Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - 10 september 2023 05:15

Befolkningssiffrorna för Marks kommun kvartal 1 och 2 har varit negativa sett till befolkningssiffran 2022 som var 35 329 innevånare.
Noterbart Marks kommun har inte kommenterat nedgången och det kan tyckas förvånadsvärt att politiker och Marks kommun inte kommenterat detta, men brukar vara snabba att kommentera om det varit åt andra hållet.

Kanske tar de bladet från munnen nu när vi kan se ett ljus i tunneln att. Folkmängd och befolkningsförändringar - Kvartal 2, 2023 att Marks befolkning uppgår nu till 35297 en ökning med 27 st sedan 1:a kvartalet där vi konstaterade befolkningen hade minskat med 59 personer.
 
Detta är en liten återhämtning som beror på dels födelseöverskott och inflyttningsöverskott som påverkat
Detta enl SCB Folkmängd och befolkningsförändringar - Kvartal 2, 2023
En brasklapp skall dock medskickas det finns uppgifter att i juli månad skulle innevånarantalet plötsligt ökat till 35 343 innevånare. Vilket skulle då innebära en återhämtning och t,o,m, en ökning med 14 innevånare totalt.

Så kanske ser vi kommunråden på trappan på kommunhuset och hoppa högt av att vi blivit fler under sommaren

Av Bengt Bertilsson - 9 september 2023 05:30

Gårdagens inlägg så nämns det om skalbaggar som satt på strättan som jag inte visste namnet visade sig vara Prästbagge (Rhagonycha fulva)

 

När jag fotograferade växten såg jag inte dessa utan det var först vid hemkomsten jag ser dessa på blommorna
 

Det finns olika historier kring namnet uppkomst i den folkliga föreställningen att präster parar sig så fort det finns tillfälle. På liknande vis har snärjmåra i vissa dialekter på både danska och svenska kallats för prästelus. Vilket fick mig att tänka på Wilhelm Moberg och utvandrarna när Ulrika läser lusen av kyrkvärden eller var det prosten rent av kanske  



 red soldier beetle

Av Bengt Bertilsson - 8 september 2023 05:30

En växt som på avstånd får mina tankar att tänka på en annan växt är troligen en Strätta istället, men jag är inte hundra. Men är det så är den verkligen användbar växt mot det som jag på avstånd liknade Lokan 

 

Blommorna kan användas för att färga ylle gult, och dess rot användes förr i medicinen, bland annat mot pest och kolik. Bladen och frukterna har använts till örtte och på roten har man malt mjöl

 

När jag kom närmare så ser jag ett flertal skalbaggar som jag inte vet dess namn på ännu  men detta återkommer vi till imorgon

Av Bengt Bertilsson - 7 september 2023 05:30

Ännu en till av de större fjärilarna dök upp här utanför på gårdsplan
 
En Sorgmantel (Nymphalis antiopa Linné 1758)

   

Tillhör familjen praktfjärilar och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Fjärilen har sammetsbruna vingar med en ljusgul ytterkant och ett band av blå fläckar innanför ytterkanten.

   

Den flyger i juli till september och efter övervintring som fullbildad fjäril också i april 

Av Bengt Bertilsson - 6 september 2023 05:30

Plommonet som du såg igår och foton på amiralfjärilar som satt på plommonet visade sig att det inträffat en fallolycka när vi studera det noga.

 
När vi tittar närmare så ser en fluga och under den ligger det en geting 

  
Den ligger under och måste suttit på plommonet när detta ramlade ner och krossades av fallet 

 

Av Bengt Bertilsson - 5 september 2023 06:00

Tror mig inte jag kan erinra mig att jag sett så många stora fjärilar som detta år, fast detta kan bero på att jag varit ute mer än tidigare i min trädgård
     
Amiral
 är en art i familjen praktfjärilar. Den är svart med ett rödorangefärgat tvärband och vita fläckar på framvingens spets samt rödorange bakvingekant. Vingspannet är 53–63 mm.

             
Dessa fjärilar fotograferade jag ute på trädgården och från början 3 st som kom och flög och jag gjorde desperata försök att fotografera dessa. 

             

 

 

Av Bengt Bertilsson - 4 september 2023 05:30

Egentligen mår potatisen bättre i jorden än i källare så längre det inte blir tjäle sägs det. Men vill jag äta den måste den upp och varför inte göra detta med en gång när man ända är igång.

 

Men det gäller att passa på när husbonden känner för att gå ut i potatislandet.

   

 

Vi satte i våras 12 potatisar i varje pallkrage av olika sorter, men slarvig som jag är ibland skrev jag inte upp vilka sorter mer än att jag vet en var tidiga och där var en pallkrage upplockad alla redan.

 

Totalt blev det ca 20 kg och detta får vi vara nöjda med och bör räcka några månader framåt.   

   
Blev fint efteråt, en odling mellan hallonbuskar stora rejäla potatisar och jorden i pallkragarna rent och snyggt. 

Av Bengt Bertilsson - 3 september 2023 05:30

Viskan och den gamla kraftverks stationen vid Lekvad lär inte kunna leverera någon kraft oavsett vattenståndet i Viskan som detta år är högt 
   
Jämför vi detta med torråret 2018 var jag och fotograferade Lekvad naturreservat i mitten av aug 2018 och kom på att jag var där även 2022 då det återigen haft ett torrår
   

2022

 

2018

 
  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards