Alla inlägg under februari 2020

Av Bengt Bertilsson - 6 februari 2020 08:57

Varje kommuninnevånare i Mark har möjlighet om tid medgives förstås att närvara vid Kommunfullmäktige som även går att lyssna på via webben. Men även Kommunstyrelsens sammanträde är offentliga. Vilket fått mitt gamla politiska intresse att vakna till liv men att gå in i ett parti NEJ TACK och svälja ett partis alla åsikter oavsett samhällsnivå. Vill jag vara fri som fågeln.


Fast det har sina sidor, blivit anklagad för att vara allt från vänsterpartist till moderat i sociala media när jag reagerat utåt på vad som sagts. Beklagar jag mig att det är bara närmast sörjande närvarande på KS mötet. Det finns en stol som jag lagt beslag på vid de senaste mötena så nu tvingas en tjänsteman stå som regel när det är fler än en som skall presentera ett ärende. Finns nog fler stolar instoppade i ett förråd om jag skulle få sällskap. Fast då blir det problem med utrymmet i lokalen istället.   

Oavsett så missar medborgarna vad politikerna säger för plötsligt så pratas det politik på klarspråk och det målas inte in partiproramsretorik utan det är politik som speglar med en medborgarinsyn och de pratar inte om varandra utan med varandra. Fast det finns parti som mer lyssnar än talar och detta är något som inte medborgare och sympatisörer märker av


Kommunstyrelsen i Mark beslutade idag med repet hängandes runt halsen på galgbacken som två av ledamöterna uttryckte om att teckna ett nytt avtal mellan Västtrafik och Marks kommun angående upphandling, samordning och utförande av särskild kollektivtrafik gällande f.r.o.m 1/7 – 15 juni 2022.

En intressant debatt som flertalet kommuninnevånare gick miste om då det är närmast sörjande utöver ledamöterna och tjänstmanakåren som är närvara och lyssna på politikerna som hade en mycket lång debatt om Färdtjänsten.

Nuvarande avtal beslutades KS att säga upp den 19 juni men tiden har varit för kort att komma fram till ett eget förslag och nu blir det som någon sa att det blir att acceptera detta och gilla läget. KD hade avvikande mening. Dock verkar inte sista ordet sagt ännu finns tongångar om att framledes inleda förhandlingar om nytt avtal med andra kommuner och intressenter och påbörjar arbetet denna gång i tid.

Måltidsdebatten i media fick politikerna att tänka om och göra rätt fast höjning blev det fast det heter sänkning idag

IT var uppe också och där påpekades det att det är dålig täckning både gällande IT som mobil i kommunen

Även den ekonomiska situationen var på tapeten, det egna kapitalet naggas rejält vilket jag inte fick grep om hur och vad pengarna tagit vägen och den månadsekonomiska redovisningen uteblev p.g.a det fanns inga siffror som var nollställda blir det först en Marks rapport

Av Bengt Bertilsson - 5 februari 2020 06:00

Mark kommun har ambitionen och värnar om sina medborgare som lämna sitt miljöavfall på rätt ställe på åtv stationen uppe i Skene skog. Genom att införa ett registersystem där det krävs ett körkort och folkbokförd i Marks kommun för att vederbörande är miljömedveten och kör till åtv-stationen uppe vid Skene skog.

Ambitionen verkar vara att inga utomstående medborgare som inte betalar skatt i kommunen skall utnyttja vår åtv-station och skulle de komma lär det kosta. Saknar du Sv körkort kan du registrera dig och få ett åtv kort för det gäller bara att vara folkbokförd i kommunen så ingen kommuninnevånare kommer att utestängas. Vad som sen händer med denna datalagring och hur ärt det med integriteteten det nämns inte.

       
Samtidigt så går ”miljösvinavfallsvinen” fria som dumpa sitt avfall i skogen därintill och på våra lokala åtv-stationer inne i samhällena. Där det dumpas möbler och annan allsköns bråte istället för att åka till Skene skog. Börjar inte Marks kommun då i fel ände är det inte fler åtv- stationer där folk bor som måste utvidgas så de blir lättåtkomliga och bevakade där ingen har kontroll idag. Då brukar detta stupa på kamerabevakning inskränker på den personliga integriteteten. Samtidigt skall de lägga alla kommuninnevånare som sköter sig i en databas och som de har kontroll på alla redan.


Marks kommun satsar sen på företagsklimat och har anlitat svenskt näringsliv för att förbättra företagsklimatet samtidigt inför de ett betalningssystem för företagare som inte själva tar hand om sitt avfall. Företagen skall också registrera sig och betala hur nu de kan se om det är en företagare som kommer när allt fler mindre företagare har inga firmanamn påsatta på sina bilar verkar det vara Marks kommun vill ha koll på alla oavsett vilka som är företagare också men inte skyltar med detta. Samtidigt som kommunen inte vill eller får konkurrera med privata åtv företag.

Marks kommun kallades sig som en miljökommun en gång i tiden och vill Mark återigen ha denna ambition att bli detta är det inte i fel ända som de börjar. Alla som sköter sig skall inte hamna i en databas för att de är skötsamma men ”avfallsvinen” går fria. Se till att alla kan lämna sitt miljöavfall på rätt ställe istället oavsett var de bor i kommunen. Om Marks kommun har problem med att utomstående medborgare/företagare som kommer och lämnar större mängder med miljöåtervinningsmaterial så borde detta vara en kontrollapparat för personalen att ta kontakt med dessa inte registrera alla som sköter sig. Börja om och gör rätt

Av Bengt Bertilsson - 4 februari 2020 08:06

När jag senast var ute och gick, gick jag mot solen och resultat blev inte det bästa tyckte jag 

 

Så varför inte försöka piffa till bilden i vad Windows redigeringsprogram erbjuder och visa att det var motljus
 

Av Bengt Bertilsson - 3 februari 2020 18:28

Vilken ambition har Marks kommun, 35 % av landsbygden har fortvarande järntråden och ADSL modem med lägre hastighet. Intresset finns för ett bättre nät men det finns de som avskräcker sig ute på landsbygden att dra fiber till högre kostnad än vad det kostar att dra i centralorterna.
5 G inget för Marks kommun kan vi se i annonser från kommunen också. Kanske det blir en klassfråga och en segregerad kommun i framtiden 

VG regionen får 34 milj. inte mycket egentligen men det gäller kanske nu att försöka vara med på ett hörn så vi som bor utanför tätorten får bredband även här.



   


Post- och telestyrelsen delar ut 136 miljoner i bredbandsstöd

Detta skriver svt den 3 febr
 

Post- och telestyrelsen ska under 2020 fördela ut 136 miljoner kronor i bredbandsstöd till Blekinge, Värmland, Västernorrland och Västra Götaland.

Post- och telestyrelsen skriver i ett pressmeddelande att stödet kommer att delas ut i glesbefolkade områden där kommersiella bolag inte kommer att bygga ut bredband de kommande tre åren.

De 136 miljoner kronorna kommer att fördelas jämnt till fyra regioner: Blekinge, Värmland, Västernorrland och Västra Götaland.

Det är regeringen som har beslutat att Post- och telestyrelsen ska fördela stöd för att bygga ut bredband de närmaste åren.

Regeringens målsättning var att 95 procent av Sveriges hushåll skulle ha 100 Mbits bredband till nästa år, ett mål som inte kommer att nås.

Av Bengt Bertilsson - 2 februari 2020 06:00

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar. Det är i flera länder, exempelvis i Sverige, Tyskland och Schweiz, i lagens mening ett brott som kan medföra böter eller i grova fall fängelse. Så står det om nedskräpning på Wikepedia


Under åren har jag varit ute på mina vandringar ute i naturen så springer jag på dessa avfallsfilialer och visa ligger kvar flera år och visa blir det bara mer och mer på. Hur ser det ut idag kan du se på dessa bilder, hur det såg ut tidigare och när kan du se via länkarna.

                                                     

Håll Sverige (Mark) rent

 26 oktober 2016 05:15

Fler Markbor verkar hittat ut i  spåren efter Riksväg 41 eller väg 106 visar sig också hetta "Landswäg N:o1" hittar jag ett naturfenomen Vår som Höst har en sak gemensamt ”Något som har dolts dyker upp Igen “


Skräpnisse varit här

26 oktober 2015 06:15

Lite långsökt jämförelse med vem som varit här kommer jag att tänka på Kilroy was here var en amerikansk graffitifras, som under andra världskriget dök upp överallt där de amerikanska trupperna fanns. Så dyker skräpnisse upp här utmed våran landsväg som förbinder 41:an med 156:an.



Sopor i naturen blir arkeologiska fynd i framtiden

10 oktober 2019 06:00

Om dagens sopor i naturen blir arkeologiska fynd i framtiden återstår att se, men förhoppningsvist plockas dessa sopor bort innan de begravs i jorden. I höjd med Marklanda airport hittades dessa





Av Bengt Bertilsson - 1 februari 2020 08:45

Visste ni att det pågår däckdumpning i Marks kommun, men det är inte priset på bildäcken som dumpas utan däckdumpning i naturen som ökar uppe vid återvinningscentralen men utanför. Där dumparren tror att naturen tar hand om återvinningen.


Risken är att vi skattebetalare eller så blir det renhållningskollektivet som får stå för notan, den dagen kommunen själva tvingas plocka upp avfallet och frakta detta till återvinningen strax där bredvid

   
Förra veckan upptäckte jag två dumpningar med avfall varav en var däckdumpning. En vdecka senare hittar jag fler och avfallsdumpning i området. Samtliga är anmälda till kommun som svarat Vi på Mark- och exploatering tar över ärendet gällande nedskräpningen av den kommunala marken vid Skene Skog. Frågan är dock ligger allt på kommunal mark eller är det privata skogsägare som får ta över och plocka upp detta.

                   

Marks kommun inför nya regler för sin återvinningscentral. Med start i vår kommer du att få öppna en bom genom att läsa av ditt körkortet på väg in till återvinningscentralen Skene Skog – allt för en tydligare och effektivare avfallshantering. I samband med införandet av inpasseringssystemet kommer det även införas en avgift för företagare.

Så frågan är då kommer detta att hjälpa. Då det kanske ökar kostande för oseriösa bilverkstäder och privat personer som vill stå utanför samhällskontroll idag kanske får ökade kostnader blir det fler som dumpa utanför istället



Återvinningscentralen inför inpasseringssystem


Med start i vår kommer du att få öppna en bom genom att läsa av ditt körkortet på väg in till återvinningscentralen Skene Skog – allt för en tydligare och effektivare avfallshantering.
- Detta är Markbornas återvinningscentral, vi ska inte finansiera andras avfallshantering, säger Rakel Martinsson, avfallsingenjör på Marks kommun.

Återvinningscentralen Skene Skog erbjuder ett obegränsat antal avgiftsfria besök för alla enskilda Markbor. Och så kommer det även förbli framöver. Det blir dock en förändring – senare i vår kommer ett inpasseringssystem på plats, med bommar för in- och utpassering.

- Vi har de senaste åren märkt att allt fler slänger sitt avfall här och det är en del som inte är Markbor. Vi måste vara rädda om Markbornas pengar, ÅVC finansieras ju av kommunens renhållningstaxa, säger Rakel Martinsson.

Hon konstaterar också att fler och fler kommuner inför liknande bomsystem.

- En fördel är att vi också får bättre koll på hur många som besöker oss, vi får en helt annan möjlighet att beräkna volymerna.

Avgift för företagare

I samband med införandet av inpasseringssystemet kommer det även införas en avgift för företagare.

- Det handlar om att det ska vara en rättvis konkurrens. Vissa företagare levererar själva avfallstjänster och då kan vi inte erbjuda avgiftsfritt. Ibland är det även så att vissa företagare slänger större mängder farligt avfall, vilket är dyrt att hantera för oss.

För den stora majoriteten av Markborna kommer införandet av bomsystemet inte bli speciellt krävande.

- Har du körkort och är folkbokförd i Marks kommun så kommer du som privatperson som sagt bara behöva använda ditt vanliga körkort, som blir avläst när du ska köra in. Om du exempelvis inte har körkort får du ansöka om ett ÅVC-kort. Vi hoppas och tror att den här processen kommer att gå smidigt. 

Av Bengt Bertilsson - 1 februari 2020 06:00

På lite håll såg det ut som en bauta svamp visade sig vara en provbrunn när jag kom fram till den av något slag som dock inte gick att utläsa på plats

 

Vi kan se också spår av inhängnaden som ligger runt brunnen 

     

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26 27
28
29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards