Alla inlägg under maj 2017

Av Bengt Bertilsson - 14 maj 2017 14:11

Pjod eller Pjodd, dialekt brukar få en och annan betraktare att undra lite åt uttrycket var är en ”pjodde” är för något. En ”pjodde” kan nog egentligen vara vilken småfågel som helst har jag fått lära mig av min hustru från Skåne att de säger det finns " Ånkor, rågor å pjoddar" som lär vara de vanligaste fåglarna i Skåne.
 
När jag sen söker på ordet pjod/d i skånka dialekter och har fått två betydelser enligt skånskan “liten fågel och “gosse, pojke”, men ordet pjod/d finns inte med i “Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket”. Börjar jag misstänka att danska spökar i ordet.

Det närmaste jag kommer att tänka på i mina småländska rötter lite gosse, liten pojk är “pajk” men någon böjelse till fåglar har jag aldrig hört så finns det dialektalt några andra uttryck för småfåglar i grupp i övriga delar av landet.

Söker jag på nätet får jag 31 900 på pjod och 5410 på pjodd verkar det ligga lite dialektalt i vem som skriver eller är det dyslektiker som skriver fel vara av jag är en av dessa då böjelseformen lär vara pjoden, pjodar, pjodarna får jag kanske ge mig för överheten. Men samtidigt inte för M dubbelstavar mellan två vokaler som i “kommer” och nu kommer vän av ordning anse att jag som dyslektiker brottas med ord som jag tycker jag mig höra en stavning ex “pjoddar” men verkar stavas “pjodar/na” och att det finns undantag i skriftspråk.

Jag bor i Berghem och när jag skrev “Berghemaren på en blogg fick jag stryk på fingrarna av vän av ordning som hävda det skall vara Berghemmaren då konsonant dubbelstavar mellan två vokaler blir jag ännu mer kluven då jag skriver Berghemaren i Word blir det rätt men Berghemmaren visar felstavat,

Av Bengt Bertilsson - 13 maj 2017 06:00

Allt har sitt pris också och kalkylen som jag räknat ut via en hemsida som en av byggföretagen har på sin hemsida skulle stomme inkl trall 3655 kr plus tillbehör som de beräknade till 1630 kr summa 5285 kr

   

Var kostade då mitt bygge i verkligheten

Regel 1248 kr 2 reglar * 5,40 m )

Trall 1177 kr  (10 plankor 28 * 120 * 5,40 m ) 

Trallskruv 166 kr noterbart köpte 2 * 250 st /pakt o det blev 5 st skruvar över  

Bits 79 kr noterbart hade jag kollat trallskruvpaket så fanns det bits i dessa

Balksko 18 st , vinkelbeslag 4 st ankarskruv 1 paket, totalt 361 kr

Summa 3031 kr

 

Skillnaden blev 2254 kr kan tyckas vara mycket så jag kollar kalkylen på nytt ser jag de dubblat regelverket vilket påverkar priset md ca 1000 kr de har också räknat med träskruvar som inte behövdes likaså hade jag cementplattor så mellan tumme och pekfingret gick budget ihop.
Vän av ordning säger att jag borde kollat bättre, men nu var jag inte intresserad av mängden inte priset i första hand.

Så jag slog också på stort och investerade i ett kap/geringssåg och detta kände jag var en bra investering och att såga var med glädje är bra verktyg A o O

 

Nu återstår det mycket annat innan det är färdigt.
Det skall upp blomlådor under fönsterna, staket och vindskydd och det skall köpas nya möbler och då lär priset ökar markant

Av Bengt Bertilsson - 12 maj 2017 06:00

Grovjobbet med utgrävning och regelverket avklartat, känner jag mig nöjd när jag ser på vad jag åstadkommit. Har försökt att tänka klart och inte jäkta som vanligt när jag gör något. Skall vara klart helst innan brukar min filosofi ibland vara nämligen.
Har fått jobba ostört mestadels men fick hjälp av Lill drägen med de tyngsta reglarna tog jag hjälp också när jag begav mig till bygg boa denna gång Jem & Fix då jag kollat upp priserna på bygda.
XL-bygg har också men prismässigt hänger de inte med och nu visade det sig också att dansken hade 5,40 trall virke och sen kommer nog vän av ordning och hävda kvalité skiljer de åt. Okey kanske men jag får väl stå ut med en och annan knagge.

    

Sagt och gjort iväg och hämtade 20 st brädor behövde kanske bara 19 men bra med en i reserv

 

La ut dessa lösa och insåg jag räknat rätt, kände jag mig nöjd.

 

Då var det dags för läggning av trallbrädorna.

 
Min gamla Bosch borrmaskin med sladd, den fungerar perfekt fast den hängt med i snart 40 år

 

Sticksåget är nästan lika gammal den också.

 

Några 4 ” spik passade bra att använda som mått för mellanrum, vattenpass, vinkel, tumstock och trallskruvar

 
Får
jag själv skryta lite så blev jag imponerad av mitt arbete när jag nästan är klar, fattas att kapa ändarna  

 

Av Bengt Bertilsson - 11 maj 2017 06:00

Utgrävt och ny bädd klar var det dags för att lägga ut cementstenar som tralldäcket skall vila på. Likt en ekorre så sparar jag på det mesta och hade tidigare grävt upp rabatter runt huset och då fick jag cementkantstena och dessa kom nu till användning och visade sig också vara till antal det som behövs för att bära upp sen regelverket. Det var lite bökigt att få dessa i våg men till slut lyckades jag

   

Gav mig sen iväg till bygg boa i byn. Denna gång visade sig EX-bygg ha reglar som var 5,40 och mitt tralldäck är 5 m långt inhandlades 2 st. reglar. Bredden på däcket är 2,40 och de hade reglar som var 4,80 m perfekt och jag förstod att jag kunde halvera dessa i princip och undvika spillvirke inhandlades 8 st, reglar plus 18 balksko och 4 hörnbeslag och lämpliga skruvar.

     

Rätt längder visade sig stämma och det spill jag fick det var inte mycket. Hade tittat noga tyckte jag men förvånadsvärt var det alltid något som var fel på reglarna. Eller så var det dålig virke som VIDA står som leverantör till EX-bygg.

                     

  Visade det sig att det som blev spill var också ändbitar som skulle bort

 

 

Av Bengt Bertilsson - 10 maj 2017 06:00

Utgrävt efter all expertis utsago eller kanske lite också av snålhet att ta tillvara på matjorden grävdes det ut rejält.

 

 

Nu finns det vän av ordning som kanske tycker detta var att ta i kanske. Bättre att bara skallat av lite på jorden och sen på med täckfibermatta. Valde jag lite mer gediget arbete

 

Stenkrossmjöl som det kallas för som de säger skall vara bra att lägga under som dels dränering visade det sig inte vara det lättades att köpa stenmjöl i Marks kommun idag.

 

Det krävdes besök hos 3 olika företag innan jag hittade en här i Marks kommun som sålde denna produkt. Plus låna en släpkärra och ett lass med stenkrossmjöl fick jag betala 700 kr

 

Av Bengt Bertilsson - 9 maj 2017 06:00

Nytt projekt på gång på godset. Denna gång är det p.g.a takrenoveringen och husfasaden förändrades den också då.

 

Klätterväxten på väggen den togs bort

 

Den hade också växt fast på husgrunden och detta fick åtgärdas

 

Eftersom vår uteplats försvann p.g.a nytt avlopp

 

Har vi inte haft någon uteplats där vi kan ha våra trädgårdsmöbler stående förslog hustrun att vi (hon menar jag) skall bygga en uteplats intill huset nu när klätterväxten är borta.

   

Var det bara att sätta spade gräv i marken och ta hand om matjorden

   

 Beräknar jag grävde och körde bort 50 skottkärror med prima matjord. "Slit o släp och allt skall jag själv göra sa Svensson " i Hedebyborna

Av Bengt Bertilsson - 8 maj 2017 06:00

Vår herre han sår han också och även om det kan tyckas vara på hälleberget se han till att de växer

          

Sen har godsägaren hjälpt till en gång när han skulle hämta en torva med jord visade det sig finns vitsippor i jorden

 

Varifrån Pärlhyacinterna kommit vet jag inte kan vara avkomma från tidigare ägare och då är de jättegamla lökväxter

Av Bengt Bertilsson - 7 maj 2017 06:39

Grattis älskling

 

40 år sedan träffades vi en vårdag i sundet pärla och vi tog båten över sundet. Hennes gröna klänning ser jag framför mig varje dag som dolde en skönhet som jag lätt mig förföras av och fortvarande har henne kär.

 

Låten som vi förknippa dagen till ära är denna som var Sveriges bidrag i Eurovision finalen och den fick två poäng denna afton

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards