Alla inlägg under september 2017

Av Bengt Bertilsson - 8 september 2017 06:00

Tidig höst eller sen höst oavsett hittade ett kort tagit den 5 september 2012   

 

Tog ett nytt 5 septemmber 2017 och jämfört. Nog ser det ut att vara en tidig höst 2012 då björken nere vid bäcken har tappat sina blad alla redan.

 

Jämför vi ser vi hur växtligheten ser helt annan ut vildväxt och slyn växer då skogägaren planterade ingen skog efter han huggt ner 

 

Av björken är det inte mycket kvar, då den knäcktes för några år sedan och skogsägaren orkade inte såga ner stammen som står kvar och toppen ligger kvar över en bäck. 

Av Bengt Bertilsson - 7 september 2017 06:00

Vandringen höjdpunkt måste vara färgprakten i gruvhålen

       

På den stenen som ligger kvar syns spår av olika metaller men även mossa och lava

             

Blev det grandfinal när vi hittade dessa gruvhål 

                     


Av Bengt Bertilsson - 6 september 2017 06:00

Vår vandring på gruvleden fantastisk lättvandrat så länge vi gick rätt förstås. Här kommer bilder från själva gruvbrytningsmiljön kan vi ha olika uppfattningar om kanske

     

Men detta är så fantastiskt är det kanske mer detta skall upplevas för att få den rätta stämmningen i upplevelse.

       

Dessutom krävdes det lite förkunskaper för att få den rätta upplevelsen och detta fick vi via informationstavlor som beskrev historiken

           

Samen Jonas Torkilsson upptäcker 1684 nära fjället Mittåkläppen en sten, som visar sig innehålla kopparmalm. När hans fynd blir känt, leder det till att Bergskollegium i Stockholm kontaktas och en metallurg skickas upp för att konstatera att malmen är brytvärd.

       

Spekulanter låter inte vänta på sig, ett bolag bildas och 1686 startar en gruvbrytning som kommer att vara i 165 år. Till arbetet i det första dagbrottet, på Gruvvålen, kommer människor från hela landet, och från Norge. Bruket ligger nere nära trettio år i början av 1700-talet, förfaller men rustas upp igen. Först bryter man koppar och sedan järn, men någon riktigt bra lönsamhet blir det aldrig. Den siste brukspatronen, William Farup, köper skog och går över till jordbruk, och brukets sista år präglas av konflikter med torpare och renägare om marken. Om detta och mycket mer 

Av Bengt Bertilsson - 5 september 2017 06:00

Det är hälsosamt att vandra i fjällen och har du/ni inte gjort detta gör det. 

 

Det är enkelt att strosa runt på fjället och njuta av tystnaden, lugnet och stillheten. Och inte minst, den rena fjälluften. Att fjällvandra ger många gånger en omedelbar känsla av frihet. Bort försvinner vardagens stress och alla måsten. Bergstoppar tornar upp sig runt om dig, vyerna är magnifika och i dalgångarna är vattnet kristallklart och går alldeles utmärkt att dricka. Det enda du behöver göra är att öppna upp dina sinnen och ta in allt.

       

Bilderna är vyer vi såg denna gång vid vår vandring i Djupdalsbäcken intresserad kör betalvägen mot Mittåkläppen som utgår från centrum av Bruksvallarna vid Gruvarbetarstatyn.

     
Turen är på 8 km med 80 meter höjdskillnad och tar ca. 3,5 timmar. Den här startplatsen ger en kortare vandring med mindre höjdskillnad men samma historievandring med strålande utsikt. Vandringen går över ängarna och leder fram till Glimtjärn och därefter runt gruvområdet. Avsluta turen med nygräddade frasiga våfflor vid Djupdalsvallens servering.
  

En liten lärdom ta med er en riktig karta vilket vi missade denna gång och det visade sig GPS i all ära inte är mycket att förlita sig på i fjällvärlden.

   

Vi tog vänster där vi skulle tagit höger och plötsligt så gick vi fel 1 km men denna km var nedför visade det sig vara lika lång uppför och detta tog tid då det inte går fort att vandra over stock och sten det sista framförallt  

I Funäsfjällen har vi gjort det lätt för dig att vandra. Vi har tagit fram de finaste hel- eller halvdagsvandringarna och samlat dem under 30 Guldturer och 10 KulTurer.

Av Bengt Bertilsson - 4 september 2017 08:45

Trotts många besök uppe i Tännäs så har det aldrig blivit av att besöka Myskoxarna men någon gång skall vara den första.

Myskoxen ett magnifika djur som inte något direkt kanske önskvärt att möta eller springa på ute i skogen, då det är ett djur som kan stångas rejält och skyddar varandra och går till anfall om vi kommer förnärma säger de som plötsligt sprungit på dessa djur.
Fast att få se dessa i det fria hade självklart varit en annan upplevelse. Att enbart se dessa i ett hägn var inte den riktiga ha, ha, upplevelsen jag trodde det skulle vara.  Är det troligen det närmaste som vi fick/får komma en myskoxe.
Även om jag låter lite negativ är det värt ett besök och mycket hänger på vem av guiderna kanske som är med 

         

Myskoxarna är de sista av de stora istidsdjuren. De levde tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar under den senaste istiden, bl. a. i vårt land. Mammutar och ullhåriga noshörningar är utdöda sedan länge, medan myskoxarna lever kvar i de karga och kalla tundraområdena längst i norr.

Visste du att
För att stärka den genetiska basen i myskoxstammen har utplantering av individer från djurparker till det vilda skett. Järvzoo har varit delaktiga i sådan utplantering.
En ungtjur på vandring hamnade en gång ända nere i Färila i Hälsingland, där den sövdes och flyttades tillbaka till västra Härjedalen.
Myskoxen luktar inte mysk, och namnet är på så vis missvisande, men myskoxen har däremot doftkörtlar som sitter framför/nedanför ögonen. Dessa körtlar sväller kraftigt under brunsten och avger ett sekret som luktar starkt (men inte av mysk).
En vuxen myskoxe kan fälla 2,5 kg bottenull. Ett halvt kilo som spinns till 40-fibrig tråd skulle räcka till en 40 km lång tråd!
Myskoxar är fridsamma djur men blir de irriterade och går till anfall kan de vara livsfarliga. Man ska helst inte gå närmre än 200 meter myskoxar.

Av Bengt Bertilsson - 3 september 2017 06:00

Husdjur är kanske att ta i men det finns de som äger dessa fast de går fritt omkring och strövar är de en vanlig syn som vi nästan varje dag såg inpåknuten eller så såg vi dessa när vi var ute och körde på vägarna under vår semesteervistelse i Fjällvattnet uppe i Tännäs

     

De n'ärmaste dagarna kommer jag att publisera bilder från semestervistelse uppe i fjällvärlden  


Av Bengt Bertilsson - 2 september 2017 06:00

Jag plantera inga solrosor detta gör mina vinterfågler själv och en har fått växa i mitt trädgårdsland.

 

Nu kan de skörda de också

   

Av Bengt Bertilsson - 1 september 2017 06:00

Årets potatisskörd upplockad, kanske inte mycket för världen och räcker knappast hela vintersäsongen. Men några skrovmål blir det och vi har plockat upp lika mycket och jag satte 2 kg potatis och fått 8 kg totalt

 

Däremot hade jag inte satt några prydnads pumpor men dessa växer vilt i min kompost och i tron att det var gurkplanta planterade jag en planta i en kruka och det blev en liten pumpa av den.

 

Däremot satte jag gurkplantor och detta är första skörden  

 

Några rabarber hittade jag också 

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards