Alla inlägg under september 2013

Av Bengt Bertilsson - 9 september 2013 06:15

Även i år blir det Ekollon i mitt lilla ek träd som numera blivit så stort at det börjar skugga kanske det får bli ved av trädet.

 

Men jag kan lova det växer ek träd överallt i min trädgård det är någon som flyger runt och lägger nötter överallt och sen glömmer bort dessa nötter

 

Finns det fler och även nästa år lär det dyka upp små ek träd i hallonbeståndet, vinbärsbuskar, och grönsaksland

Av Bengt Bertilsson - 8 september 2013 06:15

Sägs vara en ätlig svamp som växer på hedar, vid vägkanter och på gräsmattor, ofta i grupper. Jag fann bara två och detta är mer än en. Trotts att jag fann dessa utanför sjukhuset i Skene avstår jag ändå

 

Den växer väldigt snabbt och bör plockas innan den börjat svartna. I Sverige sträcker sig säsongen normalt över september - oktober–månad.

 

Fjällig bläcksvamp kan förväxlas med  grå bläcksvamp (Coprinus atramentarius), som innehåller toxinet coprin. Grå bläcksvamp saknar emellertid de för fjällig bläcksvamp så karaktäristiska fjällen.

Mykologer upptäckte 2004 att fjällig bläcksvamp är en köttätande svamp som fångar och dödar nematoderna Panagrellus redivivus och Meloidogyne arenaria. Huruvida svampen har ytterligare försvarsmekanismer är okänt, men den hinner mycket sällan bli angripen av larver, vilket är en fördel då den används som matsvamp.

Av Bengt Bertilsson - 8 september 2013 06:00

Såningsmannen lät somligt falla på hälleberget - Det utsäde som hamnar på hälleberget kan inte gro och ge någon skörd. Utsädet måste hamna "i god jord". En liknelse vi läser i nya testamentet.

 

Förvisso ligger det mycket i detta men våra blommor är inte kräsna eller så är det överlevnads instinkt och finns det något att gro i så gör den detta.

 

Penséer är också kända för att spridas med vinden och dyka upp som gubben i blomlådan

 

En annan hittade jag i en hink.

    


 

Vid foten av min solros med 15 blommor där blommar även en
 

Av Bengt Bertilsson - 7 september 2013 06:15

Tror jag kan börja summera och nu räcker inte fingrarna till och jag tar till psalmen snart för i denna extra värme som vi fått nu har verkligen fått solrosen att blomma.


Häng med runt och försök räkna de alla

Av Bengt Bertilsson - 7 september 2013 06:00

Nu fylls tidningar och bloggar med rapporter om solrosor, den ena högre än den andra.

 

En toppolitiker i vår kommun han stolt posera framför solrosor vars höjd vi kan likna vid procentsiffrorna hans part fick i senaste kommunvalet. – Andra jag sett ser mest ut som förvuxna maskrosor i jämförelse, säger han ödmjukt.

 

Nu siktar jag inte mot toppen utan ser till att gräsrötter får blomma ut i stället på 2 m höjd och de verkar trivas med livet där uppe.

 

15 solrosor på en och samma planta har jag aldrig varit med om, men det lär inte vara rekord, men inga bilder finns bara blomodlare som säger det.

 
Att försöka fånga alla blommor på bild är svårt har jag tagit foto i olika vinklar och förhoppningsvisst går det att räkna de alla.

 

Skulle ha en vidvinkelskamera som tog 360 grader men detta vet jag inte om det finns egentligen. Nu har förvisso några blommat över men inte trodde jag att alla tjuvskott skulle ge blommor också. Så den vinterfågel som tappade ett frö i vintras visste var den planterade den och inte på hälleberget.

Av Bengt Bertilsson - 6 september 2013 06:15

Minnesgoda läsare minns mina tidigare inlägg om larver och så utvecklad bagge. Nu har jag åter hittat Noshornsbaggs larver inte en utan massor av dessa i min komposthög.

       

Jag körde hem nästan en kubik hästgödsel och detta har nu fått ligga i komposten under hela våren och sommaren var det dags att gräva i den för att jag skulle planera nya trädgårdssängar inför nästa säsong var jag tvungen att tömma komposten.

       
Nästa varje spadtag jag tog så låg där en larv och jag började lägga de i en tom blomkruka för att inte gräva sönder de.

       

Det fanns stora feta andra lite mindre men hade samma tecken på att det var noshornsbagge även de.

När komposten var tom stod jag där och funderade var gör jag med dessa.

 

Offrade en liten trädgårdsäng och fyllde den med hästgödsel och där grävde jag ner de jag funnit och hoppas jag ändå försökt rädda dessa.   

Länkar till 2 av tidigare inlägg och via dessa går det att finna fler inlägg

Av Bengt Bertilsson - 5 september 2013 06:15

Att ha den förmånen att ha en trädgård och skörda sina egna bär och grönsaker känner jag mig lyckligt lottad med. En trädgård där jag kan njuta av dofter och se växtligheten frodas under nästan 3 årstider. Nu är jag förvisso uppväxt på ett litet arrendelantbruk där mina föräldrar odlade för husbehov grönsaker och frukt. Det plockades bär och svamp och det fanns gris, höns och kor och en arbetshäst som gjorde grovjobbet. Var väl egentligen för ung att komma ihåg hur det skulle skötas när det tog slut när jag var ca 10 år, men med åldern så verkar det som det fastnade ändå något i det lilla huvudet och sen går det att läsa på och lära sig. Nu odlar jag inte för att täcka husbehovet direkt utan mer som en hobby.

Dessutom får jag allt som ofta möjligheten att visa mina barnbarn att plantera och sen även vara med och skörda och nu senast hade jag besök av ett barnbarn han är nu förvisso bara 2 år, men att se honom gå bredvid mig och skörda och hjälpa till värmer mitt hjäta. Bilderna är vår skörd.
Att gå ut på morgon och plocka in det som behövs är en speciell känsla och jag vet var den har odlats och inga bekämpningsmedel använts i min odling.
Röda, svarta, vinbär och hallon blir saft, jordgubbar det mesta går direkt i magen och där erkänner jag det blir självplock hos någon odlar i trakten.

 
Äpple i år mycket bra skörd men annars kan jag inte skryta med den, har vi ändå tur att vi har vänner som får skörd. Krusbär brukar endast bli någon liter, har fått någon sjuka på buskarna.
I trädgårdslandet där odlas potatis för några veckor konsumtion under sommaren.
  Morötter likaså och barnbarnen favorit att få gå och ryka upp en morot och sen springa in och sölja av, själv brukar jag nöja mig med att torka av dessa i gräset. Dill brukar bli bra skörd av detta fryses för att sen använda under vintern.

 
Gurka brukar jag plantera mer för syns skull och sen plocka in och lägga in för dagsbehovet.

 
Lök är tacksamt men knappast ekonomiskt lönsamt. Blommor är tacksamt men ofta brukar det växa så kraftigt att det blir överskott är det mer bin och andra flyfä som har glädje av dessa.

Av Bengt Bertilsson - 5 september 2013 06:00

En till synes svart luden larv kom krypandes framför mig där jag satt på min farstutrappa och drack mitt förmiddagskaffe.

Ett s.k oväntat besök. Novis som jag är när det gäller insekter så gissade jag på det var Gräsulv, Macrothylasia rubi, fick jag via vänner snabbt redigera mig då det är en Vi tigerspinnare (Spilosoma urticae),fast vit är den inte som larv utan först som utvecklad fjäril. Dock i skrivande stund är jag novis är det Gräsulv eller en vit tigerspinnare

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards