Alla inlägg under december 2014

Av Bengt Bertilsson - 22 december 2014 18:45

Julbadet är avklarat för visa är det en traditioner att gå till ett badhus och simma några längder och sätta sig i bubbelpoolen. Det finns de som gärna också sätter sig i bastun och koppla av en stund. Fast dagens julbad har inte så mycket med dåtiden då vi inte har samma uppfattning om renlighet och hygien som förr i tiden.  

 

Att ta ett julbad är en av de traditioner som man inte kan säga lever kvar idag. Då man inte hade samma uppfattning om renlighet och hygien förr i tiden var det viktigt att man tog ett julbad för att inte vara för smutsig under den kommande julmiddagen. Inom loppet av ett julbad fick gästerna oftast tvaga sig för att försäkra att de var rena.

Då man tog ett julbad ställde man i allmänhet in ett stort kar i köket, sedan fick alla tvätta sig vare sig man behövde det eller ej. Detta behövdes oftast då man i det gamla bondesamhället vanligtvis nöjde sig med att tvätta sig någon gång i veckan.

Julbadet skedde efter sträng hierarki, och vattenbyte mellan baden förekom inte särskilt ofta. Först badade husfar, ledaren av familjen, sedan husmor och sönerna, sedan döttrarna, efter det var det dags för drängar och pigor.

 

Av Bengt Bertilsson - 22 december 2014 05:45

En tomte från Skåne kom nämligen med en försenad födelsepresent till hustrun och en tidig julklapp.

 

Så nu skall vi inte frysa i huset om strömmen försvinner och vi inte kan elda i pannan tänder vi en lite brasa.

 

Av Bengt Bertilsson - 21 december 2014 08:30

Hujedamej var mörkt det var idag när jag steg upp och temperaturmätaren visade - 4,5 och snorrhalt på vägarna då jag var ute i ottan. Satt sedan och väntade på grynningen som inte vill inträffa och jag hann höra både sjö och landväder på radion innan jag såg det började ljusna.

Att solen uteblir har jag sett senaste tiden då vi haft mestadels mulet och regnväderna har avlöst varandra skall solen stiga upp sent nu när vintersolståndet är antågade innan solen visar sig i horisonten.
Jag har min egen solklocka där solen går upp kl. 3 på sommaren och på vintern kl. 5

 
Solklockan där ute visade 5 fast tiduret på min arm visade kl 08,23 kan jag se solen belysa moln när detta kort togs idag den 21/12. Ser jag sen i kalendern skall solen stiga upp f.r.o.m idag först kl. 8,54 och sen under jul och fram till nyår först 8,55.

  

Dagens längd är bara 6,32 och detta har det faktiskt varit några dagar utan att jag reagerat. Skall jag förstås inte klaga uppe i norr har vänner mörker dygnet runt.

Visste ni förresten att i år 2014 är det sista gången det här århundradet som vintersolståndet inträffar den 22 december det tredje året i skottårscykeln. Från och med år 2018 inträffar vintersolståndet den 21 december även det tredje året i skottårscykeln.

  

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Sommarsolståndet markerar årets längsta dag och kortaste natt, och vintersolståndet det omvända. I praktiken förändras dock nattens liksom dagens längd ytterst lite under några veckor kring solstånden.

På grund av skottårscykeln samt det faktum att vi har olika tidszoner på jordklotet så går det inte att ange några entydiga datum för sommar- och vintersolstånden.

I Sverige inträffar sommarsolståndet den 21 juni fram till skottåret 2020 då det inträffar strax före midnatt den 20 juni.

Vintersolståndet har hittills inträffat den 21 december under skottår och året efter skottår samt den 22 december det tredje och fjärde året i skottårscykeln. I år 2014 är det sista gången det här århundradet som vintersolståndet inträffar den 22 december det tredje året i skottårscykeln. Från och med år 2018 inträffar vintersolståndet den 21 december även det tredje året i skottårscykeln.

Vid sommarsolståndet blir det aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner, tex. i Kiruna.

Vid vintersolståndet går solen överhuvud taget inte upp norr om polcirkeln, även om det blir något ljusare på dagen.

På södra halvklotet råder de omvända förhållandena, dvs. sommarsolståndet inträffar där vid vårt vintersolstånd, och vice versa.

Det finns en årlig gång i dagens längd. På sommarhalvåret ökar daglängden med latituden. På vintern minskar den med latituden och vid dagjämningarna är dagarna ungefär lika långa över hela landet.

Årstiderna beror på jordaxelns lutning och inte på avståndet från solen. Under norra halvklotets vinterhalvår befinner sig jordklotet något närmare solen än under sommarhalvåret, vilket kan förefalla motsägelsefullt. För en närmre förklaring varför avståndet inte är den dominerande faktorn för årstiderna se länk till artikel om avståndet till solen i högerspalten. Notera att figuren inte är skalenlig.

Av Bengt Bertilsson - 18 december 2014 17:02

Varit på tjänsteärende och det visade sig vara dimmigt i Surtans dalgång och det var tur att det var dagsljus för det såg tjockt ut när jag kom ut från skogsbygderna

 

och såg ut över dalgång.

 

När jag sen kom ut på riksvägen var det bara att följa den.

     


Av Bengt Bertilsson - 17 december 2014 08:45

Ur led är tiden, vaknade kl. 01,40 av muller och ljudet har jag hört förr men inte så här sent på året som i december.
Rusade upp för även om det inte var kraftigt så litar jag inte på åskvädret då datorn och telefonerna gått sönder 2 gånger detta år p.g.a åskväder tog jag det säkra förre det osäkra och alla kontakter åkte ut.

Därefter gick jag till sängs på nytt och du lyser himmeln upp utanför av blixten dock var den långväga härifrån då någon ny knall inte hördes.

En koll på SMHI på morgon fick jag bekräftat att åska registrerades kl. 01,30 och 01,45 i detta område så jag hade inte drömt eller gått i sömnen

 

Av Bengt Bertilsson - 17 december 2014 08:25

Väntar egentligen på att vi skall få en vit jul med snö, men det som lyser vitt just nu är frost och det är snorhalt ute på farstutrappan och nere på vägen där kryper nästan bokstavligt bilarna fram.

 

En gul lampa lyser men den ger ingen värme och sen visar den sig endast vara halv.

 

Omslag i vädret även denna natt och det är ännu en dag med morgonhalka då våta vägbanor fryser till isgata och temperaturen sjönk från plus till minus 2,5 när morgonen gryr

Av Bengt Bertilsson - 16 december 2014 06:15

En stjärna som gjort sitt och får inte glänsa längre för när den togs fram så hade den barrat kan jag påstå

 

Den har varit med samtliga jular jag och hustrun med våra barn och barnbarn firat ihop och suttit där upp i granen.

 

Nu sitter det däremot ingen ny toppstjärna på granen utan en som är troligen äldre men den kom i vår ägo något senare och traditionen med vår egen var större att förvalta.

 

Den har nog också gjort sitt

Av Bengt Bertilsson - 15 december 2014 06:15

Nu har det kommit fram

 


Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna, lyssna, speja, trippa fram på tårna, fram på tårna. Tipp tapp, tippe-tippe-tipp-tapp, tipp, tipp, tapp

 

Plockat fram mestadels av tomtarna och de största får stå under granen resten där det finns plats så vi ser dessa

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards