sekunder varje dag, vilket leder till att klockorna ibland måste synkroniseras om.

– Det handlar om en skottsekund som läggs till universaltiden, som räknas med atomklockor, så att universaltiden ska stämma ihop med jordens rotationshastighet, säger VTT-forskaren Anders Wallin.

– Tid är viktigt för oss. Tid är viktig ur astronomisk synpunkt, säger Ulf Kylenfall. 

I Sverige hamnar den extra sekunden klockan ett under nyårsnatten. Klockslagen kommer därför att se ut på följande vis: 00.59,59, 00.59,60, 01.00,00, 01.00,01

– När det gäller exempelvis mätningar med radioteleskop så spelar en sekund väldigt stor roll. När vi mäter på tre millimeters väglängd 100 gigahertz, så tappar vi halva signalstyrkan om vi ligger en sekund fel när vi följer ett objekt, säger han. Så det är väldigt viktigt att vi har rätt tid koordinerad över hela världen.

Men för privatpersoner spelar den här extrasekunden inte så stor roll, enligt Kylenfall.

– Jag tror inte det skulle hända särskilt mycket för privatpersoner. Man blir väl sen till något möte någon gång tror jag, skrattar Ulf Kylenfall.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards