Direktlänk till inlägg 3 april 2016
Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en maträtt gjord av råmjölk, som är den första mjölk som en ko producerar efter kalvning. Mums vilka barndomsminnen jag får av detta.
Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma men även saffran, vanilj, lakrits eller andra kryddor samt russin förekommer.
Kalvdans serveras sedan varm, ljummen eller kall, oftast med sylt. Den kan också serveras brynt, alltså lättare stekt i skivor. Kalvdans serveras som dessert eller enklare måltid. Själv vill jag ha den kall med sylt och gärna lite socker fast grädde är gott till också
Överskriften Kalvdans från Trandansen betyder att jag var vid Hornborgasjön och såg på trandans samtidigt som det pågick en matmarknad där vi kunde köpa denna delikatess Kalvdans
En variant av kalvdans utan råmjölk, kallad "falsk kalvdans" eller "mjölkpudding", kan tillagas med torrmjölk, proteinberikad baristamjölk och ägg, som då får ersätta den proteinrika råmjölken.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|