Direktlänk till inlägg 3 mars 2018

Skogsfåglar minskar eller öka

Av Bengt Bertilsson - 3 mars 2018 06:00

Pest och kolera det tar ca 70 år mellan plantering och skörd. Många generationer fåglar hinner häcka innan de får flytta till ett annat skogsområde. Men de lärde tvista om vad som är sant och vad är falskt eller är allihopa en sanning med modefikation kanske.

 

 

 


"Fåglars häckning spolieras av skogsbruk"

Norska och svenska fågelskådare protesterar mot avverkning av skog under fåglarnas häckningstid. Enligt organisationen Birdlife Sverige drabbas omkring en miljon häckande fågelpar av vårens skogsbruk.


Förr i tiden höggs det i skogen framförallt på vintern. Snö behövdes för att man med häst skulle kunna släpa ut stockarna. Sedan flottades timret när isen släppte på älvar och sjöar.

När våren kom kunde skogens fåglar häcka ifred. Men idag används skogsmaskiner och långtradare istället för häst och flottning, och därmed bedrivs skogsbruk allt mer året runt.


Timmer kontinuerligt

Detta moderna skogsbruk påverkar fåglars häckning mer än det gamla gjorde. Webbplatsen natursidan.se refererar en intervju med Martin Eggen som är naturvårdsrådgivare vid Norsk Ornitologisk Forening.

Eggen säger till norsk TV att skogsavverkning under häckningssäsongen har ökat genom åren, eftersom skogsindustrin har högre krav på att kunna leverera timmer kontinuerligt. Han vill att skogsbruk i fåglarnas häckningstid inte ska tillåtas.

Natursidan.se har intervjuat Christer Johansson, som jobbar med fågelskyddsfrågor i skog hos Birdlife Sverige (tidigare Sveriges Ornitologiska förening). Han säger till natursidan.se:

– En försiktig uppskattning ger att 600 000-1,6 miljoner par fåglar drabbas av skogsbruksåtgärder under häckningstiden i form av slutavverkning, gallring och röjning.

Läs också: Tranor kommer trots vinter

”Spolieras”

Natursidan.se skriver att ”uträkningen är baserad på statistik från Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet, skogsåtgärder i svenska skogar och spannet i siffrorna beror på att det är skillnad i antal häckningar beroende på vilka skogsmiljöer det gäller och var i landet vi befinner oss”.

Christer Johansson gör bedömningen att en betydande del av dessa 600 000-1,6 miljoner häckningar ändå spolieras av skogsbruket under häckningstid”.

Han berättar också att Birdlife Sverige håller på att ta fram ett program för fågelskydd och naturvård där man preliminärt kommer att kräva att skogsbruksåtgärder ska minimeras under fåglarnas häckningstid.

Läs också: Inte för sent sätta upp holkar

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards