Alla inlägg under mars 2018

Av Bengt Bertilsson - 6 mars 2018 10:10

SMHI sa igår att vi skulle få vårvärme idag och upp mot 6 - 7 rarmt sa de också. Men när jag vaknade idag så var det ingen vårvärme utan det var ett rejält snöoväder som kommit hit utanför farstutrappan.

 

Fick skotta fram farstutrappan först innan jag gav mig iväg till byn. Hustrun skulle in på jobbet var det bara att sätta oss bakom hästarna i bilen och ge oss iväg. De stora vägarna var så där skottade och det sladdade lite fick jag vara lätt på foten. Väl hemma var dety bara att ge sig ut i snösvängen och slänga snö

       

Totalt har vi fått 22 mm snö.

 

Den som låg kvar innan har packat sig lite börjar det bli snövallar av det nu och jag behöver inte gå på gym då jag gör många rörelse när jag slänger.

         

Så nu får vi se blir det 6 - 7 grader vsrmt så smälter kanske isen bort, men farstutrappan den är framskottad

 

Av Bengt Bertilsson - 5 mars 2018 06:00

Leklandet i Mark i fredags, Pulkaåkning fredag och lördag, Bad på Kaskad i lördags, det tar på krafterna att vara hos mor och farföräldrar 

     

 

Verkar det ändå som de trivs ihop och har/haft kul tillsammans även om de ser ut som de har det tråkigt när de ligger utslagna lite överallt 


Av Bengt Bertilsson - 4 mars 2018 06:00

Kusinerna Melker och Leo hälsar på under helgen och hade tur även dessa att det var snö kvar                

Av Bengt Bertilsson - 3 mars 2018 06:00

Pest och kolera det tar ca 70 år mellan plantering och skörd. Många generationer fåglar hinner häcka innan de får flytta till ett annat skogsområde. Men de lärde tvista om vad som är sant och vad är falskt eller är allihopa en sanning med modefikation kanske.

 

 

 


"Fåglars häckning spolieras av skogsbruk"

Norska och svenska fågelskådare protesterar mot avverkning av skog under fåglarnas häckningstid. Enligt organisationen Birdlife Sverige drabbas omkring en miljon häckande fågelpar av vårens skogsbruk.


Förr i tiden höggs det i skogen framförallt på vintern. Snö behövdes för att man med häst skulle kunna släpa ut stockarna. Sedan flottades timret när isen släppte på älvar och sjöar.

När våren kom kunde skogens fåglar häcka ifred. Men idag används skogsmaskiner och långtradare istället för häst och flottning, och därmed bedrivs skogsbruk allt mer året runt.


Timmer kontinuerligt

Detta moderna skogsbruk påverkar fåglars häckning mer än det gamla gjorde. Webbplatsen natursidan.se refererar en intervju med Martin Eggen som är naturvårdsrådgivare vid Norsk Ornitologisk Forening.

Eggen säger till norsk TV att skogsavverkning under häckningssäsongen har ökat genom åren, eftersom skogsindustrin har högre krav på att kunna leverera timmer kontinuerligt. Han vill att skogsbruk i fåglarnas häckningstid inte ska tillåtas.

Natursidan.se har intervjuat Christer Johansson, som jobbar med fågelskyddsfrågor i skog hos Birdlife Sverige (tidigare Sveriges Ornitologiska förening). Han säger till natursidan.se:

– En försiktig uppskattning ger att 600 000-1,6 miljoner par fåglar drabbas av skogsbruksåtgärder under häckningstiden i form av slutavverkning, gallring och röjning.

Läs också: Tranor kommer trots vinter

”Spolieras”

Natursidan.se skriver att ”uträkningen är baserad på statistik från Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet, skogsåtgärder i svenska skogar och spannet i siffrorna beror på att det är skillnad i antal häckningar beroende på vilka skogsmiljöer det gäller och var i landet vi befinner oss”.

Christer Johansson gör bedömningen att en betydande del av dessa 600 000-1,6 miljoner häckningar ändå spolieras av skogsbruket under häckningstid”.

Han berättar också att Birdlife Sverige håller på att ta fram ett program för fågelskydd och naturvård där man preliminärt kommer att kräva att skogsbruksåtgärder ska minimeras under fåglarnas häckningstid.

Läs också: Inte för sent sätta upp holkar

Av Bengt Bertilsson - 1 mars 2018 08:53

För första gången har Skogsstyrelsen kartlagt skogens värde inte bara i pengar utan också vad den kan ge i exempelvis hälsa och miljövärden. Men slutligen är det ändå ägaren av skogen som vill ha ut mest av värdet och frågan är då skyr dessa några medel när pengarna är guldkanten på tillvaron.

           

Är det sen en skogsägare som kanske när pensionen skall utbetalas och skogsbolagen skriker efter skog kan tjäna en extra peng då är det som finns kvar knappast njutbart.

         
Sen kan förvisso ett kalhygge ses på olika sätt och detta är också tidens gång verkar fortvarande pengarnas makt stå över gallringsskoguttag som hela tiden generar skog

         

Det handlar också om vilt, svamp och bär men även skogens klimatreglerade effekt, luftrening och hur den kan bidra till människors mentala och fysiska hälsa.

 
Viltet kanske kalasa på planteringen senare men svamp och bär blir svårt att finna även om det kan bli hallonbestånd. Det sägs också det läcker mer klimatstörande från dessa kalhyggen och både uppåt som nedåt och vid sidorna.

 

Men visst jag kan hålla med kaffe och en clementin och denna vy går det att njuta lite av ett kalhygge

   

– När jag inte mår bra, när man känner att jag vill ha lugn och ro, då kan man gå ut och sätta sig på en stubbe eller en sten i skogen och du kan lyssna på fågelsången och titta hur långt det har kommit i årstiden och se skiftningarna. Alltså det är livskvalitet, säger Ann Karlsson, skogsägare utanför Lekeryd i Småland.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards