Direktlänk till inlägg 17 augusti 2015

Torkade nypon

Av Bengt Bertilsson - 17 augusti 2015 06:15

Att torka nypon efter alla konsten regler må vara mångas olika åsikter om men det mest beprövade sättet idag är att torka dessa i ugnen. Dock är alla inte överens om tiden det tar och i vilken temperatur det skall vara. Börja med att rensa nypon fria från kärnor, ett och annat frö är inte så farligt om det kommer med då även frön är näringsrika, skölj nyponen och låt de rinna av

    

Smidigast är att torka nyponen i ugnen över natten då det är tidskrävande. Bred ut nyponen i en långpanna och låt torka i ugnen på skonsamma 50 alt 100 grader tills skalen är torra och hårda. Ha gärna ugnsluckan litet på. Nackdelen med att ha ugnsluckan öppen är att det dra extra energi och vid 100 grader blir spisen utanför varm och det är tveksamt att låta luckan vara öppen.

 

Att luckan skall vara öppen beror mer på att vattenångan skall dunsta ut snabbare Istället har vi satt ugnen på 100 grader. Senaste torkningen har gjorts med 100 grader och stängd lucka, dock vrider vi ner temperaturen under natten till 50 grader

Räkna med en tidsåtgång av ca 12 timmar ännu längre med 50 grader och inte 5 – 6 timmar som några skriver på webben det tar. Glöm inte att röra om några gånger. När dessa har torkat ta ut de torkade nyponen och låt svalna.

   

Hur förvarar vi sen de torkade nyponen. Vi krossar våra nypon först och maler dessa i vår lilla hushållsmixer vi hade till att göra barnmat till våra barn när de var små. Knivarna är kanske inte de bästa men det blir ett pulver av detta som främst hustrun använder till nyponte och ibland till att strö på gröten, fast där använder vi främst vårt nyponmos till

          

Ett annat sätt är att lägga de torkade nyponen i en lufttät burk och förvara dessa mörkt tills de ska användas och sen blötlägger nyponen innan användning över natten.

Lite kuriosa och passa er när ni snoppa och halvera nyponen. Kommer ni ihåg hur nyponkärnor brukade användas som klipulver så för att undvika alltför mycket kli – använd gärna ett par tunna plasthandskar när ni delar nyponen.

Om du inte orkar plocka bort kärnorna, finns det ett sätt att bli av med åtminstone en del av kärnorna är att hälla de torkade nyponen i en plastpåse och gnugga och skaka påsen. En del av kärnorna kommer att lossna och lägga sig i botten på påsen. Men jag har testat detta och det var lite av plock å pinmetoden

 

Mat
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Lördag 18 maj 05:30

Som det inte var tillräckligt med att grävlingen går fram som en jordfräs på gräsmattan har den nu lagt om sin jakt och sadlat om kan vi kanske också säga. Hen har bytt bransch till stubbfräsare i sin jakt att hitta mumsiga larver eller skalbaggar  ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 17 maj 05:30

Fågelskådning på farstutrappans terrassen och den som är näst vanligast men ofta den som är mest i farten när det gäller att ta för sig är Blåmesen den högt uppe i busken och spana  Blev det fritt fall nedåt plötsligt      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 16 maj 05:30


Varje natt så kommer jordfräsen och leta efter larver och ibland så verkar den göra stora fynd i grävning        ...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 15 maj 05:30

Årets första rabarber är skördade och den motsvarade våra förväntningar.    1,6 kg och kilopriset på torget i Varberg var i lördags 80 kr/kg .   Av detta blev det 2 burkar marmelad och en burk kräm    ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 14 maj 05:52

Det är inte bara fågelskådning från farstutrappans terrass som vi kan njuta av ett spindelnät ca et 10 tal meter framför oss         ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16
17 18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards