Direktlänk till inlägg 14 mars 2018

Skatteverkets bluff

Av Bengt Bertilsson - 14 mars 2018 06:00


Någon skriver till dig  "har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring" tror du att skatteverket skriver så. 
Troligen luras några eftersom det finns en marknad för detta fast det finns de som inte går på dettA
Marias varning för återbäringsbluffen

6210 kronor. Så mycket skulle Maria Stenholm, 42, från Fristad få tillbaka på skatten, enligt ett mejl som såg ut att komma från Skatteverket. 

Men Maria genomskådade bluffen.

– Det var väldigt välgjort, men som tur var hade jag sett mitt skattebesked dagen innan, och beloppen stämde inte överens, säger Maria, som nu vill varna andra för bluffmakarnas nya metod.


Det är deklarationstider och med dem – blufftider. På sin hemsida varnar Skatteverket nu för falska mejl, som ser ut att komma från myndigheten. 

En av dem som råkat ut för bedragarnas knep, är Maria Stenholm. Häromdagen damp det ner ett brev i hennes mejlkorg med uppgifter om hur mycket hon skulle få tillbaka på skatten.

I mejlet står det:

Enligt de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: 6210 kronor.

Maria uppmanades därefter att klicka på en länk för att få åtkomst till ett formulär för skatteåterbäringen. Men hon anade oråd.

–  Som tur var hade jag sett mitt skattebesked dagen innan, och beloppen stämde inte överens. Annars hade jag nog kunnat klicka på länken. Det var väldigt välgjort, säger Maria.

Falska mejl från Skatteverket är särskilt vanliga när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg. Foto: PRIVAT

”Skrämmande”

Maria har aldrig råkat ut för något bluffmejl tidigare, och tycker att det hela känns olustigt. 

– Det är skrämmande. Man undrar ju vad som hade hänt om jag hade tryckt på länken.

Falska mejl från Skatteverket kan förekomma i olika varianter, och är särskilt vanliga den här tiden på året – när det är deklarationsdags – eller när skatteåterbäringen är på väg. 

Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, är myndighetens rekommendation att inte klicka på några länkar, inte öppna mejlet och inte svara på meddelandet. 

Den som av misstag råkat klicka på en länk i mejlet, kan drabbas av virus eller så kallade trojaner, skriver Skatteverket på sin hemsida.

Maria vill varna andra

Maria Stenholm har nu lagt ut en varning för det falska mejlet på Facebook.

– Folk är väl ganska uppmärksamma, men någon gång har man inte huvudet med sig och då kan man råka illa ut. Själv vet man ju att man inte ska lämna ut några känsliga uppgifter, men äldre människor eller personer med funktionsvariationer har kanske inte det tänket med sig, säger hon.


Skatteverkets varning:


Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du:


    inte klicka på länkar i det

    inte öppna bilagor 

    inte svara på meddelandet. 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards