Direktlänk till inlägg 4 september 2017

Myskoxarna i Tännäs

Av Bengt Bertilsson - 4 september 2017 08:45

Trotts många besök uppe i Tännäs så har det aldrig blivit av att besöka Myskoxarna men någon gång skall vara den första.

Myskoxen ett magnifika djur som inte något direkt kanske önskvärt att möta eller springa på ute i skogen, då det är ett djur som kan stångas rejält och skyddar varandra och går till anfall om vi kommer förnärma säger de som plötsligt sprungit på dessa djur.
Fast att få se dessa i det fria hade självklart varit en annan upplevelse. Att enbart se dessa i ett hägn var inte den riktiga ha, ha, upplevelsen jag trodde det skulle vara.  Är det troligen det närmaste som vi fick/får komma en myskoxe.
Även om jag låter lite negativ är det värt ett besök och mycket hänger på vem av guiderna kanske som är med 

         

Myskoxarna är de sista av de stora istidsdjuren. De levde tillsammans med mammutar och ullhåriga noshörningar under den senaste istiden, bl. a. i vårt land. Mammutar och ullhåriga noshörningar är utdöda sedan länge, medan myskoxarna lever kvar i de karga och kalla tundraområdena längst i norr.

Visste du att
För att stärka den genetiska basen i myskoxstammen har utplantering av individer från djurparker till det vilda skett. Järvzoo har varit delaktiga i sådan utplantering.
En ungtjur på vandring hamnade en gång ända nere i Färila i Hälsingland, där den sövdes och flyttades tillbaka till västra Härjedalen.
Myskoxen luktar inte mysk, och namnet är på så vis missvisande, men myskoxen har däremot doftkörtlar som sitter framför/nedanför ögonen. Dessa körtlar sväller kraftigt under brunsten och avger ett sekret som luktar starkt (men inte av mysk).
En vuxen myskoxe kan fälla 2,5 kg bottenull. Ett halvt kilo som spinns till 40-fibrig tråd skulle räcka till en 40 km lång tråd!
Myskoxar är fridsamma djur men blir de irriterade och går till anfall kan de vara livsfarliga. Man ska helst inte gå närmre än 200 meter myskoxar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards