Direktlänk till inlägg 1 april 2013

Strypare i farten

Av Bengt Bertilsson - 1 april 2013 06:08

Någon trodde sig vara klipps och band ett nylonsnöre runt ett träd när det var en buske. Nu börjar det bli ett träd och detta lär gå mot en plågsam död genom strypning.
 
Det är lätt hänt att skada träd genom att strypa dem med rep eller snören. Tvättlinor kring trädet eller gungor som monterats med hjälp av rep är bara två exempel på saker som allvarligt kan skada trädet.  
Med tiden blir repet eller snöret för trångt. Ju mer grenen/trädet växer i diameter desto trängre blir det. Trädet börjar bli strypt av repet. Näringstillförseln i kambiumskicktet (det tunna skicket under barken där näringen transporteras) blir hämmad. I värsta fall dör grenen.
Tyvärr gör vi lite till mans/kvinns misstaget när vi montera upp fågelholkar. Vi slår in spik i träd! Men detta är en dödssynd och Aldrig! Spik i synnerhet ek. Eken dör av spik!

Dessutom blir det problem av spiken i senare led. Maskiner som sågar och hyvlar i sågverk tar allvarlig skada om dess klinga träffar en spik. Många sågverk tar t.ex inte emot trädgårdsträd med hänvisning till den stora risken för spik i trädet. Även motorsågen tar skada av att köras i spik. Kedjan måste i värsta fall kasseras.Använd istället banden som beskrivs ovan eller träspik gjorda av sammanpressade träfiber. Se bara till att holken är stilla. En gungande holk får sällan några gäster.  

En annan dödsynd är taggtråd som ligger kvar efter att stängselstolparna ruttnat och taggtråden ligger dold eller i visa synnerliga omständigheter syns lite i gräset.

Taggtråd som ligger på marken i skogen, förstår vi att där en gång varit en hage..för länge, länge sedan, för jag ser hur tråden/trådarna sträcker sig över marken. Är oturen framme kan du själv snubbla över den men mer troligt är att ett djur fastna eller skada sig. 
    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 14 maj 05:52

Det är inte bara fågelskådning från farstutrappans terrass som vi kan njuta av ett spindelnät ca et 10 tal meter framför oss         ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 13 maj 05:30

Återigen så dyker den upp nattetid och leker jordfräs på gräsmattan och på morgon ser jag spåren av den .        Misstänker grävling som letar efter å som trivs i vår gräsmatta              ...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 12 maj 07:23

Fågelskådning på farstutrappans terrassen större hackspett        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 11 maj 05:30


Fågelskådning på farstutrappans terrassen Nötväcka   

Av Bengt Bertilsson - Fredag 10 maj 05:30

Fågelskådning på farstutrappans terrassen Bofink        ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards