Direktlänk till inlägg 16 september 2018

Malörtsambrosian, Ambrosia artemisifolia

Av Bengt Bertilsson - 16 september 2018 08:00

Planterade Tagetes men de blev högre än vad jag tänkt mig så jag kunde inte plantera dessa där det var tänkt så de har fått växa i sin pallkrage. 

   

Men det dök upp en som inte blev blommor på fast bladmässigt inte olik så den fick stå kvar där och växa 

   

Men efterhand som den växte såg jag den bilda små frökapslar som glimmade i solskenet började jag bli nyfiken vad detta är för växt. Fick jag hjälp av vänner i faceboksgrupper då det visade sig var en fuling 


Varning för malörtsambrosia!

 

Frön från malörtsambrosia följer med de solrosfrön vi matar småfåglarna med och den sprider sig nu snabbt i Sverige. Malörtsambrosian är extremt allergiframkallande och risken finns att man utvecklar allergi bara genom att ha den vid fågelbordet nära huset där man bor. Ta på handskar och rensa bort den direkt!

Visst är den vacker med sitt skira bladverk, den på hösten upp till 80 cm höga malörtsambrosian, Ambrosia artemisifolia. Men rensa bort den så fort du upptäcker den i din trädgård. Växten är starkt allergiframkallande.
Malörtsambrosian är ettårig, men den sätter mängder med frön om den får stå orörd och hösten är mild.
Plantan dör när frosten kommer och hinner inte sätta frö om frosten är tidig, eftersom den mognar sent. Men nu när vi haft flera varma höstar har många frön överlevt och grott till våren. Det har hänt flera gånger, berättar Åslög Dahl, nu doktor i botanik och forskningschef på företaget Botaniska Analysgruppen.
Höstarna har inte blivit svalare och nyligen slog Åslög Dahl återigen larm i pressen.

Orsakar astma
Överallt där malörtsambrosian drar fram ger den stora problem med allergier. Den är mycket aggressiv och orsakar astma dubbelt så ofta som andra pollenväxter, Det är sannolikt att fler kommer att bli allergiska i takt med att malörtsambrosian sprider sig. Och redan allergiska kan bli ännu känsligare, berättar Åslög Dahl.
Om denna i vår flora ovälkomna växt får fäste förlängs pollensäsongen. Efter vårens och försommarens problem med pollen från al, hassel och björk blommar malörtsväxten gråbo från första hälften av juli och några veckor framåt. Förr sades att allergibesvär orsakade av pollen tog slut med sista gråboblomman. Nu förlängs den av att malörtsambrosian sprider sitt frömjöl från augusti ända till november.

Finns i solrosfrö för fågelmatning
Malörtsambrosian är ingen ny växt i Sverige. Första fynduppgift är från Lund i Skåne och publicerades 1866 (Hylander 1971). Men det är genom den allt populärare vintermatningen av våra stannfåglar den fått sin spridning. Nu finns den från Skåne upp till minst Sundsvall.
Växten kommer ursprungligen från Nordamerika. Därifrån har den kommit med solrosutsäde till sydöstra Europa. Från de stora solrosodlingarna där importeras de solrosfrön vi bjuder våra småfåglar på.

Fröna kan gro efter 40 år i jorden
Det är mycket svårt att rensa ur de mycket små fröna, de kan bara ses om man håller dem i handen. Har de väl hamnat i jorden går de inte att upptäcka. Där kan de överleva i flera decennier. Man vet med säkerhet i åtminstone 40 år.

Stor spridningsrisk
Spridningsrisken är mycket stor, inte bara med transporter av plantor och jord mellan trädgårdar. Malörtsambrosians små frön följer lätt med under skosulor. Och börjar malörtsambrosian växa efter vägkanter kan fröna fastna på bildäck, en välkänd fröspridare över stora avstånd.
Artnamnet artemisifolia betyder ”med malörtslika blad” och kommer av Artemisia, som är det vetenskapliga namnet på släktet malörter, och folium (blad).
Växten tillhör släktet Ambrosia i familjen Asteraceae. Släktet Artemisia tillhör samma familj och det antas därför att de som är allergiska mot gråbo också är det mot malörtsambrosia.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards