Direktlänk till inlägg 21 februari 2014
Den metrologiska våren är kommen då det varit 7 dagar över nollan nu firade jag detta deta med fika på farstutrappan och inmundigat årets första fastlagsbulle..
Satt förvisso inte ensam där ute för framför mig på café farstutrappan där fanns godsaker också mer lämpade för Blåmesarna och Talgoxarna och andra ”pjoddar”. De tittade lite avundsjukt på mig för jag brukar servera de Wienerbröd nämligen ibland. Men nu fick de nöja sig smulorna från brödkross och solrosfrö, jordnötter och talgbollar. Fast de verkade ändå nöjda och flög mellan buskarna och automaterna.
Fastlagsbulle, semla, eller fettisdagsbulle, kärt barn har många namn.
Googlade
En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.
Ordet semla kommer av latinets "simila" som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning (jfr tyskans Semmel). En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i Svenskfinland heter bakelsen fastlagsbulle. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.[1] Även i Estland är semlan populär och heter
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|