Direktlänk till inlägg 20 maj 2013
Maskrosen är en växt som de flesta känner igen på dess gula runda blommor och den stora bladrosetten med långa grovflikiga gröna, vid basen lite rödaktiga, blad.
Maskrosor är vanligt förekommande i hela landet, även uppe i fjällen. Växer i nästan alla marktyper förutom inne i skogen, men främst i gräsmark.
Ogräs när den växer där vi inte vill att den skall växa
Vacker att se där den växer där vi accepttera den växer på ett fält.
Maskros är fleråriga och sprider sig både genom vindspridna frön och sina rötter.
Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation
De späda bladen kan användas i sallader. Roten rostades förr till kaffesurrogat
Maskrosor spelar stor roll på hur stor mängd honung vi får då de räknas ge högsta betyg på nektar och pollen.
Roten innehåller ca 23% kolhydrater och kan ätas efter 15 minuters kokning.
Bladen har hög halt av vitamin C och kan ätas färska.
För att få bort den bittra smaken bör roten skalas och urlakas innan kokning.
Av blomman kan man göra maskrosvin. Är det bara att sätta igång att plocka. Fast det var länge olagligt att göra vin på maskrosor och tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige år 1978. Lagen skrevs om 1994, så nu är det åter lagligt att tillverka maskrosvin.
Är det ett gissel när den växer här mellan stenplattorna
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|