Alla inlägg under januari 2018

Av Bengt Bertilsson - 13 januari 2018 07:21

Star Jelly eller Stjärngele på svenska sökningar på webben ger olika förklaringar 

I samband med att meteorer faller ner mot jorden, kan även något annat hittas på marken som på engelska kallas Star Jelly, stjärngelé.

Man har hittat Star Jelly i samband med meteorfall i många hundra år. En av dom första kända redogörelserna i skrift kommer från 1300-talet. Stjärngelé kommer ofta i små bollar eller klumpar. Vid enstaka tillfällen har folk rapporterat influensaliknande sjukdom i några veckor efter att ha varit i kontakt med stjängelé.

Den vetenskapliga forskningen visar lika stort intresse för stjärngelé som för Hessdalsljusen och då stjärngelé är mer ovanligt blir det nästan aldrig undersökt av forskare.

Den stjärngelén som undersökts påstås (ibland) inte innehålla DNA, men vi vet ju inte vad myndigheterna vill mörka. Vid ett tillfälle 1994 i Oakville, Washington, USA, innehöll Star Jelly mänskliga vita blodkroppar (2 min).

         

Söker vi på svenska förklaringar Stjärngele är det ägg och äggledare från groddjur. Fåglar sprättar ofta upp grodor och paddor för att undvika det giftiga och illasmakande skinnet, och det verkar alltså som att de inte uppskattar fortplantningsorganen heller. 




Av Bengt Bertilsson - 11 januari 2018 07:53

2018 höjs den genomsnittliga totala pensionen med cirka 380 kronor per månad efter skatt. Det gör att pensionärer kan köpa lite bättre mat, kanske äta kött lite oftare. Statsråd och vår riksdag förväntar att jag och övriga pensionärer skall jubla över vi får detta.


Upplysningsvist får jag inte ens genomsnittet utan endast 370 kr/mån såg jag på min pension.se Samtidigt läser jag på annat ställe arvodet för statsministern höjs med 4000 kr/mån eller 48 000 kr/år. Mina 370 kr/mån * 12 motsvarar 4440 kr på ett helt år det statsministern får i arvodelyft per månad.

 

Upplysningsvist glöm inte bort statsministern fick lika mycket förra året också i arvodeshöjning. Är detta rättvisa och jämlikhetspolitik vet jag nu det är skillnad mellan folk och folk inte vad de står för och säger. Vi som bara blev kvar på golvet får skylla oss själva. För vi fick veta av alliansregeringen att alla kan om de bara vill och jag hade ju inte ambitionen att bli på heltidspolitiker och fick lägga av när jag blev sjuk och fick inte ha politiska uppdrag som fritidssysselsättning som var inkomstgrundande då detta jämfördes med arbete. Kan du ta dig till ett möte kan du jobba.  

 

Skulle inte förvåna mig att vän av ordning hävda nu att statsrådslönerna inte höjs mer än vad löntagarna fått i procent och då kan inte pensionärerna få mer. Tänk sen på vad han gör och uträttar, far och flyger runt överallt och skall vara anträffbar dygnet runt. Ta sen de övriga statsråden de har inte ens tid eler råd att vara sjukskrivna. 

 

Fast vi skall inte klaga och gnälla utan buga och tacka för smulorna som kommer från de rikes bord. Statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) stod på en pressträff hos PRO i Jakobsberg hur Magdalena Andersson ser på höjningen den skall pensionärerna vara nöjda med ”Det kanske gör att man kan köpa lite bättre mat, kanske äta kött lite oftare” sa Magdalena  

 

Fakta från riksdagen

2018 höjs den genomsnittliga totala pensionen med cirka 380 kronor per månad efter skatt. Arvodet till statsministern höjs med 4 000 kronor per månad till 168 000 kronor.

Arvodet till övriga statsråd höjs med 3 000 kronor per månad till 133 000 kronor.

Riksdags ledamöters arvoden höjs med 1 600 kronor till 65 400 kronor i månaden


Av Bengt Bertilsson - 10 januari 2018 09:21

Julen är snart över enligt den gamla almanackan på lördag är det 20 dag Knut och då skall den ut, fast de säger julen vara väl till påska. Åkte julen ner i källaren när nyår var över fast som vanligt glömde jag plocka ner allt så en bonad överlevde trettondagshelgen

 

Oavsett någon större julstämning tycker jag det inte varit söder om Dalälven och frågan är om jag vill ha den som varit ovanför. Snö kan vara fint att titta ut på, men där ute kallt och en massa arbete bara.

Dessutom så skall man ut och köra också då krävs det bra däck och bra bil och gamla ”Hulda” hon passar bäst på sommarunderlag.

 

Någon har sagt att det är mysigt att bara sitta inne och slappa och njuta när det är jul. Jo förvisso då skall man tycka om att göra detta också och inte vara en orolig ande som får panik om vederbörande inte har något att göra.

 

Så det är nu egentligen som man kan bara njuta göra det man själv känner för och var dag har sin tid väntar jag på att årsveden kommer hem sen har jag garanterat en månads arbete fixad

Av Bengt Bertilsson - 8 januari 2018 06:00

Kunde igår njuta av ett vinterlandskapet som skapas av rimfrost är det närmaste vi kan komma ett vinterlandskap här när det råder snöstormar uppe i norrland

 

Efter en kall morgon kröp temperaturen upp på minus 4 behagligt inga mygg eller knott  

Av Bengt Bertilsson - 7 januari 2018 09:47

11,5 minus där ute och energilampan tänds och skapar en vinterbild av rimfrost. 

 

Varit ute och fyllt på fågelmat så mina vinterfåglar får i sig energi och här inne har jag tänt i pannan av energi 

Av Bengt Bertilsson - 6 januari 2018 10:27

Snön ligger vit på marken efter nattens snöblandade regn övergick det till snö och vi kan skryta med snö på gräsmattan igen 


Men blev överraskad över att vi har snö i sjuhäradsbygden och mycket också. En sväng till Jönköping igår kväll möter jag snödrivor i vägkanten och flera cm snö i naturen öster om Ulricehamn men när jag kom fram till Jönköping inte ett snökorn.

 

Men här som där kom det snöblandat igår kväll också under matchen och nystandet missar målet   

Av Bengt Bertilsson - 5 januari 2018 09:35

Ett minne från ett av de första inlägg jag gjorde på min blogg 



Av Bengt Bertilsson - 3 januari 2018 06:00

False news eller bara fakta fel 

I flera av gårdagens tidningar den 2 jan kunde vi läsa följande men detta var false news eller kanske bara faktafel
Supermåne på gång igen - nu ännu större.
Detta stod att läsa i Aftonbladet

Vetenskap. För bara en månad sedan kunde man se en så kallad supermåne på natthimlen. Och trots att fenomenet bara brukar synas en gång om året är det dags igen redan nu.

Och månen i kväll är faktiskt en riktig "supersupermåne".

 

Aftonbladet och flera andra åberopade en källa och vad skriver denna källa på webben

 

Den 1 januari får vi ännu en supermåne – en fullmåne som inträffar när månen är som närmast jorden.

 

. Månen är närmast och störst runt midnatt mellan 1 och 2 januari. Fullmåne inträffar kl 03:24 den 2 januari. Då är månen maximalt upplyst av solen och jorden är som vanligt inte i vägen (annat blir det vid nästa fullmåne den 31). Månen är som närmast jordens mitt kl 23 den 1 januari, vilket gör fullmånen till en regelrätt supermåne.

 

Men hur var det 


Fullmåne inträffar kl 03:24 den 2 januari och flertalet kanske missade detta då det var här i på västkusten skitväder, dock såg jag lite skymten av den på kvällen leka titt tutt med molnen

    

Bilden arkivbild privat 


Under 2018 infaller det 13 fullmånar där fullmånen den 2 januari är närmast jorden och befinner sig då på ett avstånd av 356 602 km från jorden. Fullmånen den 27 juli är längst bort från jorden med ett avstånd på 406 081 km. Skillnaden mellan närmsta- och avlägsnaste fullmånen är 49 479 km vilket motsvarar ca. 1.2 varv runt jorden.

Nästa supermåne kommer att kunna ses den 31 januari

Den senaste supermånen dök upp den 3 december förra året. I folktron bär decembermånen namnet "köldmåne".


Nästa supermåne, en ”blå måne”, kommer att kunna ses den 31 januari.



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards