Alla inlägg under augusti 2013

Av Bengt Bertilsson - 17 augusti 2013 06:15

Sveriges första VM för Formel 1

 

Officiellt program Hitachi Grand prix of Sweden Anderstorp juni 15,16,17 1973 Scandinavian Raceway

Hittade en skatt i en låda som väcker minnen, 40 år sedan Sverige känns det som det var i går och vi vallfärdade till Anderstorp.

    

Formel 1 VM

Scandinavian Raceway har som enda svenska motorbana varit arrangör för Formel 1 VM. Mellan 1973 och 1978 arrangerades Formel 1 VM på motorbanan i Anderstorp och tävlingarna kom att bli kända för den enorma hastighet förarna kom upp i. Under de sex år som banan arrangerade formel 1 VM kom två förare att vinna på två gånger på banan. Det var Sydafrikanen Jody Schekter som vann 1973 och 1976 och österrikaren Niki Lauda som vann tävlingen 1974 och 1978. Lauda satte även banrekord 1978, vilket står sig än idag och är världens längst bevarade banrekord på tiden 1.24,836 minuter och en medelhastighet av 171,100 km/h.

  Även de svenska förarna Gunnar Nilsson och Ronnie Petersson deltog i tävlingarna och Ronnie Petersson lyckades i sin Lotus 1973 och 1978 placera sig på pallplats.

Av Bengt Bertilsson - 16 augusti 2013 06:15

Björnbär är ett samlingsnamn på flera arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Björnbärskomplexet består ett stort antal arter, underarter och former, som hör till de mest svårskilda i vår flora. Odlade sorter är dessutom ofta hybrider av olika arter. De kallas ibland även "svarthallon" och "björnhallon. Tidigare betraktade man björnbär som en enda art, vilken då kallades Rubus fruticosus.

 

Alla arter har taggiga, 2-åriga stammar, som växer i mer eller mindre vågräta bågar eller liggande på marken, på murar, på kringstående buskar och så vidare. Första året är en sådan buskstam en oförgrenad nystam med strödda, femfingrade blad; andra året blir den huvudstam för en mängd sidoskott med blommor, och förtorkar sedan frukten mognat. Hos flera arter böjer sig denna bågformiga stam med spetsen ned mot marken, borrar sig in där och fäster sig med kniprötter. Denna buskstams utseende (särskilt som nystam första året), dess taggbeväpning, tvärsnittets form m.m., avger en del av kännetecknen för ifrågavarande arter. I någon mån skiljas arterna även på bladen, blommorna och frukterna.

 

Björnbärsarterna växer på torra, varma, helst solöppna lokaler och fordrar ett milt och jämnt klimat. De är därför allmännast i kusttrakterna (maritimt klimat). På Skandinaviska halvön förekommer de ymnigast i Sveriges sydligaste landskap och i kustlandskapen vid Kattergatt och Skagerack. Vid Östersjökusten påträffas hithörande arter föga nordligare än vid Stockholm.

 

Björnbären är som sylt mycket läckra. Deras tillredning försvåras dock därav, att stenfruktsamlingen ej så lätt lossnar från blomaxeln, som hallonet. De mognar ganska sent vanligtvisst i september har vi alla spektran även tidigare

Av Bengt Bertilsson - 15 augusti 2013 06:15

Själv en badkruka men andra rädds inte

               

 

Av Bengt Bertilsson - 14 augusti 2013 08:15

Wooow vilken upplevelse som inte går att fånga på bild tyvärr, får jag försöka sätta ord till bilden istället.

Gick ut på farstutrappan och en påtår nu klockan åtta och får se morgondaggen dansa på gräsmattan framför mig.

 

Först trodde jag det var knott invasion, andra tanken som flög i mig var att nu börjar det duggregna. Insåg jag sen att dropparna flyger mestadels uppåt.
Detta fenomen tror jag beror på att utanför ligger dimman fortvarande tjock och gräset på andra sidan staket är inte grönare, men på denna sida där frodas gräset grönt och avger värme som får daggen att stiga uppåt.
Fenomenet varade visuellt dock inte mer än ca 1 minut och detta kan bero på att dimman och solen har en desperat kamp där uppe om herraväldet denna morgon med guld i mun.

Av Bengt Bertilsson - 14 augusti 2013 06:57

Dimman omsluter den stora björken jag har framför mig

 

Desperat kämpar en morgonsol att titta igenom.

 

Dimman ligger tätt 100 m ramför mig

  

Någon har varit här och gått på slak lina eller så har de dragit nya ledningar i luften inatt

 
Lite svår att se men titta noga så syns spindeltråden som är spunnen. Svårt att få helheten av tråden på bild men den är spunnen från ett av mina bokträd på ca 3 m höjd och med hjälp av vinden landat ca 5 m bort i en buske. Ser ni inte tråden njut av det är soligt och lyser grönt, står barnbarnen sandlåda och väntar på besök.


 
Solen lyser upp en sida i min bok och om dimman ligger tätt framför mig så är omgivningen innanför upplyst

Av Bengt Bertilsson - 14 augusti 2013 06:15

En utsikt som har det mesta och himmelskt vackert om det nu finns något ovan där är det magiskt att se alla förändringarna en augustikväll som började med en regnbåge och slutade med ett åskväder på ingående.

 

Bildserier på regnbågen

       

När kvällen började lida mot sitt slut förändras himmeln

       


NO en vacker molnhimmel, i väster lyser kvälssolen mot moln, i söder där det tonar ett åskväder upp.

       


Snart ligger omgivningen i mörker

     


Av Bengt Bertilsson - 13 augusti 2013 06:15

Köldtorka slog hårt på blåbärsriset detta år i mina trakter och blåbären lyser nästan med sin frånvaro.

  Annat är det enligt SLU är blåbärs skörden 40% större än ett normal år. Förra året låg priset på blåbär mellan 14-18 kr kilot och året innan 20 kr kilot.

 
Den mycket goda tillgången på blåbär i sommar gör att öppningspriset ligger på 10 kronor per kilo, vilket är flera kronor lägre än t ex förra året. Det är som sagt inte hos mig men kanske hos dig så ut och plocka om du bor annanstans

Mat · Natur
Av Bengt Bertilsson - 12 augusti 2013 06:15

Gammal taggtråd ute i naturen är ett elände. På en av mina skogspromenader i min omgivning fann jag ett mindre skogsområden där det finns fortfarande gamla inhägnader kvar från den tid då vi hade kor mm där. Korna i detta område försvann för minst 15 år sedan. När det skulle stängslas en gång i tiden var markägare inte så noga med stängselpålar utan ett uppväxande träd fick duga.

 
Idag har taggtråden växt in i barken och syns knappt och detta kommer också att ställa till elände den dagen det blir aktuellt för skogsmaskiner vid avverkning och gallring. Ett stopp för en skogsmaskin kostar tusentalskronor och förhoppningsvisst kanske drabba markägaren som satt upp tråden en gång får ångra sitt misstag.
Sen får vi inte glömma bort eländet som detta drabba de vilda djuren. Dels kan de riva sig, fastna med hornen. Taggtråd som ligger gömd i gräset ställer till stor skada på ben etc. Även vi människor som går i skogen kan ju fastna.
  Det finns en skyldighet att plocka bort stängselrester och den regleras i regleras i Jordburksverkets föreskrifter (1993: 29), i Miljöbalkens kapitel 2 om allmänna hänsynsregler samt kap. 15 om nedskräpning.  
Mer att läsa finns på Jordbruksverkets hemsida

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards